JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnefattigdom:

Over 100.000 barn lever i familier med lav inntekt. Slik vil SV styrke barnefamiliene

Effekten av regjeringens usosiale kutt betyr mye for folks økonomi, mener stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV).

Effekten av regjeringens usosiale kutt betyr mye for folks økonomi, mener stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV).

Martin Guttormsen Slørdal

Forskjellene forsterkes av regjeringens kutt i ytelser for familier som har minst fra før, mener SVs Freddy Øvstegård.

2019112611160020230821171436

aslak@lomedia.no

– Barn og unge i fattige familier vil få en tryggere hverdag og en bedre oppvekst med det vi foreslår. Mange vanlige familier og folk i lavlønnsyrker vil også få det lettere økonomisk med vår familiepolitikk, sier stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) til FriFagbevegelse.

Forskjellene i Norge øker med Solberg-regjeringens skattesystem, fastslår SSB

ph

Vedvarende lav inntekt

SV er bekymret både for barnefamiliene og hvordan den jevne arbeidstaker har mistet kjøpekraft i flere år på rad. Derfor tar partiet og Øvstegård til orde for en mer rettferdig fordeling av godene.

– Vi ønsker å få tryggere rammer rundt barnas oppvekst og et enklere liv for familiene, sier han.

I 2017 levde 10,7 prosent, eller 105.538 barn, på landsbasis i familier med vedvarende lav inntekt, ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. I 2016 levde 101.000 barn i familier med vedvarende lav inntekt.

Dessuten: 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Blant de gruppene med størst nedgang i husholdningsinntektene, finner vi barnefamiliene. Blant par med barn, der yngste barn var i alderen 0–6 år, var medianinntekt etter skatt på 743.600 kroner i 2016. Dette var nesten 19.000 kroner, eller 2,4 prosent, mindre enn året før.

Borgerlønn: Her er de beste argumentene for og mot

Viktige satsinger for SV

Derfor lanserer SV en egen pakke for å styrke barnefamiliene i sitt alternative budsjett for neste år.

Her er noen av hovedsatsingene som Freddy Øvstegård ønsker å framheve:

• 1,4 milliarder kroner til økt barnetrygd. SV vil øke satsen for alle barn (0-18 år) med 90 kroner per måned og innføre søskentillegg på 25 prosent av ordinær sats (264 kroner) fra barn nummer tre. Fra 1. mars 2019 er barnetrygden 1.054 kroner.

• 308 millioner kroner til minsteytelse foreldrepenger på 2G (199.716 kroner) til alle nye foreldre. Alle som i dag får engangsstøtte på 83.140 kroner, vil med SVs forslag få løpende foreldrepenger på 199.716 kroner.

• 70 millioner kroner for å gi selvstendig uttaksrett for fedrekvoten. Det vil gjøre det enklere for far å være hjemme med små barn

• Reversere kutt på 89 millioner kroner i barnetillegget for uføre

• Redusere maksprisen i barnehagen med 100 kroner per måned

• Innføre kommunal ventestøtte for dem som venter på å få barnehageplass

ph

Enslige forsørgere

Både Longva-utvalget (1996), Likestillingsutvalget (2012) og Barnefamilieutvalget (2015) foreslo å omgjøre engangsstøtten til en løpende minsteytelse for foreldrepenger.

– I dag er det for stor forskjell mellom de som har krav på engangsstøtte og har lav eller ingen tilknytning til arbeidslivet, til de som mottar foreldrepenger og har høy tilknytning til arbeidslivet. Når vi nå ønsker å utvide foreldrepengeordningen, ivaretar vi alle generelt og enslige forsørge som er overrepresentert på fattigdomsstatistikken spesielt, forklarer Øvstegård.

– Regjeringens budsjett bidrar i stor grad til å forsterke forskjellene. Utviklingen med usosiale kutt og store skattekutt til de som har mest fra før, rammer familiene. Vi har en offensiv fordelingspolitikk som er til fordel for barnefamiliene, understreker han.

Regnestykke for barnefamilier

Han bruker et regnestykke for å illustrere hvor fordelaktig SVs politikk er for barnefamiliene:

Husholdning med to foreldre og to barn: 1.054 kroner i ordinær barnetrygd + 90 kroner økning = 1.144 kr i måneden. 90 kroner mer enn i dag.

Husholdning med to foreldre og fire barn: 1.054 kr + 90 kroner økning + (264 x 2) kroner i søskentillegg = 1.672 kroner i måneden. Det er 618 kroner mer enn i dag.

Husholdning med én forelder med nyfødt barn uten inntekt siste seks måneder: 1.054 kroner i barnetrygd + 90 kroner økning + 16.643 kroner i løpende minsteytelse foreldrepenger 2G fordelt over 12 måneder = 17.787 kr i måneden i 12 måneder framfor engangsstønad på 83.140 kroner.

ph

22,8 milliarder i skatter og avgifter

Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, minner om at SV i sitt alternative budsjett øker skatter og avgifter med 22,8 milliarder kroner på årsbasis. Da er det ikke unaturlig at partiet har penger til mange tiltak, påpeker Johnsen.

– SV vet å bruke penger samtidig som de har liten forståelse for at verdiene faktisk må skapes før de kan deles, sier hun til FriFagbevegelse.

– SVs budsjett er en oppskrift på færre jobber. Arbeid er den beste måte å komme ut av fattigdom, og da må vi ha arbeidsplasser. SV øker skattene på norske arbeidsplasser med 22,8 milliarder kroner og smører de tynt utover, legger Johnsen ti.

Regjeringen prioriterer også barnefamiliene. Det gjelder alt fra økt barnetrygd og inkluderingsdugnaden for å få flere med innvandrerbakgrunn i arbeid til opptrappingsplanen mot vold og overgrep, fritidskort for alle barn mellom 6–18 år og gratis kjernetid i barnehager og SFO.

– Regjeringen sørger også for å skape arbeidsplasser. SV er imot kontantstøtte og bruker disse pengene på andre måter til familiene, blant annet ved å innføre ventestøtte, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy