Strømkrisen
Derfor advarer Støre mot Acer-utmeldelse: – Vi kan ikke kutte båndene til Europa
En reforhandling av utenlandskablene vil ikke gi billigere strøm i Norge, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Sissel M. Rasmussen
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener verken en reforhandling av utenlandskablene, eller en utmeldelse av Acer og EUs energibyrå vil gi billigere strøm i Norge. Tvert imot vil det ramme Norge hardt.
helge@lomedia.no
Jonas Gahr Støre har selvsagt fått med seg striden om utenlandskabler og tilknytningen til Acer og EUs energibyrå under LO-kongressen. Nå advarer han kongressen sterkt mot å gå for langt i kraftpolitikken.
– Det siste året har vært ekstraordinært. Men la oss ikke tape av syne de siste tiårene der vårt energisystem har sikret oss lave strømpriser og høye inntekter – til fellesskapet. Vi har hatt utvekslingskabler til Europa helt siden 1976, da vi bygde de første sjøkablene mellom Danmark og Norge.
• Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepenger til å betale strømregninga
– At utenlandsforbindelsen – også de to siste kablene – har betydning for prisnivået særlig i Sør-Norge, er ingen uenig i. Statnett beregner at priseffekten fra disse kablene utgjør 10 prosent av årsaken til de rekordhøye prisene.
– At strømprisene vi har nå, ikke er bærekraftige, er det heller ingen som er uenig i. Men at svaret på utfordringen er å kutte kabler eller si opp avtalene våre med et Europa i energikrise, det er jeg uenig i – det vil i sin tur ramme Norge og norsk industri.
• Oljekrangel i LO: Nå vil Fagforbundet la oljen ligge
– Vil ramme oss hardt
Jonas Gahr Støre mener en utmeldelse av Acer eller en reforhandling av avtalene om utenlandskabler ikke vil gi oss billigere strøm i Norge over tid.
– Vi er avhengig av handel med Europa. Å kutte forbindelsene dit vil ikke gi noe godt svar på utfordringene, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Han mener betydningen av spesielt de to siste kraftkablene er sterkt overdrevet i norsk debatt.
– Vi har nå en full gjennomgang av energisystemet i Energikommisjonen. Vi må ha et system som sikrer at vi ikke får uforsvarlig lav fylling i vannmagasinene. Og se gjennom hvordan samarbeidet med Europa fungerer. Og være veldig tydelig på at det ikke skal bygges nye kraftkabler fra Norge i denne perioden.
Han poengterer:
– Det er et politisk ansvar å sikre at vi har nok og rimelig strøm. Det er et politisk ansvar og et demokratisk ansvar, ikke noe vi overlater til markedet alene, sa Jonas Gahr Støre.
• Strømregninga hadde steget med 80 prosent uten støtteordninger, ifølge SSB
Krever en samtale
Anders Bjartnes, redaktør av nettsatsingen Energi og Klima, skriver at om strømopprørerne får gjennomslag for kravet om å gå ut av Acer, og øvrige deler av energisamarbeidet med EU, vil det være å vedta en politikk som innebærer at viktige deler av EØS-avtalen skal demonteres.
Hogne Hongset, som i en årrekke har drevet kamp mot den rådende energipolitikken, hevder at Norge må ut av EUs energiunion og at det kan løses gjennom å ta energi ut av EØS-avtalen.
– Det står ikke på statsminister Jonas Gahr Støres ønskeliste, skriver Bjartnes.
– EØS-avtalen er ikke noe koldtbord. Konsekvensene av å følge Hongsets råd vil i beste fall være uoversiktlige, mener Anders Bjartnes.
Med andre ord: Ingen vet i dag konsekvensene av å reforhandle kraftkabler eller å melde Norge ut av Acer.
Hongset, styremedlem i Industriaksjonen, sier til FriFagbevegelse at han ser ingen seriøse folk snakke om å kutte kabler.
– Kabelen selv er ikke noe problem. Det er bruken som er problemet, sier Hogne Hongset til FriFagbevegelse.
Han mener det vil være vanskelig å vite hva EU vil si, og hva slags avtale man eventuelt kan få hvis man ber om å reforhandle avtalene.
– Å vite på forhånd hva en eventuell forhandling kan føre til, høres litt prematurt ut. En lang rekke land innenfor EU gjør en rekke tiltak for å redusere strømprisene. Hvorfor skulle ikke Norge kunne gjøre tiltak for det? Hvis dette berører Acer-tilknytningen, må det være grunnlag for å snakke med EU om det. Norsk strømeksport til EU er nesten helt uvesentlig for EU. Vår olje- og gasseksport er ekstremt viktig for EU, sier Hogne Hongset til FriFagbevegelse.
– Om vi regulerer eksporten på en slik måte at vi får strømprisen ned – må vel det være et mål for statsministeren, mener Hongset.
Havvindsatsing
Jonas Gahr Støre snakket også om havvind-satsingen. Først ute er en utvikling av Norges store havvind-mulighet.
– Dette gir store muligheter for industrien vår. Verftene. Leverandørindustrien. De digitale næringene. Hele verdikjeden. Denne satsingen vil fases inn mens vi må forvente at oppdragene knyttet til olje og gass blir færre. På den måten lever vi opp til det vi har programfestet: et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel, med økt innslag av nye næringer som havvind, fangst og lagring av CO₂, hydrogen og mye mer.