Ung i arbeidslivet:
Gerd Øiahals hadde sommerjobb som laborant: – Jeg hadde valgt samme jobb igjen
LABORANT: Gerd Øiahals, leder Fagforbundet Post og Finans, rekonstruerer sommerjobben hun hadde på laboratoriet til Statens vegvesen som 16 åring.
Ole Palmstrøm. Bilde innfelt: privat
Det er en lang vei fra jordbæråkeren til lederjobben i Fagforbundet Post og Finans. Gerd Øiahals var 14 år den sommeren hun jobbet for sin første lønningspose.
guro@lomedia.no
Men sommerjobben hun virkelig husker, fikk hun først to år senere, i 1977. Det var samme året som den aller første Star Wars-filmen kom.
På laboratoriet i Statens vegvesen fikk 16 år gamle Gerd god kunnskap om vegdekke.
– Jeg fikk jobben gjennom bekjente. Det var populært å jobbe i Vegvesenet fordi de betalte godt. Jeg husker ikke helt hvor mye, men tror det var omtrent 35 kroner i timen, forteller hun.
{f1}
Alt var på stell hos Vegvesenet. Hun hadde både overtidsbetaling og kontrakt, og visste hvem som var verneombud. Opplæringen var også god, husker hun.
– På laboratoriet undersøkte vi prøver av masser som ble brukt til vegbygging, som stein, grus, betong og asfalt. Det var spennende på flere måter, og jeg lærte hvordan man oppfyller sine plikter i arbeidslivet, sier hun.
På den tiden gikk nesten hele sommeren med til jobbing. Men de siste par ukene før skolen begynte igjen, brukte hun pengene hun hadde tjent på ferietur.
• Mette Nords første sommerjobb: Holdt orden på smelteverkets lønninger
Hun kan ikke huske å ha hatt noen negative opplevelser i jobben i Vegvesenet og ingenting som kunne ha vært meldt ifra om. Hun hadde det faktisk så bra på laboratoriet at om hun skulle hatt en sommerjobb i dag, ville det ha vært samme sted.
Men i sommer skal hun ha ferie, og det synes hun er deilig. Ferien går både til Spania og rundt omkring i Norge. Hun gleder seg til sommerkvelder med reker og hvitvin eller spekesild og poteter. En sommer med frihet, fri for pandemi.
– Hvilke tips har du til de som skal ut i sin første sommerjobb nå i år?
– Det viktigste i en jobb er å møte presist og gjøre de arbeidsoppgavene man blir tildelt, selv om noe kan virke litt kjedelig.
6 spørsmål og svar om rettigheter i sommerjobben
Sindre Hornnes i LOs sommerpatrulje svarer.
1. Hva er vanlig å få i lønn, og hva er for lite?
Det varierer veldig fra bransje til bransje. Noen bransjer har allmenngjort minstelønnssats. Da kan en ikke betale under denne satsen.
2. Hvordan kan man unngå å bli lurt?
Les arbeidskontrakten din, og ikke signer dersom du er usikker på noe, da tar du kontakt med LOs sommerpatrulje. Svaret er ellers å være medlem i et LO-forbund.
3. Hva er normal arbeidstid?
De fleste arbeidstakere starter å jobbe mellom klokka 7 og klokka 9, og avslutter arbeidsdagen mellom 15 og 17. På mange arbeidsplasser er det skiftordning eller turnusarbeid som gjør til at det varierer.
4. Hva er gode og dårlige arbeidsforhold?
Gode arbeidsforhold er når arbeidsgiveren sikrer at du får god opplæring, at du har arbeidskontrakt og det formelle er på plass. Du må få de pausene du skal ha, overtidsbetaling når du jobber overtid og lønn på konto til avtalt tid. Det er også viktig at arbeidsmiljøet er godt og at en er trygg når en er på jobb. Dårlige arbeidsforhold er det motsatte.
5. Hvilke brudd ser dere mest av ute på patrulje?
I 2021 fant sommerpatruljen ut at veldig mange ikke vet hvem som er verneombud på jobben. Verneombudet skal passe på at alle har et godt arbeidsmiljø, og være en person du kan si ifra til om noe er galt. I tillegg fant de flere brudd som gjaldt overvåkning, overtid, manglende opplæring og manglende eller mangelfulle kontrakter.
6. Hvordan kan man unngå at det skjer?
Vi ser at de unge som er medlem av en fagforening eller jobber i en bedrift som har tariffavtale i mindre grad opplever brudd på arbeidsmiljøloven. For å sikre et seriøst og trygt arbeidsliv, er det viktig at så mange som mulig er medlem av en fagforening.