KLIMA: Forbundsleder Christopher Beckham i HK sier å fortsatt hente ut petroleum ikke er forenelig med å nå klimamålene.
Alf Ragnar Olsen
anders@lomedia.no
I forkant av LO-kongressen har en rekke forbund sendt inn forslag om å begrense oljeaktiviteten på norsk sokkel, for å kunne nå klimamålene Norge har forpliktet seg til.
Alle ble avvist av LO-sekretariatet, men forbundene har mulighet til å reise dem igjen under kongressen.
Victoria De Oliveira, leder i Fagforbundet Ung, bekrefter at Fagforbundet støtter forslagene.
– Fagforbundet mener det er åpenbart at det ikke bør bygges ut i sårbare områder. Det er også grunn til å være skeptisk til nye, store utbygginger av oljefelt. Vi trenger arbeidsfolkene for å bygge opp ny industri. Vi kan ikke låse fast arbeidskraft til oljeutvinning i 20–30 år for det er disse arbeidstakerne vi trenger til å gjennomføre det nye grønne industrieventyret, sa hun til Fagbladet tirsdag kveld.
• Fagforbundet støtter forslaget om å la deler av norsk olje bli liggende urørt
Flere forslag om å begrense olje og gass
Blant forslagene som ble sendt inn, finnes det flere som vil legge kraftige begrensninger på aktiviteten på norsk sokkel i framtida.
Norsk Tjenestemannslag (NTL) hadde foreslått at LO skulle: «Jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel».
Handel og kontor (HK) hadde foreslått at «Norge må følge FNs klimapanel og la deler av våre fossile petroleumsressurser ligge urørt.»
Fagforbundet hadde forslag om at: «Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og andre særlig sårbare områder på norsk sokkel, må vernes mot olje- og gassvirksomhet.»
Støtter hverandres forslag
HK og forbundsleder Christopher Beckham varsler at de opprettholder sitt forslag, om at deler av petroleumsressursene må ligge urørt, pluss to andre. NTL og Fagforbundet, som er desidert største delegasjon på kongressen, støtter også forslaget.
– Å fortsette å hente ut fossile petroleumsressurser er ikke, og vil ikke bli forenlig med at vi når klimamålene. Vi i denne salen har et enormt ansvar, et ansvar for et rettferdig grønt skifte, sier Beckham.
I innlegget sitt i debatten på LO-kongressen, var forbundsleder Beckham tydelig på at Norge må gå foran for å få til den grønne omstillingen.
– Norge er et av landene i verden som har best forutsetning for å få til en rettferdig, grønn omstilling. Det handler ikke om å avvikle, men vi må komme i gang med overgangen til det grønne skiftet. Vi skal bygge videre på det beste av norsk industri. Og kamerater – det haster, sa Beckham fra talerstolen.
Han varsler også at de vil støtte NTLs forslag til endring av den næringspolitiske uttalelsen. Der vil NTL fjerne setningen «LO vil utvikle ikke avvikle sektoren», og legge til «vi må trappe ned leteaktiviteten i takt med å satse på grønne industriarbeidsplasser.»
Dermed blir disse forslagene mat for redaksjonskomiteene som skal prøve å finne et kompromiss innen fredag.
Les også: Oljekrangel i LO: To store forbund vil la oljen ligge
– Vi må bruke arbeidskrafta vår klokt
NTL Ung-leder Martin Kvalvik mener HKs forslag er et godt kompromissforslag. Kvalvik forklarer NTLs forslag slik:
– Når vi sier «utvikle, ikke avvikle» oljeindustrien så sier vi også nei til nye grønne industriarbeidsplasser. Vi binder opp de flinkeste folka og de store investeringene opp i en fossilindustri på retur. Det er penger og folk vi må investere i grønn industri for å sikre at jeg, og alle som er unge i dag, har et arbeidsliv og en sterk velferdsstat også etter 2050, sier han.
Kvalvik mener det handler om å ikke gjøre en strategisk feilvurdering nå, å ikke komme i gang med det grønne skiftet.
– Det er ingen her som mener vi skal vedta en avvikling av norsk sokkel de nærmeste årene. Men verden rundt oss vil gradvis slutte å etterspørre vår viktigste eksportvare. Vi må bruke arbeidskrafta vår klokt, og vi må være klare, sier Kvalvik.
OMSTILLING: NTL Ung-leder Martin Kvalvik sier Norge må gjøre seg klare for grønn omstilling, og at det ikke skjer om folk og kapital er bundet opp i petroleumsnæringa.
Alf Ragnar Olsen
Kvalvik mener fortsatt oljeleting binder opp de ressursene vi trenger til det grønne skiftet.
Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet, uttaler følgende om forslagene:
– Vi håper det er mulig å få til et kompromiss om disse forslagene i redaksjonskomiteen som bidrar til å samle hele kongressen for å jobbe for en rettferdig grønn omstilling, sier han.
– Norge er de siste som bør slutte med olje og gass
Fellesforbundet-tillitsvalgt Steffen Høiland er klar på at Norge ikke skal begynne å stenge ned petroleumssektoren.
– Jeg mener det desidert siste landet i verden som slutter å utvinne olje og gass bør være Norge. Vi gjør det med minst klimaavtrykk, mest skånsomt og med best teknologi, sier han.
Han poengterer at bransjen trenger langsiktighet på grunn av de store investeringene, og mener forslag om å nedskalere skaper usikkerhet i bransjen.
INGEN STOPP: Tillitsvalgt Steffen Høiland i Fellesforbundet mener Norge er det siste landet som skal avvikle olje- og gassutvinninga.
Håvard Sæbø
Høiland sier han er «forferdelig skuffa» over forslagene fra HK og NTL.
– Jeg reiser hjem til mine medlemmer som reiser ut i havet på sokkelen. Og når jeg skal forklare hvorfor vi skal være solidariske overfor andre sektorer, når de utelukkende er opptatt av å legge ned og rasere vår industri, våre arbeidsplasser og det som setter mat på bordet for våre medlemmer, er vanskelig, sier han.
Høiland mener de forbundene som har medlemmer i de ulike sektorene bør ha det siste ordet i utforming av politikk som berører dem. Han spør også hvordan verdiskapningen som skapes i olje- og gass-sektoren skal erstattes.
– Du skal erstatte alt dette. Og om man tror man gjør det med en symbolpolitikk eller idealisme, så er det å tro på julenissen, sier han.
– Vi er ikke klare
Frode Larsen, klubbleder i Maersk Drilling Norge AS og forbundsstyremedlem i Industri Energi, vil heller ikke ha noen brems i oljeletingen. Han vil ikke fjerne formuleringen om å utvikle oljesektoren.
– Jeg står veldig støtt på å «utvikle ikke avvikle». Vi er ikke klare enda. Vi må ta denne omstillingen, men kan ikke starte før alt ligger til rette for det, sier han, og legger til:
– Det er mye vi må gjøre før vi kan si at vi ikke trenger fossil energi lenger.
Om det skulle bli mindre oljeleting framover, vil Larsen merke det umiddelbart, ettersom de driver leteboring.
– Om vi ikke leter, ryker jobbene våre. Vi er førstelinja. Jeg ser ingen kompromisser her. Jeg er her for å forsvare formuleringen om at vi skal utvikle og ikke avvikle oljenæringen, sier han.
FORSVARE NÆRINGA: Klubbleder Frode Larsen i Maersk Drilling Norge AS ser ingen kompromiss uten å inkludere at petroleumssektoren skal «utvikles».
Alf Ragnar Olsen
– Gavepakke til Putin
Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet har også mange medlemmer som jobber i petroleumsrelatert aktivitet. Han advarer også mot å avvikle eller bremse oljeaktiviteten.
– Gass er vår viktigste strategiske ressurs. Signaler og vedtak om å stanse leting etter olje og gass vil være en gavepakke til Putin, sa Eggum fra talerstolen.
Han poengterte at alle i salen er enige om klimamålene, og at det er fagarbeiderne som er klimaløserne som skal bygge framtidens lavutslippssamfunn.
– Vi skal på sikt fase ut bruken av fossil energi. Men vi er stolt av norsk olje- og gasspolitikk, evnen til å gjøre rikdommen til gode for alle, bygge samfunnet og sette av penger til våre barn, sa Eggum. Og han minnet om at LO alltid har klart å forene ulike syn på en slik måte at morgendagen blir bedre for alle medlemmene.
AVVISER: Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener å vedta signal om å trappe ned oljeaktiviteten vil være en gavepakke til Putin.
Martin Guttormsen Slørdal
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB