JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Teatre og orkestre streiket i sju uker for pensjon i fjor: – Nå må vi bli enige uten konflikt

LO Stat er klar for ny kamp om hybridpensjon. I dag starter Spekter-oppgjøret.

LO Stat er klar for ny kamp om hybridpensjon. I dag starter Spekter-oppgjøret.

Eivind Senneset

LO Stat og Spekter har diskutert pensjon i åtte år. I årets lønnsoppgjør vil LO Stat ha en avtale.

2022040509511020220405095112

morten@lomedia.no

Både arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, og forbundene som organiserer ansatte i kultursektoren, vil ha en pensjonsordning som varer livet ut, og som ikke gjør forskjell på menn og kvinner.

Men:

– Det er dessverre sånn at Spekter og vi er uenige om hvilken pensjonsordning vi skal gå for. Dette handler rett og slett om prinsipper, sier Lise Olsen, forhandlingsleder i LO Stat.

Kommuneoppgjøret starter onsdag: Så mye har du allerede fått i lønnsøkning før forhandlingene har begynt

Åtte år

I dag overleverer hun kravene til Spekter. Der ber forbundene som LO Stat forhandler på vegne av om en såkalt hybridpensjon. Den samme ordningen som førte til at blant annet teatrene var stengt på grunn av streik i sju uker i fjor høst.

Da hadde det vært diskutert, utredet og forhandlet om pensjon i sektoren i om lag sju år. Nå er det gått et halvår til. Olsen håper årets oppgjør vil ende med en løsning.

– Nå har vi holdt på i åtte år og diskutert pensjon. Vi kan ikke holde på i flere år. Nå må vi bli enige uten at det blir konflikt. Det er ingen som ønsker å ta denne sektoren ut i streik igjen, sier Olsen.

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Penger

Men det er ikke bare pensjon som det skal forhandles om. For i tillegg til kultursektoren er det en rekke bedrifter som omfattes av Spekter-oppgjøret.

De fleste selskapene på jernbanen, Posten, Vinmonopolet, NRK og Avinor er noen av de det skal forhandles for. For de ansatte i disse er pensjon et ikke-tema. De er desto mer opptatt av lønn.

Økt kjøpekraft

I år er det litt penger i potten det skal forhandles om. Nylig ble LO og NHO enige om lønnsoppgjøret i industrien. Der ble de enige om et tillegg på 3,7 prosent, iberegnet alle små og store lønnsutgifter.

Det skal, hvis alle usikre spådommer slår til, være nok til å sikre økt kjøpekraft – at de ansatte skal få bedre råd i år enn i fjor.

Olsen og LO Stat tar ikke sikte på et dårligere lønnsoppgjør i Spekter.

– Vi har ambisjoner om at også de vi forhandler for skal få bedre råd. Det er vår holdning at offentlige eide selskaper skal klare å gi et oppgjør som er på linjen med det industrien fikk, sier Olsen.

Lise Olsen er forhandlingsleder for Spekteroppgjøret i LO Stat.

Lise Olsen er forhandlingsleder for Spekteroppgjøret i LO Stat.

Alf Ragnar Olsen

Godtar ikke svartmaling

Hun er klar over at økonomien i de forskjellige selskapene varierer. Noen har blitt truffet av korona-økonomien hardere enn andre. Men hun vil ikke ta svartmalingen fra de forskjellige selskapene for god fisk. I år vil LO Stat og forbundene kvalitetssikre de økonomiske tallene de blir presentert, ekstra godt.

– Våre tillitsvalgte har god innsikt og kunnskap om hvordan bedriftene går. Jeg tror de vil finne ut at hvis industrien tåler en lønnsvekst på 3,7 prosent, bør det gå i Spekter-området også, sier Olsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy