JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Har du kollegaer som suger all energien ut av deg?

2018121711521420230821171436
FORSVINNER: Se for deg at kollegaene dine har hatt en hyggelig stund på kontoret og så kommer du inn, og den gode stemningen forsvinner brått. Hvorfor? spør grasrotstemmen.

FORSVINNER: Se for deg at kollegaene dine har hatt en hyggelig stund på kontoret og så kommer du inn, og den gode stemningen forsvinner brått. Hvorfor? spør grasrotstemmen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Noen ganger lesser vi ansvaret over på nærmeste leder hvis arbeidsmiljøet er dårlig. Kanskje er det din egen oppførsel du må analysere.

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

Arbeidsmiljøloven er velkjent for de fleste. De fleste av oss nikker bekreftende når det siteres både fra kapittel to og fire: «Arbeidsgivers og arbeidstakers plikter» og «Krav til Arbeidsmiljø». Vi vet altså hva som kreves, og vi vet hva vi kan kreve. Eller gjør vi det?

Noen ganger kan det virke som om vi lesser alt ansvar for et godt psykososialt arbeidsmiljø over på vår nærmeste leder. Vi hører ofte at det er vår nærmeste leder som har ansvaret for at en arbeidsplass har et godt arbeidsmiljø.

Hvor har det blitt av medvirkningsplikten vår?

Stemmer fra grasrota

«Energivampyrer»

Det finnes noen mennesker som tapper energi fra andre på jobb. Jeg har valgt å kalle disse «energivampyrer». Kanskje har du selv vært en energivampyr uten å tenke over det?

Se for deg at kollegaene dine har hatt en hyggelig stund på kontoret og så kommer du inn, og den gode stemningen forsvinner brått. Hvorfor?

Jo, da du kom på kontoret var du mest opptatt av at noen lyttet til din egen tirade om den toskete ektefellen, naboens bråkete barn, din gamle egoistiske mor og mangelen på søvn.

Hver dag blir jeg like forundret over hvor mye noen yrkesgrupper må tåle i løpet av sin arbeidshverdag

Være åpen eller tie

Det kan være godt å få lesset av seg frustrasjon, men er det rettferdig overfor de andre kollegaene at du tar med deg livets problemer på jobben? Er alternativet å tie om hva som plager deg på hjemmebane?

Nei, det er det ikke, men det går an å beherske seg.

Hvis du hver dag pøser på med overflatisk klaging, er det kanskje ingen som orker å lytte til deg den dagen du har det virkelig vondt.

Kollektivtransporten skal være mobbe- og rasismefri

Økt sykefravær

At kollegaer tapper andre for energi forekommer gjerne i avdelinger hvor det psykososiale arbeidsmiljøet ikke er på topp. I disse avdelingene kan også sykefraværet ha økt uten beviselig grunn.

Jeg har selv erfart dette som hovedverneombud noen ganger. Enten i forbindelse med at jeg har besøkt ulike avdelinger eller når jeg har snakket med bekjente på privat plan.

Start med deg selv

Å jobbe for å forhindre energivampyrisme kan virke som et ubetydelig tiltak, men det er en start mot et bedre arbeidsmiljø. I stedet for å legge ansvaret på nærmeste leder og beskylde vedkommende for et dårlig arbeidsmiljø, bør du først analysere din egen oppførsel.

Spør deg selv om du bidrar til et godt arbeidsmiljø og vær bevisst på om du er en av de som lesser egne problemer på andre når du kommer på jobb.

En klok person sa en gang til meg: «Den personen som kan gjøre mest for arbeidsmiljøet, er den du ser i speilet om morgenen.»

Sanne ord. Ønsker du å endre noe, må du starte med seg selv.

Det kan være godt å få lesset av seg frustrasjon, men er det rettferdig overfor de andre kollegaene at du tar med deg livets problemer på jobben?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy