Fra grasrota

Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå at verne-og hovedverneombud er til for alle?

2018062612160020181114144751

Øyvind Hovland

Hovedtillitsvalgtes frikjøp i kommunesektoren følger klare maler. Hva med hovedverneombudet?

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

Tidligere fikk jeg høre at om jeg kom til å bruke mer tid enn det 50 % frikjøpet jeg hadde som hovedverneombud – da måtte jeg fremlegge timer, og så skulle arbeidsgiver se på det. For meg blir det litt som å spørre personalet på en legevakt hva de tror kommer til å skje den kvelden de er på vakt. Blir det hektisk? Trengs det virkelig fem ansatte på vakt?

Ikke samme retningslinjer

Plass- og hovedtillitsvalgte fra fagorganisasjonenene er kun for sine medlemmer. Et verneombud/ hovedverneombud er for alle ansatte – uansett fagforreningstilknytning. Det betyr at vi har ansvar for et stort arbeidsfelt.

Så vidt jeg vet eksisterer det ingen mal på hvor stor prosentandel et hovedverneombud skal frikjøpes. Ifølge arbeidsmiljøloven skal et verneombud få tid til å utføre vernearbeidet på en forsvarlig måte, mens fagforeningenes hovedtillitsvalgte i en kommune blir prosentvis frikjøpt i henhold til medlemsmassen.

Hvorfor gjelder ikke samme retningslinjer for vernetjenesten?

Dette bør du vite om verneombud

Må kjempe

Selv er jeg så heldig at hovedverneombudet i Kvinnherad kommune hvor jeg bor, har vært frikjøpt 50 prosent. På grunn av blant annet omorganisering har prosentandelen økt til 80.

Kommunen er stor i utstrekning, kronglete logistikkmessig,og har et innbyggertall på ca 15000. Av disse jobber mellom 1100 og 1300 i kommunen. Verneneombudene og hovedverneombudene har med andre ord ansvar for svært mange ansatte. Det er mange kommuner i Norge som er lik Kvinnherad, men hvor hovedverneombudene ikke blir frikjøpt i like stor grad.

Het debatt om åpent kontorlandskap

Bedre arbeidstidsmessige vilkår

Verne- og hovedverneombud føler seg ofte mellom to stoler. Mens de ansatte opplever at vernetjenesten er på lederen sin side, opplever lederen at vernetjenesten er et nødvendig onde.

Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå at verne-og hovedverneombud er til for alle?

Vi kan bare håpe at det vil bli bedre arbeidstidsmessige vilkår for verne –og hovedvernombudene. I regi av sitt verv, har hovedverneombudet tross alt en viktig rolle med å bevare og sikre et godt arbeidsmiljø for alle, inkludert leder.

Vi kan bare håpe at det vil bli bedre arbeidstidsmessige vilkår for verne –og hovedvernombudene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy