Fra grasrota

Jeg er fly forbanna på måten mange eldre blir behandlet på her i landet

2019062711471120190627115320
ANSVAR: Dere politikere må kjenne på ansvaret når eldre sendes hjem midt på natta. Og så må dere forvalte de summene som skal til for å sikre eldre en verdig, trygg og helsemessig forsvarlig alderdom.

ANSVAR: Dere politikere må kjenne på ansvaret når eldre sendes hjem midt på natta. Og så må dere forvalte de summene som skal til for å sikre eldre en verdig, trygg og helsemessig forsvarlig alderdom.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Skam dere, politikere. Skam dere over prioriteringene deres når dere velger å bo på fine hoteller under konferanser mens eldre ligger på gangen på et sykehus eller må dele rom med en vilt fremmed person på det som skal være deres siste bopel.

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

«There is something rotten in the state of Norway».

Ja, jeg tillater meg å omskrive salige Shakespeare. Jeg opplever nemlig at det er noe galt her i Norge. Jeg sikter til situasjonen for eldre. Jeg er fly forbanna på måten mange eldre blir behandlet på her i landet.

Hva er det som foregår?

Nylig leste jeg om at eldre blir sendt fra sykehus midt på natten. Analysene VG har gjort viser at det i 2018 ble kjørt minst 1546 turer med eldre over 74 år ut av sykehusene mellom klokken 22.00 og 07.00. Ved minst 461 av disse turene var pasientene 90 år eller eldre, og minst 603 av disse turene foregikk mellom 00.00 og 05.00.

Hva i herrens navn er det som foregår?

Fraskriver dere ansvar

Kjære politikere, det er dere som bestemmer størrelsen på pengesekkene og hvordan de skal fordeles. Legg derfor ikke skylden på ledere ved sykehjem, avdelingsledere eller de ansatte.

Jeg vet om ansatte som går gråtende hjem fordi de opplever at de ikke har fått gjort en god nok jobb en dag. Jeg vet om ledere som gang på gang varsler om mangler både i henhold til bemanning og det bygningsmessige.

Beskjeden de ofte får er at det er ikke mer å hente, og at de får gjøre det beste ut av de allerede har fått.

På toppen av det hele sitter dere politikere og fraskriver dere ethvert ansvar.

Her ønsker alle partier eldreomsorg i kommunal regi

Dere må prioritere

Dere politikere sier at kommunene må prioritere. Det tror jeg kommunene er smertelig klar over. Ja, det er flere kommuner som trenger penger og det er noe som bør prioriteres over noe annet, men da er det dere som må klare å prioritere.

Vi vanlige folk må prioritere hele tiden. Skal vi pusse opp, oppgradere bilen, ha biff til middag eller dra på ferie? Noen ganger må vi velge og andre ganger må vi rett og slett skrinlegge alle planer fordi lommeboka vår ikke vil tåle det.

Dere må lære dere å kjenne etter det ansvaret som er gitt dere. Dere må kjenne på ansvaret når eldre sendes hjem midt på natta. Og så må dere forvalte de summene som skal til for å sikre eldre en verdig, trygg og helsemessig forsvarlig alderdom.

Jeg blir på gråten

Fjerde år på rad sitter de samme politikerne ved roret. I løpet av disse årene og i tidligere stortingsperioder har jeg undret meg om det er noe med luftkvaliteten i kontorene på Stortinget. For det er da merkelig hvor mye personer endrer seg når de får makt.

Alle gode intensjoner forsvinner som dugg for solen, og tidligere løfter gjemmes bak ansvarsfraskrivelse og beskyldninger som: «Vi må rette opp hva den forrige regjering gjorde». Dere er voksne mennesker, uansett om dere er farget i blått, rødt eller grønt. Dere skal sørge for at innbyggerne i Norge har det bra.

Når jeg da leser om eldre som blir sittende i sin egen urin og avføring i mange timer, blir jeg nesten på gråten.

Sju tips for å hindre underernæring hos eldre

Skam dere!

Jeg synes dere bør skamme dere, politikere. Skam dere over prioriteringene dere tar når dere velger å bo på fine hoteller under konferanser mens eldre ligger på gangen på et sykehus eller må dele rom med en vilt fremmed person på det som skal være deres siste bopel.

Skam dere over at dere bruker taxi og tidvis privatfly når eldre ikke engang kommer seg ut døren sin.

Skam dere over at dere har evige tilgang på gratis frisk frukt i kantinene når eldre knapt nok har råd til en tur på kafé eller en kurv med norske jordbær.

Skam dere når dere forhandler frem deres egen lønn, mens dere med alvor i stemmen sier: «Nei, dessverre er det ikke mer penger til pensjonistene.»

Ha i bakhodet at dere slett ikke har evig rett på taburettplass blant dem som bestemmer her i landet. Å leve i en boble av ansvarsfraskrivelse er en flyktig tilværelse. Den boblen sprekker fortere enn dere aner.

Skam dere over at dere bruker taxi og tidvis privatfly når eldre ikke en gang kommer seg ut døren sin

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy