Illustrasjon.
Jan Fredrik Frantzen, UNN
62 prosent mener at det norske helsevesenet er todelt, og at lommeboken avgjør hvor god behandling man får, skriver Klassekampen. Flesteparten – 78 prosent – mener dette er negativt, og 64 prosent mener det bidrar til at forskjellene øker.
Tallene kommer fra årets helsebarometer fra Kantar TNS, som baserer seg på 2090 representative intervjuer gjennomført i januar i år.
• Mange skoler krever sykepleierutdanning for å undervise framtidas helsefagarbeidere
– Underfinansiering
– Vi deler folks bekymring om at lommebok eller adresse skal avgjøre hva slags hjelp du får. Ikke på noe annet område vises de økende sosiale forskjellene så godt som på helsefeltet, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Ap.
– Det er dokumentert gjennom flere saker i mediene at også avansert kreftbehandling tilbys i et privat marked. Det er en alvorlig tillitsutfordring. Folk forventer at de skal få tilgang til den beste behandlingen i vår felles tjeneste. Da må man prioritere det som er viktigst, sier Kjerkol. Hun sier til VG at det er folk som ikke får behandling, fordi sykehusene ikke har råd.
– Det er snakk om en kronisk underfinansiering av sykehusene, som gjør at det nyeste innen kreftmedisin kun blir tilgjengelig for dem som har råd til å betale.
• Her er de viktigste vedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte
Høie uenig
Helseminister Bent Høie sier til avisen at han ikke er enig at sykehusene er trege med å ta i bruk ny behandling:
– Veldig mye av den nye kreftbehandlingen er tatt i bruk. Mye tas i bruk, selv om noe ikke blir godkjent, fordi effekten ikke er god nok eller fordi legemiddelselskapene tar for høy pris, sier Høie.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad