ROBOTER: Inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Helsefagarbeidere
Mor Teresa, selve ikonet på omsorg og pleie, måtte på do. Det er lite trolig at damen ville blitt 87 år uten å gå på do. Men på do måtte hun altså, akkurat som dagens pleiepersonell verden over. Dette grunnleggende behovet har ikke forandret seg, og det vil nok ikke endre seg i fremtiden heller. Med mindre vi en dag blir erstattet av roboter.
Vårt valg
Foreløpig er vi pleiere bare mennesker med helt menneskelige funksjoner og behov. Vi må på do, vi må ha hvile, og vi må spise og drikke for å overleve. Ja, for å fungere generelt. Og så må vi gjøre jobben vår, som er å pleie og å vise omsorg for pasienten. Det er et valgt vi har tatt. Akkurat som vi har tatt et valg om å utdanne oss slik at vi bedre kan ta vare på pasienten og deres pårørende.
Vi har rett og slett valgt å bruke av oss selv og vår tid slik at vi kan gjøre det som er best for deg og dine.
• Effektiviseringen dreper arbeidsgleden
Vi har rett og slett valgt å bruke av oss selv og vår tid slik at vi kan gjøre det som er best for deg og dine
«Kun for personalet»
Tenk på det neste gang du som pårørende river opp døra til vaktrommet i ren irritasjon mens vi gjennomgår dagens rapport og spytter ut: «Jasså, så her sitter alle sammen.» Tenk gjerne over hvor viktig det arbeidet vi gjør på vaktrommet faktisk er. Der kartlegger vi pasientenes døgn, og vi informerer hverandre om hva som skal følges opp denne dagen.
De fleste viser forståelse for en lukket dør med en lapp hvor det stor at personalet er opptatt fra da til da. Samtidig har vi ansatte forståelse for at noen mennesker er i en fortvilet situasjon, og at det derfor ikke er så rart at noen forstyrrer møtet.
Uansett om noen kommer inn eller ikke, passer vi på å få i oss en brødskive og litt drikke mens møtet pågår. Vi vet nemlig at vi må holde ut i mange timer til. Gudskjelov finnes det skriften: «Kun for personalet» på dodøra.
•– Barnevernet mangler tid og kompetanse
Selskapsblære
Så inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.
Siden toalettbesøk blir kraftig nedprioritert i løpet av arbeidsdagen, har heldigvis helsevesenet godt opptrente selskapsblærer.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
PÅ LISTA: Renholdere er blant gruppene som får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
MODELL: Mange lavlønte går igjen glipp av lavlønnstillegget – og LOs nye lønnsmodell kom ikke i betraktning.
Håvard Sæbø
Else Sørgård
Werner Juvik
ROBOTER: Inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Else Sørgård
Werner Juvik