JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Akkurat som alle andre mennesker må helsefagarbeidere også på do

2019021409430720190410203756
ROBOTER: Inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.

ROBOTER: Inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Gudskjelov finnes det skriften: «Kun for personalet» på dodøra.

Helsefagarbeidere

Mor Teresa, selve ikonet på omsorg og pleie, måtte på do. Det er lite trolig at damen ville blitt 87 år uten å gå på do. Men på do måtte hun altså, akkurat som dagens pleiepersonell verden over. Dette grunnleggende behovet har ikke forandret seg, og det vil nok ikke endre seg i fremtiden heller. Med mindre vi en dag blir erstattet av roboter.

Vårt valg

Foreløpig er vi pleiere bare mennesker med helt menneskelige funksjoner og behov. Vi må på do, vi må ha hvile, og vi må spise og drikke for å overleve. Ja, for å fungere generelt. Og så må vi gjøre jobben vår, som er å pleie og å vise omsorg for pasienten. Det er et valgt vi har tatt. Akkurat som vi har tatt et valg om å utdanne oss slik at vi bedre kan ta vare på pasienten og deres pårørende.

Vi har rett og slett valgt å bruke av oss selv og vår tid slik at vi kan gjøre det som er best for deg og dine.

Effektiviseringen dreper arbeidsgleden

«Kun for personalet»

Tenk på det neste gang du som pårørende river opp døra til vaktrommet i ren irritasjon mens vi gjennomgår dagens rapport og spytter ut: «Jasså, så her sitter alle sammen.» Tenk gjerne over hvor viktig det arbeidet vi gjør på vaktrommet faktisk er. Der kartlegger vi pasientenes døgn, og vi informerer hverandre om hva som skal følges opp denne dagen.

De fleste viser forståelse for en lukket dør med en lapp hvor det stor at personalet er opptatt fra da til da. Samtidig har vi ansatte forståelse for at noen mennesker er i en fortvilet situasjon, og at det derfor ikke er så rart at noen forstyrrer møtet.

Uansett om noen kommer inn eller ikke, passer vi på å få i oss en brødskive og litt drikke mens møtet pågår. Vi vet nemlig at vi må holde ut i mange timer til. Gudskjelov finnes det skriften: «Kun for personalet» på dodøra.

•– Barnevernet mangler tid og kompetanse

Selskapsblære

Så inntil robotene overtar vår omsorgsrolle i helsevesenet, må vi få lov til å gå på do og spise.

Siden toalettbesøk blir kraftig nedprioritert i løpet av arbeidsdagen, har heldigvis helsevesenet godt opptrente selskapsblærer.

Vi har rett og slett valgt å bruke av oss selv og vår tid slik at vi kan gjøre det som er best for deg og dine

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy