JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Jeg forstår hvorfor flere flytter fra Askøy kommune

2019061212354920230821171436
LITE ATTRAKTIV: Før flyttet flere til enn fra Askøy kommune. Nå er det flere som flytter fra. Kommunen er ikke attraktiv nok, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.

LITE ATTRAKTIV: Før flyttet flere til enn fra Askøy kommune. Nå er det flere som flytter fra. Kommunen er ikke attraktiv nok, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Mangel på gang- og sykkelvei, triste kjøpesentre, dårlig vannforsyning, lite skoleplasser og ansettelsesstopp. Det er ikke rart flere flytter fra Askøy kommune.

Hilde Lende Aune

Hjelpepleier og yrkesseksjonsleder Helse og sosial, Fagforbundet Askøy

Jeg var en av de som flyttet til Askøy kommune i 2016. Da var det 24 flere som flyttet til kommunen enn fra. I dag, tre år senere, har tilflyttingen stoppet opp.

I stedet for at mange flytter til Askøy, er det flere som flytter fra kommunen.

Ikke særlig attraktivt

Kanskje er det egentlig ikke så rart at folk ikke finner veien til kommunen min. Den fremstår jo ikke særlig attraktiv. Vi mangler blant annet gangveier og sykkelstier, og det er to sentere med flere butikker som ikke går rundt på grunn av handelslekkasje.

Handelslekkasjer skjer når en del av handelen flytter seg fra et område til et annet som ligger lenger unna, men som ansees som mer attraktivt for kundene. Innbyggerne på Askøy kjører for eksempel til Sotra eller til andre nærliggende områder som har kjøpesentre og et bedre tilbud. Disse sentrene er derimot ganske triste, da lokalene er tomme, utvalget er dårlig, og det er lite folk.

Her forbereder kirkegårdsarbeider Martinsen begravelse nummer 22 i Loppa kommune. Fem barn ble døpt i bygda samme år.

Begrenset med skoleplasser

I kommunen min foregår det også i disse dager et politisk sirkus. Det oppleves at det eneste politikerne er opptatt av er å fortelle hva de andre ikke har gjort.

Det er også begrenset med skoleplasser og ansettelsesstopp.

Vi har også byggestopp, noe som er helt nødvendig. Det bør ikke planlegges et eneste nytt byggefelt før alle elever har skoleplass, gang- og sykkelvei, tilgang på butikker og offentlig transport. Infrastrukturen må bli bedre.

Ikke før det skjer, vil Askøy kanskje begynne å bli sett på som et attraktivt sted å bo.

Nei til utbygging

Vi har også byggestopp i deler av kommunen, som følge av rekkefølgebestemmelsene. Dette er bestemmelser om ulike tiltak som må utføres før man kan sette i gang utbygging i et område.

En slik byggestopp er helt nødvendig for min kommune. Det bør ikke planlegges et eneste nytt byggefelt før alle elever har skoleplass, gang- og sykkelvei, tilgang på butikker, offentlig transport og diverse offentlige tjenester.

Samtidig fører dette dessverre til utsettelser i bygging av nye og sårt trengte offentlige institusjoner. De nye omsorgsboligene ved NKS Olaviken er for eksempel utsatt til 2024.

For dårlig drikkevann

Noe som også gjøre Askøy lite attraktivt, er at det har vært lite interesse for å investere i god drikkevannforsyning de siste 12 årene. Diskusjonene har gått mer ut på at man skal holde vannavgiftene nede i stedet for å rette oppmerksomheten mot at man må sette inn tiltak som sikrer godt og sikkert drikkevann.

Foreløpig vet man ikke helt årsaken til hvorfor flere i Askøy kommune er blitt syke på grunn av drikkevannet i kommunen, men det som er sikkert er at vann- og avløpsplanleggingen i kommunen må bli bedre.

Urealistisk

Vi ønsker ikke at innbyggertallet i kommunen skal gå ned. Samtidig hadde kommunen vært i en verre knipe hadde innbyggertallet vokst nå.

Det er fordi kommunebudsjettet er så stramt. Det er så stramt at det er blitt erklært ulovlig av fylkesmannen. Han mener nemlig det er urealistisk å få til et budsjett uten eiendomsskatt.

Likevel har Askøy valgt å fjerne eiendomsskatten. Askøyværingene er også negativ til bompenger. Det til tross for at mange ønsker en ny og flott vei.

Jeg forstår ikke hvordan folk tror at en kommune skal gå rundt økonomisk uten penger i kassa. Jeg tviler på at innbyggerne i Askøy vil en tur på Robek-lista.

For dårlig tilrettelagt

Selv om jeg har valgt å slå meg ned på Askøy, forstår jeg hvorfor unge i etableringsfasen ikke har lyst til å flytte til et sted som fremstår lite attraktivt i aviser og i sosiale medier.

Jeg forstår hvorfor unge velger bort de kommunene som ikke har gode nok tjenester til innbyggerne sine. Hadde det ikke vært for at samboeren min er her ifra, hadde jeg nok ikke flyttet hit.

Jeg mener Askøy er dårlig planlagt, grå, kjedelig og veldig lite framoverlent. Heldigvis har vi, som flere andre kommuner, ildsjeler som ønsker å få til mye. Dette er folk jeg håper vil komme til å gjøre Askøy bedre for innbyggerne sine.

Sentralisering

Askøy er ikke alene om å bli flyttet fra. Selv om mange flytter ut av Oslo, holder de seg i sentrale strøk. Og de som bor i utkanten, flytter nærmere de store byene.

Askøy er heller ikke alene om å ha sagt nei til kommunesammenslåing. De såkalte «nei-kommunene», som Askøy også er, preges av forgubbing og fraflytting. Det viser en gjennomgang NRK har gjort.

Denne utviklingen er alvorlig, og vi må gjøre noe med den. Først og fremst må vi gjøre noe med infrastrukturen. Først da kan vi forhåpentligvis snakke om en kommune i vekst.

Jeg forstår ikke hvordan folk tror at en kommune skal gå rundt økonomisk uten penger i kassa

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy