IKKE FOR HVEM SOM HELST: Jeg opplever at Norsk Sykepleierforbund har gjort det til sin misjon at det å være sykepleier ikke er for hvem som helst, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt og yrkesseksjonsleder for helse og sosial, Fagforbundet Askøy
Y-veien skal hjelpe helsefagarbeidere å ta sykepleien. Da lover det ikke godt at Norsk Sykepleierforbund Student (NSF Student) har fått gjennom å øke de formelle kompetansekrav for utdanningen.
I en sak Fagbladet publiserte mandag sier Iren Luther, leder for yrkesseksjonen helse og sosial, at hun er enig i at det er viktig at sykepleiere kan dokumentere og regne skikkelig.
Jeg er enig i utsagnet. Dokumentasjon er en stor del av hverdagen til fagarbeidere, men det betyr ikke at du trenger topp karakter i norsk for å klare å ordlegge deg på en forståelig måte.
Jeg ser ikke hvordan Ibsen og den norsken som ble brukt på 1800 tallet kan hjelpe deg med å bli god i journalføring. Selv med min dårlige karakter i norsk klarer jeg å gjøre meg forstått i journalføring. Det handler om øvelse. Det handler om å gjøre det i praksis. Har du dokumentert i over ti år, er du sannsynligvis blitt god på det.
Kunne blitt flinke sykepleiere
Det er ellers forståelig at du trenger mattekunnskaper for å for eksempel drive med medikamentfortynning. Men det er som Luther sier til Fagbladet: «Det er bedre at studentene får øve med mel og vann.»
For å bli god på noe i praksis må man nettopp det, øve og gjøre det i praksis. Det er så mange flinke helsefagarbeidere der ute som hadde blitt flinke sykepleiere bare utdanningen inneholdt mer øvelse.
Forstår ikke
Det er flere helsefagarbeidere med videreutdanning som ikke kom inn på sykepleien i år. Erfaringskompetanse, videreutdanning og fagbrev viser seg å ikke være godt nok.
Når jeg hører at en helsefagarbeider mangler sannsynlighetsregning og en særoppgave om Hamlet for å bli sykepleier, blir jeg frustrert på deres vegne. Jeg forstår ikke at det er greit at de nye kompetansekravene skal knuse drømmen om å få lov å bli sykepleier.
Dette er mennesker som brenner for jobben sin og som ønsker mer kompetanse, men som på grunn av økte krav kan se langt etter det. For som helsefagarbeideren skriver i et innlegg i Fagbladet, kan det fort gå tre år før «manglene» er på plass. Og heller ikke etter disse tre årene er det sikkert at vedkommende kommer inn på studiet.
Hvorfor gjøre det så vanskelig?
Jeg opplever at Norsk Sykepleierforbund har gjort det til sin misjon at det å være sykepleier ikke er for hvem som helst.
Vi er alle enige om at vi trenger dyktige og kompetente sykepleiere, helsefagarbeidere og ikke minst pleiemedarbeidere. Så hvorfor gjøre det så utrolig vanskelig for de som virkelig ønsker å få en bred kompetanse?
Snakke med våre naboer
Sverige har allerede et prosjekt på Y-veien. Da trenger vel ikke vi finne opp kruttet på nytt?
La oss snakke med våre naboer og få en skikkelig utredning på hvorfor så mange droppet ut av tre-terminsordningen. En ordning som ga helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse mulighet til å fullføre 3-årig bachelor i sykepleie.
Når jeg hører at en helsefagarbeider mangler sannsynlighetsberegning og en særoppgave om Hamlet for å bli sykepleier, blir jeg frustrert på deres vegne
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Hilde Lende Aune
Eivind Senneset
IKKE FOR HVEM SOM HELST: Jeg opplever at Norsk Sykepleierforbund har gjort det til sin misjon at det å være sykepleier ikke er for hvem som helst, skriver grasrotstemme Hilde Lende Aune.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hilde Lende Aune
Eivind Senneset