JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full forvirring i Bergen Høyre om kommunalt bemanningsbyrå

Høyres byrådslederkandidat i Bergen, Harald Victor Hove og Kjersti Pettersen, Høyres fraksjonsleder i komité for helse og sosial, er ikke enige om hva som skal skje med kommunens eget bemanningsbyrå om Høyre tar over byrådsmakten.

Høyres byrådslederkandidat i Bergen, Harald Victor Hove og Kjersti Pettersen, Høyres fraksjonsleder i komité for helse og sosial, er ikke enige om hva som skal skje med kommunens eget bemanningsbyrå om Høyre tar over byrådsmakten.

Høyre

Høyres fraksjonsleder: – Vi vil ikke legge ned Bemanningstjenester. Høyres kandidat til byrådsleder: – Vi freder ikke Bemanningstjenester. Fagforbundet ber partiet avklare.

2019082311524720190823121505

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Mandag skrev Fagbladet om Guro (21), som har fått jobb i Bemanningstjenester. I samme sak gikk Kjersti Pettersen i Bergen Høyre langt i å frede det kommunale vikarbyrået, om de skulle ta over byrådsmakten etter valget om knappe tre uker.

– Vi i Høyre synes et kommunalt bemanningsbyrå er en god idé. Vi vil styrke de kommunale tjenestene innen helse og sosial og går ikke til valg på å legge ned Bemanningstjenester, sa Pettersen.

Ap i Bergen vil fjerne kommersielle vikarbyråer

Freder ikke bemanningstjenester

Siden har pipen fått en annen lyd. I etterkant av at Fagbladet publiserte saken, har observante lesere påpekt at Harald Victor Hove i Bergen Høyre har antydet noe helt annet til NRK.

I en epost til Fagbladet bekrefter Hove, som er Høyres kandidat til byrådsleder, at Bemanningstjenester ikke er fredet om det skulle bli byrådsskifte til høsten.

Om Hove skulle bli byrådsleder i september, utløser det muligheten for at det kommunale vikarbyrået blir lagt ned.

Men det kan også overleve, mot en betingelse: At byrået skaper resultater som Bergen Høyre synes er gode nok.

– Om kommunens forsøk med eget vikarbyrå viser til gode resultater, så viderefører vi gjerne dette etter valget, sier Hove til Fagbladet før han avklarer:

– Jeg freder ikke byrået.

Sentral KrF-er: – Ikke alle kan jobbe heltid samtidig som det skal fødes flere barn

Krever å se resultater

Hvilke resultater Hove mener byrådet bør legge fram, eller hvordan dette skal måles, velger Hove å ikke utdype overfor Fagbladet. Han skriver for øvrig i eposten at «Bergen Høyre er pragmatisk til hvordan vi når våre kommunale målsettinger om gode tjenester til våre innbyggere og et godt arbeidsmiljø.»

Til NRK sier han dette om Bemanningstjenester:

– Dette hadde vært en god idé dersom man så at antall heltidsstillinger økte betydelig. Slike effekter har vi ikke sett, og da kan vi spørre oss om dette er rett verktøy.

Marte Mjøs Persen, ordfører i Bergen kommune.

Marte Mjøs Persen, ordfører i Bergen kommune.

Bjørn A. Grimstad

De forskjellige signalene fra Høyres topp-politikere i Bergen skaper irritasjon hos flere meningsmotstandere. En av dem er byens ordfører, Marte Mjøs Persen (Ap).

– Høyre er åpenbart ikke til å stole på i denne saken. Enten snakker med to tunger, eller så har de ikke kontroll på hva deres egne toppkandidater mener, sier ordføreren.

MDG kan sikre rødt flertall i Bergen

Ber Høyre avklare

Leder i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, er heller ikke imponert over Høyres vingling, og ber partiet rydde opp i hva de går til valg på.

Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen.

Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen.

Ola Tømmerås

– Legger et Høyre-byråd ned Bemanningstjenster, betyr nok det at disse unge menneskene må se seg om etter en ny jobb. Og det blir mest sannsynlig en deltidsstilling, enten i kommunen eller et privat bemanningsbyrå. Vi hadde satt pris på om Bergen Høyre kunne avklart hva de vil tenke seg å gjøre, sier Bell.

Videre forteller fagforbundstoppen at hun setter liten pris på at Høyre bruker kommunalt ansatte som en brikke i en politisk valgkamp.

– De stiller man spørsmål ved om det er verdt å betale ansatte i store kvinnedominerte yrke en anstendig lønn og pensjon for det arbeidet de gjør, hevder Bell.

Ny undersøkelse: Norge har flest små stillinger innen helse og omsorg

Vil kutte ut kommersielle

Den kommunale vikartjenesten ble opprettet av det det sentrumstunge Ap/KrF/V-byrådet i 2018. Ordfører Marte Mjøs Persen mener det bidrar til at kommunen kan tilby heltidsjobb til unge mennesker, samtidig som det øker kvaliteten på tjenestene i barnehagene og sykehjemmene.

Ett annet av byrådets mål med Bemanningstjenester er å stenge ute alle kommersielle vikarbyråer fra helse- og omsorgstjenestene i Bergen.

Her er skillelinjene mellom blokkene på venstre og høyre side tydeligere. Bergen Høyre ønsker å invitere flere kommersielle aktører inn i de kommunale tjenestene.

Disse kommunene har tiltak mot sosial dumping

Dårlige erfaringer etter Orange

– De kommunale vikartjenestene et viktig virkemiddel mot sosial dumping. I Bergen åpner Høyre nok en gang døren for kommersielle byråer som driver rådrift på unge mennesker, sier ordfører Marte Mjøs Persen.

Arbeiderpartiet i Bergen ønsker å stenge alle kommersielle vikarbyråer ut fra helse, pleie og omsorg. Persen trekker fram Orange Helse som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå.

I 2016 ble det avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven hos Orange Helse, et privat selskap som blant annet leverte hjemmetjenester til Bergen kommune. Kontrakten med kommunen ble da sagt opp.

Pinky (29) fikk fast jobb i Bergen kommunes nye vikarbyrå

Mener private aktører øker rekruttering

Høyre er på sin side sterke forsvarere for at kommersielle tjenesteytere, som privateide vikarbyråer, skal være et tilskudd til det offentlige tilbudet.

Det skal blant annet føre til at de som vil jobbe innen helse, pleie og omsorg, har flere arbeidsgivere å velge mellom.

Det mener Bergen Høyre bidrar til mer rekruttering. Byrådslederkandidat Harald Victor Hove fra Høyre beskriver det slik:

– Det kan være at vaktordningen går bedre opp med privatlivet, at lønnen er høyere eller at man ønsker å være sin egen sjef. Bergen Høyre mener det er uklokt av kommunen at man av ideologiske grunner stenger disse ressursene ute fra å levere gode tjenester til våre innbyggere. Så lenge kvaliteten overfor brukere er som den skal og alle ansatte har rettighetene som ellers i norsk arbeidsliv.

Bemanningstjenester

• Bergen kommunes interne bemanningsbyrå.

• Leverer midlertidig arbeidskraft til alle kommunale barnehager og noen av byens sykehjem.

• Har ansatt 11 faste ansatte på helsefag, og 16 barne- og ungdomsarbeidere fast ansatt i hundre prosent stilling. Målet er 20 å ha i hver gruppe i løpet av året.

• Fra før hadde Bergen kommune Vikarservice, som sto for vikarer til barnehagene, men de ansatte var kun timelønnede assistenter.

• I 2018 ble Vikarservice omdannet til Bemanningstjenester. Administrasjonen ble utvidet og vikarbyrået begynte å ansette fagarbeidere innen helsefag og barne- og ungdomsarbeid i faste heltidsstillinger.

• Bemanningstjenester betjener alle barnehagene og åtte av de kommunale sykehjemmene i Bergen med vikarer, og planlegger å utvide.

Kilde: Bergen kommune

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy