JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da Ida og Vanessa fagorganiserte seg, satte sjefen opp kamera: – Hun ville skremme oss fordi vi ba om tariffavtale

KONLFIKT: Hudpleiere Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho er medlemmer i Fagforbundet. De mener sier deres tidligere sjef satte opp kameraet som vises i fotomontasjen på dette bildet etter en konflikt om tariffavtale.

KONLFIKT: Hudpleiere Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho er medlemmer i Fagforbundet. De mener sier deres tidligere sjef satte opp kameraet som vises i fotomontasjen på dette bildet etter en konflikt om tariffavtale.

Øystein Windstad/Montasje

Hudpleierne Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho ville ha tariffavtale i skjønnhetssalongen der de jobbet. Etter at de meldte seg inn i Fagforbundet, satte sjefen opp et overvåkningskamera.

2019100309325620230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Hudpleierne Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho har nå sagt opp jobben sin på skjønnhetssalongen i Oslo:

– Kameraet er ett av mange eksempler på at sjefen har gått etter oss fordi vi ble fagorganiserte og ville ha tariffavtale. Kameraet ble satt opp for å skremme og for å finne noe som kan brukes mot oss etter vi ville ha tariffavtale, sier Kristoffersen og Carvalho. Sjefen mener dette er en misforståelse og at kameraet ble satt opp på for å hindre kriminelle.

Joslin kom til Norge for å jobbe i skjønnhetsbransjen - Risikerte 5000 i lønnstrekk om hun snakket om lønna si

FILMET RESEPSJONEN: Kameraet som ble satt opp på Waxing Palace var vinklet slik at det kunne filme resepsjonen hvor både kunder og ansatte oppholdt seg.

FILMET RESEPSJONEN: Kameraet som ble satt opp på Waxing Palace var vinklet slik at det kunne filme resepsjonen hvor både kunder og ansatte oppholdt seg.

Privat

Tillitsvalgt: – Fagforeningsknusing

Tidligere skrev Fagbladet at de to hudpleierne fikk Norges første tariffavtale i skjønnhetsbransjen. Nå mener Stig Berntsen, tillitsvalgt i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo, at arbeidsgiveren aldri har fulgt tariffavtalen:

– Det som har skjedd på denne arbeidsplassen er rein fagforeningsknusing. Arbeidsgiver har blant annet sparket en ansatt på dagen fordi hun ble med i Fagforbundet og ville ha tariffavtale. De to medlemmene som nå slutter har blitt utsatt for langvarig press og mobbing, sier Berntsen. Kristoffersen og Carvalho sier at sjefen ikke holdt møter med tilligsvalgte i henhold til hovedavtalen:

– Sjefen forandret prisene på behandlinger over natta, uten å ta dette opp med oss tillitsvalgte. De plutselige rabattene og tilbudene førte til at de ble mindre provisjons-inntekt til de ansatte. Dette skal i følge hovedavtalen drøftes med de fagorganiserte. Vi ba også om flere møter som tilligsvalgte, uten at vi fikk det.

{s1}

• Forsker: – Skjønnhetssalongene er kvinnenes byggebransje

KRITISK: Stig Berntsen er tillitsvalgt i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Han mener Fagforbundet-medlemmene  Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho har blitt trakasserte.

KRITISK: Stig Berntsen er tillitsvalgt i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Han mener Fagforbundet-medlemmene Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho har blitt trakasserte.

Øystein Windstad

Sjefen anbefalte å bruke annen terapeut

Fagbladet har fått innsyn i en epost-utveksling mellom en kunde og eieren av klinikken. Kunden pekte på at hun mente et produkt som ble brukt under behandlingen ikke var det beste tilgjengelige. Da svarte sjefen med at kunden kan gå til en annen behandler enn Ida Haddock Kristoffersen:

"Terapeuten kan bare sette ned varmen på voksen. Dette er noe som er forklart til den enkelte terapeut. Føler du at den er for varm hos den du har vært hos, anbefaler jeg at du prøver en annen terapeut neste gang du er hos oss". Kunden svarte:

"Neida, jeg vil ikke bytte terapeut. Hun er jeg veldig fornøyd med og hun er dessuten meget dyktig. Det er voksen det er noe galt med". Eieren svarte: "Jeg forstår at den føltes bedre (voksen red.anm.), men bedriften har gått igjennom interne endringer etter 1.4 og i den forbindelse kan jeg ikke opplyse hva selveste hovedgrunnen er men dette har medført til økte kostnader som gjør at vi må begrense våre utgifter for å drive salongen videre på et stabilt grunnlag videre".

• Ap-Tajik krever handling av regjeringen etter skjønnhets-avsløringer

– Gjorde det vanskelig for oss

Kristoffersen og Carvalho sier at de opplevde flere sanksjoner fra eieren – noe de sier skjedde fordi de ble fagoranisert og ville ha avtale:

– Etter vi kom med krav om tariff, ble det satt inn et produktskap med lås. Salg av disse produktene ville gitt oss provisjon og økt inntekt. Nøkkelen til skapet ble gitt til en terapeut som ikke var fagorganisert. Før hadde vi fri tilgang til disse produktene. Kameraovervåkningen er bare ett av flere eksempler, sier de to Fagforbundet-tillitsvalgte til Fagbladet.

• Politiet med med skjold da gutt (10) med tourettes truet lærer med pinne fra ringspill

Kamera filmet kunder og ansatte

Fagbladet har fått tilgang til bilder av kameraet som ble montert opp i resepsjonen i skjønnhetssalongen Waxing Palace på Majorstuen i Oslo. Kameraet er av typen Netgear Arlo og kan ta opp både video og lyd. Det var satt opp i et hjørne av inngangen til klinikken. Det var vinklet slik at det kan filme kunder og ansatte i resepsjonen. Det kunne også filme når kunder og ansatte gikk mot behandlingsrommene. Kameraet filmet ikke inne i behandlingsrommene.

De to Fagforbundet-medlemmene sier de aldri ble informert om kameraet, noe loven krever. Videre sier de at det aldri ble hengt opp noe skilt eller skriftlig opplysning til kunder at stedet er kameraovervåket. Det er det krav om i følge loven og Forskrift om kameraovervåkning i virksomhet.

Stig Berntsen og Fagforbundet har politianmeldt arbeidsgiveren for ulovlig overvåkning og har varslet Datatilsynet om kameraet. Arbeidsgiveren opplyser til Fagbladet at politiet har henlagt anmeldelsen.

VIDEO OG LYD:  Kameraet som ble brukt kan ta opp både bilde og lyd. Fagbladet har fått opplyst av de to fagorganiserte på salongen at videoene fra kameraet kunne sees på en mobilapp som sjefen brukte.

VIDEO OG LYD: Kameraet som ble brukt kan ta opp både bilde og lyd. Fagbladet har fått opplyst av de to fagorganiserte på salongen at videoene fra kameraet kunne sees på en mobilapp som sjefen brukte.

Privat

• Dette må du vite om du skal jobbe i jula

– Vil ikke kommentere personalsak

Tanja Kvamsdahl er eier og daglig leder av Waxing Palace på Majorstuen i Oslo. Fagbladet har sendt henne en e-post med all kritikken fra Berntsen og de to fagorganiserte kvinnene.

Hun skriver i en e-post til Fagbladet at kameraet ble satt opp for å hindre kriminelle. Hun peker også på at de to Fagforbundet-medlemmene skal starte egen skjønnhetssalong:

"Vi kan dessverre ikke kommentere personalsaker og ønsker ikke å føre en debatt i media med to tidligere ansatte som nå har startet opp konkurende virksomhet i vårt nærområde. Vår virksomhet er den første i bransjen som har inngått tariffavtale og vi er meget opptatt av at ansatte skal trives og utvikle seg innenfor profesjonelle rammer. Påstand om ulovlige kameraovervåkning beror på en misforståelse. Kameraet ble kjøpt inn som et forebyggende tiltak mot kriminelle på Majorstuen. Da vi forsto at de ansatte opplevde dette som problematisk ble kameraet slått av og fjernet".

NHO vil ikke kommentere

Skjalg Engebø er direktør for kommunikasjon og politikk i NHO Service og Handel. Fagbladet sendte flere spørsmål om denne saken, blant annet hvordan NHO ser på det som har skjedd. Engebø skriver dette i en mail til Fagbladet:

"Vi kan ikke gå inn denne konkrete saken eller kommentere denne på noen måte. På generelt grunnlag vil vi si at Hovedavtalen mellom LO og NHO har tvisteløsningsmekanismer som skal brukes i saker hvor det er uenighet om hvordan en tariffavtale er å forstå eller ved påståtte brudd på tariffavtalen eller Hovedavtalen. Etter det vi kjenner til har tillitsvalgte lokalt ikke bedt arbeidsgiver om noe tvistemøte og heller har ikke vi som part i tariffavtalen fått noen slike henvendelser fra Fagforbundet sentralt"

Datatilsynet: – Kun unntaksvis lov med videoovervåking

Ylva Marrable er seksjonssjef i Datatilsynet. De skal behandle saken om videokameraet på Waxing Palace, men uttaler seg ikke om saken før den er ferdig behandlet. På generelt grunnlag sier hun dette om kameraovervåkning på arbeidsplassen:

– På områder der de ansatte ferdes jevnlig er det bare tillatt dersom det ut ifra virksomheten er behov for å forebygge at farlige situasjoner oppstår og ivareta hensynet til ansattes eller andres sikkerhet eller det for øvrig er et særskilt behov for overvåkingen. Eksempler på situasjoner der det kan være tillatt kan være arbeidsplasser med en spesielt høy sikkerhetsrisiko som for eksempel steder der det drives risikofylt produksjon, eller der det er store sjanser for ran, som banker og postkontor, sier Marrable og legger til:

– For de fleste arbeidstakere vil det oppleves som belastende å få innsatsen sin kontrollert eller overvåket kontinuerlig. Det skal derfor mye til før en kan installere kameraovervåking på en arbeidsplass, sier Marrable i Datatilsynet.

– Jobber for ny tariffavtale

Berntsen og Fagforbundet har jobbet i to år med å rekruttere medlemmer i skjønnhetsbransjen for å få på plass en tariffavtale. Tidligere i år ble Fagforbundet og NHO enige om en avtale som de håpet skulle bli standarden for skjønnhetsbransjen.

I dag er det få fagorganiserte i skjønnhetsbransjen. Berntsen sier Fagforbundet fortsetter arbeidet med å rekruttere medlemmer og få på plass en tariffavtale som setter standarden for minstelønn i skjønnhetsbransjen. Kristoffersen og Carvalho sier de ikke lenger vil være ansatte:

– På grunn av dårlige erfaringer fra flere klinikker som ansatte, ser vi nå ikke noe annet valg enn å starte for oss selv, sier de to hudterapeutene til Fagbladet.

Fakta om skjønnhetsbransjen

• Tallet på skjønnhetssalonger har blitt tredoblet på seks år.

• Det finnes i dag over 150 klinikker og over enkeltpersonforetak i den norske skjønnhetsbransjen.

• Waxing Palace ble i februar i år den første klinikken med tariffavtale og garantert minstelønn i skjønnhetsbransjen.

• Den avtalen gjelder ikke lenger fordi de to fagorganiserte har sluttet etter konflikt med arbeidsgiveren.

• Fagforbundets tillitsvalgte mener avtalen aldri ble fulgt.

En vikar ble sparket på dagen fordi hun ble med i Fagforbundet og ville ha tariffavtale. Det er rein fagforeningsknusing

Stig Berntsen, Fagforbundet Oslo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho Waxing Palace

Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho Waxing Palace

Øystein Windstad

KONLFIKT: Hudpleiere Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho er medlemmer i Fagforbundet. De mener sier deres tidligere sjef satte opp kameraet som vises i fotomontasjen på dette bildet etter en konflikt om tariffavtale.

KONLFIKT: Hudpleiere Ida Haddock Kristoffersen og Vanessa Carvalho er medlemmer i Fagforbundet. De mener sier deres tidligere sjef satte opp kameraet som vises i fotomontasjen på dette bildet etter en konflikt om tariffavtale.

Øystein Windstad/Montasje