Hadia Tajik tar opp skjønnhets-avsløringene med arbeidsministeren: – Opprørende sak
-KVINNENES BYGGEBRANSJE: Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun deler arbeidsrett-ekspert Elin Ørjasæters bekymring om skjønnhetsbransjen: -Den negative utviklingen vi har sett i bygg og anleggsbransjen med dels grov utnytting av arbeidsfolk, kan nå også sees i skjønnhetsbransjen.
CC BY-ND 2.0 Arbeiderpartiet
– Dette er totalt uakseptabelt og vi krever en kraftig opprustning i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier Ap-nestlederen.
oystein.windstad@fagbladet.no
Skjønnhetsbransjen blir nå kalt kvinnenes byggebransje etter at en tillitsvalgt i Fagforbundet har funnet en rekke ulovlige kontrakter. Ansatte risikerte å måtte betale 250.000 kr i bot i samband med oppsigelse. I en annen kontrakt risikerer en ansatt 5000 kr mindre i måneden om hun fortalte til kollegaene hva hun tjente.
I en ny dom fra Oslo tingrett kommer det fram at en mann som har drevet flere salonger, har overført minst 11 millioner av selskapenes penger til seg selv. Han har startet selskaper og salonger i skjønnhetsbransjen som har gått konkurs etter tur siden 2004.
Krever handling fra regjeringen
Nå krever Arbeiderpartiet og nestleder Hadia Tajik at det skjer noe med den useriøse delen av skjønnhetsbransjen:
– Dette er en opprørende sak. Dette er grov kriminalitet og totalt uakseptabelt, sier Tajik om mannen som er dømt til fengsel i to år og ti måneder for grov økonomisk utroskap og de ulovlige kontraktene i salongen han jobber for i dag.
Ap-politikeren mener det må komme flere og grundigere kontroller:
– Vi krever kraftig opprustning av Arbeidstilsynet og akrimsentre for å kunne oppdage og stanse kriminalitet og grov utnytting av ansatte. Vi vil også ta opp den aktuelle saken med arbeidsministeren så fort som mulig.
• Risikerte 5000 mindre i måneden om hun snakket til kollegaer om lønna
– Få organiserte gir flere som blir utnyttet
Fagforbundet jobber med å organisere medlemmer i skjønnhetsbransjen, som er et område uten tariffavtaler.
Ap-nestlederen mener det er en klar sammenheng mellom hvor mange som er med i fagforeninger og om folk blir dårlig behandlet:
– Arbeidsfolk blir utnyttet i de bransjene som er dårlig regulert og med lav organisasjonsgrad. Da er det ekstra alvorlig at regjeringen ikke leverer på Stortingets instruks om å foreslå nye tiltak for å øke organisasjonsandelen, selve grunnmuren vår for et godt regulert arbeidsliv, sier Tajik og legger til:
– Regjeringen har i fem år forsømt sin innsats for et regulert arbeidsliv og ikke prioritert økt tilsyn eller nok ressurser til dette arbeidet.
MOT REGULERING - Poenget er å stoppe de som er kriminelle eller useriøse, ikke regulere hele bransjen, sier Heidi Nordby Lunde som er stortingspolitiker for Høyre.
Ole Palmstrøm
• Arbeidslivsekspert: – Skjønnhetsbransjen er kvinnenes byggebransje
Vil ikke ha flere reguleringer
Nordby Lunde er leder av Oslo Høyre og sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun reagerer på avsløringene til Fagbladet:
– Det er viktig at det som er ulovlig her, blir avdekket og straffeforfulgt. Her er det allerede gjort politiske grep. Det er blant annet forbudt å automatisk avslutte arbeidsavtaler ved langtidsfravær.
Det gjelder innføring av bøter i stillingsinstruksen eller lønnstrekk, sier stortingsrepresentanten og viser til de ulovlige kontraktene med bøter. Nordby Lunde forteller at Høyre er kjent med den useriøse delen av skjønnhetsbransjen:
– Dette er en bransje som har kommet på vår radar og jeg vet at arbeidslivskrimsentrene ser på den. Jeg er redd for å gå inn og lage reguleringer som gjør det vanskelig for bedrifter som har tilfredsstillende arbeidsforhold.
– Akrimsentrene tar selv en risikovurdering over utsatte bransjer. Det nytter ikke bare å regulere skjønnhetsbransjen om de samme folkene hopper over til renseribransjen, eksempelvis, sier stortingspolitikeren. Hun viser til at akrimsentrene der politi, Skatteetaten og NAV jobber tett sammen for å avdekke lovbrudd, ble opprettet av regjeringen.
FLERE KONTROLLER: Eirik Faret Sakariassen sitter på Stortinget for SV: -Vi vil ha akrimsentre i hele landet. Det vil være en effektiv måte å jobbe mot manglende kontrakter, feil kontrakter, dårlig lønn og skatteunndragelse.
Marius Nyheim Kristoffersen/SV
SV: – Skjønnhetsbransjen trenger en makeover
Eirik Faret Sakariassen er stortingspolitiker for SV og sitter i Arbeids- og sosialkomiteen. Etter å ha lest saken artikkelen om de ulovlige kontraktene sier han:
– Vi mener at Arbeidstilsynet må gripe tak i det som har kommet fram i Fagbladets sak. Det er en dårlig trend i arbeidsmarkedet når ansatte er redde for å få sparken om de sier ifra. Jeg tenker at skjønnhetsbransjen trenger en makeover, sier politikeren fra Stavanger og legger til:
– Vi jobber aktivt for å styrke akrimsentrene. Når disse går etter bransjer, finner de mye og kritikkverdige forhold. Vi vil sikre gode akrimsentre i hele landet, sier Faret Sakariassen.
Timelønn på 500 kr? Her er det du trenger å vite om jobbing i jula