JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsteknologi

Sprer kunnskap om demens og teknologi

VETERAN: Fagkonsulent Sigrid Aketun har lært helsepersonell om tilrettelegging for demenssjuke i ti år i visningsleiligheten Almas Hus.

VETERAN: Fagkonsulent Sigrid Aketun har lært helsepersonell om tilrettelegging for demenssjuke i ti år i visningsleiligheten Almas Hus.

Kathrine Geard

Her får ansatte se, kjenne på og prøve teknologi. Det tror vi er en god måte å lære på, sier fagkonsulent Sigrid Aketun i Almas Hus.

2022110110553320221101110312

kathrine.geard@fagbladet.no

Oslo kommune har lenge hatt en særegen kunnskapstjeneste som heter Almas Hus. Det er en visningsleilighet for velferdsteknologi rettet mot personer med demens og kognitiv svikt som ligger på Aker sykehus. Hit kommer mennesker med hukommelsesvansker, pårørende, beslutningstakere og helsepersonell for å lære og bli inspirert.

Demensvennlig miljø

Her møter de fagpersoner som demonstrerer hvordan tilrettelegging og teknologi kan gjøre hverdagen enklere og tryggere for mennesker med kognitiv svikt. Ett tema er universell utforming og et alders- og demensvennlig miljø. Et annet er tilrettelegging av egen bolig med tips om bruk av belysning, farger, kontraster, skilting med mer. I tillegg er det et poeng at velferdsteknologi og hjelpemidler blir presentert i et hjemlig miljø.

– Vår rolle overfor ansatte er kompetanseheving. Her får ansatte se, kjenne på og prøve ut hjelpemidler og teknologi. Det tror vi er en god måte å lære på, sier Aketun, som er utdannet ergoterapeut.

LES OGSÅ: Smarte maskiner gir riktig medisin

Mange hjelpemidler

Hjelpemidler av ulike slag er plassert i alle rommene i leiligheten. På stuebordet ligger en diger fjernkontroll med én TV-kanal-logo for hver knapp. Andre steder står blant annet en musikkspiller der foretrukken musikk kan lastes inn, en enklere type radio med tre forhåndsinnstilte stasjoner, en elektronisk kalender der familie blant annet kan legge inn avtaler. Her er datamaskinen Komp, som bare har en skruknapp og lar eldre motta bilder og meldinger uten å måtte lære seg ny teknologi, medisindispensere og forskjellige trygghetsalarmer. Alarmteknologien forutsetter at de ansatte har god kompetanse, forstår og kjenner til hva som er en trygg bruk, understreker Aketun.

NYTTIG: Elektronisk kalender, musikkspiller og radio.

NYTTIG: Elektronisk kalender, musikkspiller og radio.

Kathrine Geard

Ti års erfaring

I løpet av de ti åra Almas Hus har eksistert, har det vært stor og vedvarende interesse for tilbudet. Politikere og beslutningstakere kommer for å lære, og det kommer stadig grupper av ansatte fra hjemmetjeneste og sykehjem som ønsker mer kompetanse om velferdsteknologi og tilrettelegging for personer med demens.

– Samtidig er det fortsatt mange som ikke har hørt om de produktene og løsningene som er mulig å ta i bruk. Og vi kommer ikke alltid helt i mål selv om helsepersonell får vite hva som finnes. Det er jo ikke de som holder i lommeboka, sier Aketun, som har vært med siden starten.

Ikke så mye nytt

Selv om det snakkes på inn- og utpust om hvor viktig innovasjon og velferdsteknologi er for å løse omsorgsoppgavene når befolkningen eldes, vil Aketun gjerne korrigere bildet av at det kommer så mye nytt, så fort.

– Altså, det gjør det ikke. Det er mange som ønsker å selge produkter til kommunen, så det kan godt hende at det oppleves som at det er et trykk fra leverandører og utviklere. Men det er ikke så mye nytt som er kommet så langt at vi kan ta det i bruk. Ofte mangler det en del på brukervennlighet og robusthet, sier Aketun.

Men noe nytt får de for hvert år, det er flere ting i leiligheten enn for ti år siden. I 2017 fikk Almas Hus et virtuelt rom der man også kan se eksempler på hjelpemidler, velferdsteknologi og fysisk tilrettelegging.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy