VETERAN: Fagkonsulent Sigrid Aketun har lært helsepersonell om tilrettelegging for demenssjuke i ti år i visningsleiligheten Almas Hus.
Kathrine Geard
kathrine.geard@fagbladet.no
Oslo kommune har lenge hatt en særegen kunnskapstjeneste som heter Almas Hus. Det er en visningsleilighet for velferdsteknologi rettet mot personer med demens og kognitiv svikt som ligger på Aker sykehus. Hit kommer mennesker med hukommelsesvansker, pårørende, beslutningstakere og helsepersonell for å lære og bli inspirert.
Demensvennlig miljø
Her møter de fagpersoner som demonstrerer hvordan tilrettelegging og teknologi kan gjøre hverdagen enklere og tryggere for mennesker med kognitiv svikt. Ett tema er universell utforming og et alders- og demensvennlig miljø. Et annet er tilrettelegging av egen bolig med tips om bruk av belysning, farger, kontraster, skilting med mer. I tillegg er det et poeng at velferdsteknologi og hjelpemidler blir presentert i et hjemlig miljø.
– Vår rolle overfor ansatte er kompetanseheving. Her får ansatte se, kjenne på og prøve ut hjelpemidler og teknologi. Det tror vi er en god måte å lære på, sier Aketun, som er utdannet ergoterapeut.
LES OGSÅ: Smarte maskiner gir riktig medisin
Mange hjelpemidler
Hjelpemidler av ulike slag er plassert i alle rommene i leiligheten. På stuebordet ligger en diger fjernkontroll med én TV-kanal-logo for hver knapp. Andre steder står blant annet en musikkspiller der foretrukken musikk kan lastes inn, en enklere type radio med tre forhåndsinnstilte stasjoner, en elektronisk kalender der familie blant annet kan legge inn avtaler. Her er datamaskinen Komp, som bare har en skruknapp og lar eldre motta bilder og meldinger uten å måtte lære seg ny teknologi, medisindispensere og forskjellige trygghetsalarmer. Alarmteknologien forutsetter at de ansatte har god kompetanse, forstår og kjenner til hva som er en trygg bruk, understreker Aketun.
NYTTIG: Elektronisk kalender, musikkspiller og radio.
Kathrine Geard
Ti års erfaring
I løpet av de ti åra Almas Hus har eksistert, har det vært stor og vedvarende interesse for tilbudet. Politikere og beslutningstakere kommer for å lære, og det kommer stadig grupper av ansatte fra hjemmetjeneste og sykehjem som ønsker mer kompetanse om velferdsteknologi og tilrettelegging for personer med demens.
– Samtidig er det fortsatt mange som ikke har hørt om de produktene og løsningene som er mulig å ta i bruk. Og vi kommer ikke alltid helt i mål selv om helsepersonell får vite hva som finnes. Det er jo ikke de som holder i lommeboka, sier Aketun, som har vært med siden starten.
Ikke så mye nytt
Selv om det snakkes på inn- og utpust om hvor viktig innovasjon og velferdsteknologi er for å løse omsorgsoppgavene når befolkningen eldes, vil Aketun gjerne korrigere bildet av at det kommer så mye nytt, så fort.
– Altså, det gjør det ikke. Det er mange som ønsker å selge produkter til kommunen, så det kan godt hende at det oppleves som at det er et trykk fra leverandører og utviklere. Men det er ikke så mye nytt som er kommet så langt at vi kan ta det i bruk. Ofte mangler det en del på brukervennlighet og robusthet, sier Aketun.
Men noe nytt får de for hvert år, det er flere ting i leiligheten enn for ti år siden. I 2017 fikk Almas Hus et virtuelt rom der man også kan se eksempler på hjelpemidler, velferdsteknologi og fysisk tilrettelegging.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal