JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presset øker i Ap for å verne LoVeSe

Illustrasjon.

Illustrasjon.

Håvard Sæbø

En rekke av Arbeiderpartiets fylkeslag ønsker nå å gjøre om oljevedtaket fra 2017 om delvis konsekvensutredning av LoVeSe. Men også motkreftene mobiliserer.

2019030408575820190410203756

Ifølge en oversikt Natur og Ungdom har utarbeidet, har nå 10 av 15 fylkeslag i Ap vedtatt at de er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Søndag vedtok Innlandet Ap og Møre og Romsdal Ap enstemmig å gå inn for et oljefritt LoVeSe.

Men i nyopprettede Vestland Ap vippet pendelen motsatt vei. Ap må stå ved kompromisset om oljeaktivitet i nord fra landsmøtet i 2017, mener et flertall fylkeslaget.

På landsmøtet for to år siden vedtok Ap i et finstemt kompromiss å verne deler av havområdene, men åpne for konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten.

– Et Ap-nei til å konsekvensutrede oljeboring i Loften blir godt mottatt

– Internt opprør

Siden har en rekke av Aps fylkeslag snudd i saken, som vil bli et tema på partiets landsmøte i Oslo 4.–7. april.

Ifølge Natur og Ungdom har ti fylkeslag gjort vedtak mot konsekvensutredning eller for varig vern mot oljevirksomhet i LoVeSe: Innlandet, Buskerud, Møre og Romsdal, Østfold, Troms, Nordland, Trøndelag (varig vern), Vestfold (varig vern), Oslo (varig vern) og Akershus (varig vern).

– Med dette vedtaket viser disse fylkeslagene at de er på lag med fremtiden. Nå gjenstår det bare at Ap nasjonalt snur på landsmøtet i april, sier Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord.

Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg mener vedtakene viser at det er et oljeopprør innad i Ap.

– Nå forventer vi at Ap snur og en gang for alle begraver planene om framtidig oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun til Dagbladet.

Motkrefter

Samtidig har fylkeslagene Rogaland, Telemark, Finnmark, Agder og altså Vestland vedtatt å kjempe for konsekvensutredning.

Ap må være forutsigbart og holde løfter, argumenterte stortingspolitiker Magne Rommetveit på årsmøtet i Vestland Ap ifølge Bergens Tidende. Han fikk støtte fra rundt to tredeler av Vestland Ap for sitt syn om å stå ved vedtaket fra 2017.

I helgen advarte Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som talte på årsmøtet i Trøndelag Ap, sterkt mot å endre det to år gamle kompromisset.

– Det vil være et svik mot de 800.000 velgerne som stemte på Ap i 2017 på bakgrunn av partiprogrammet vi hadde. Et partiprogram er ment å vare i fire år, sier Eggum til VG om partiets mulige snuoperasjon.

I sin tale lørdag ba han Ap sikre stabile rammevilkår for oljenæringen og ikke legge ned arbeidsplasser og bygge ned industri.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fastslo overfor NTB før jul at «programmet ligger fast».

Flertall mot

Mangeårig Ap-topp Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i dag er sjef i Norsk olje og gass, mener det er klokt å skaffe til veie kunnskap gjennom en konsekvensutredning.

– Vi registrerer at det i dagens Storting er et stort flertall som mener det, sa han til NTB i vinter.

Men Natur og Ungdom viser til undersøkelser hvor det kommer fram at et flertall både blant Aps egne velgere og i den generelle befolkningen ønsker at de sårbare havområdene skal forbli oljefrie.

I dagens borgerlige firepartiregjering har Venstre og KrF satt en stopper for konsekvensutredning av LoVeSe, slik Høyre og Fremskrittspartiet ønsker. Men hvis Ap snur, vil det for første gang være stortingsflertall for å stanse alle planer om oljeleting i området.

Flertallet av LO-delegatene tilhører forbund som sier nei til oljeaktivitet i Lofoten

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy