Fagforbundet-leder i Nordland: – Et Ap-nei til å konsekvensutrede oljeboring i Loften blir godt mottatt
colourbox.com
Nordland Arbeiderparti har gjort helomvending og sier nei til å utrede oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.
per.flakstad@fagbladet.no
– Jeg tror dette vedtaket blir godt mottatt av mange medlemmer i Fagforbundet Nordland, sier fylkeslederen i regionen, Tore André Jakobsen til Fagbladet.
I september viste en meningsmåling at et flertall av Ap-velgerne i Nordland er helt imot en konsekvensutredning.
Artikkelen fortsetter under bildet:
Jakobsen var selv til stede på det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland Ap lørdag kveld.
Han understreker at Fagforbundet i regionen forholder seg lojalt til det kompromissvedtaket som ble gjort på LO-kongressen i mai i fjor som åpner for konsekvensutredning. Men han har stor respekt for at et overveldende flertall i Nordland Ap ønsker å legge vekk Aps eget vedtaket om å konsekvensutrede oljeboring i partiprogrammet foran fylkestingsvalget i til neste år.
Da Fagforbundet diskuterte saken på sitt landsmøte i 2017, gikk et flertall inn for å arbeide for varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og andre særlig sårbare områder på norsk sokkel.
LO-kongressen: Samlet seg om Arbeiderpartiets oljevedtak
Fagforbundets landsmøte: Arnfinn fikk flertall for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
Historisk vedtak
– Vi har gjort et historisk vedtak – et vedtak for fisken og framtida, sier ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Vågan, Lena Amalie Hamnes, til NRK.
Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød mener at fylkespartiet med vedtaket har «flyttet politikk».
– Saken om konsekvensutredning ønsker vi å legge bort. Vi har andre store og viktige saker når vi nå skal bygge framtidas Nordland. Vi kan ikke bruke mer ressurser på denne saken, sier leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran til NTB.
– Dramatisk endring av Aps politikk
Vedtaket er i strid med Aps landsmøtevedtak fra 2017, som også LO-kongressen har sluttet seg til, som åpner for en konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten.
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB han tar vedtaket «til etterretning».
– Som partileder forholder jeg meg til partiprogrammet. Så merker jeg meg både diskusjon og vedtak i mange fylkeslag som går i den retningen Nordland vedtok i helgen, skriver Støre i en e-post til nyhetsbyrået.
Jonas Gahr Støre tror ikke på flertall for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja
Frps Terje Halleland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener vedtaket innebærer en «dramatisk endring» av Arbeiderpartiets oljepolitikk, og Han mener det er helt uholdbart å forholde seg til for oljenæringen, som er avhengig av store investeringer og inntjening over en lang tidshorisont.
SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken hyller vedtaket, og sier til NTB at Ap nå må være med på å legge planene om oljeboring i vårt felles matfat død, en gang for alle.
Ryddig og demokratisk debatt
– Dette har vært en ryddig og åpen debatt og en ordentlig og demokratisk prosess om et vanskelig politisk spørsmål, sier Tore André Jakobsen. Han ønsker Norland Ap lykke til fram mot landsmøtet i Arbeiderpartiet og mener det er viktig at debatten om ressurser og arbeidsplasser i nord også dreier seg om andre ting enn bare olje og gass.
Fakta om LoVeSe-striden
• Diskusjonen om oljeboring i havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) har rast siden midten av 1970-tallet.
• Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet her.
• Aps landsmøte gikk i april 2017 inn for en tredelt løsning: Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kilometer fra land samt Vestfjorden være petroleumsfri sone. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Troms II skal man vente på oppdatert kunnskap.
• Flere av Aps fylkeslag, blant dem Oppland, Hedmark, Troms, Finnmark og Møre og Romsdal, har tidligere gått imot en konsekvensutredning. Søndag 25. november føyde Nordland Ap seg inn i rekken.
• De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.
• Da Venstre gikk inn i regjeringen i januar, fikk de gjennom at områdene LoVeSe, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Mørefeltene holdes fri for oljeleting hele regjeringsperioden.
• Motstanderne av konsekvensutredning frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæring og turisme ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener faren for uhell er svært liten.
• Oljedirektoratet anslår at det finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.
Kilde: NTB