Kommunereformen:

Frykter tvangssammenslåing etter valget

FRYKTER TVANG: Ole Gustav Narud advarer om at det kan bli satt inn tvangstiltak for å slå sammen kommuner etter valget.

FRYKTER TVANG: Ole Gustav Narud advarer om at det kan bli satt inn tvangstiltak for å slå sammen kommuner etter valget.

Kathrine Geard

Striden om kommunereformen er ikke slutt, etter valget kan det blir satt inn tvangstiltak, advarer Ole Gustav Narud.

2016091512150020160915124017

KATHRINE GEARD

kathrine.geard@fagbladet.no

Narud er leder av Lokalsamfunnsforeningen og ordfører i Åmot kommune. På LO Kommunes konferanse denne uka, Kommunal 2016, gikk Narud gjennom status for kommunereformen, fra et ordførerperspektiv.

Bok: Kommunereformen har preg av hastverksarbeid

Tre F-er har ført fram

Så langt har Fagforbundet , og andre krefter, som har kjempet for at endringer i kommunestrukturen skal være basert på fakta, frivillighet og folkeavstemninger hatt vind i seilene. De har vunnet fram med budskapet om at reformen mangler et holdbart faglig grunnlag, og at prosessen har vært under enhver kritikk. Mange folkeavstemninger har endt med nei til sammenslåing.

Ordfører: – Kommunereformen skaper a- og b-kommuner

Kravet vokser

Narud mener derfor at debatten til nå langt på vei er vunnet.

– Men vi har bare hatt en innledende fase. Regjeringen er misfornøyd med det beskjedne resultatet av prosessen, og nå vokser kravet om mer tvang.

Et viktig spørsmål er hva som vil skje etter valget. Narud viser til at regjeringspartiene nå diskuterer å programfeste sammenslåing. Og at NHO med støttespillere krever tvang.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ KONFERANSE: Leder av LO Kommune, Mette Nord, var en av mange deltagere på kommunalkonferansen denne uka, der blant annet kommunereformen sto på programmet.

PÅ KONFERANSE: Leder av LO Kommune, Mette Nord, var en av mange deltagere på kommunalkonferansen denne uka, der blant annet kommunereformen sto på programmet.

Kathrine Geard

Folkeavstemning i 23 kommuner

Hardere i klypa

Dessuten ser det i øyeblikket ut til at de fleste fylkesmennene legger fram forslag til ny kommunestruktur med radikalt færre kommuner, enn prosessen til nå har åpnet for.

– Så du mener dagens regjeringspartier vil bruke sterkere lut for å drive gjennom sammenslåing med tvang, dersom de beholder makta etter valget høsten 2017?

– Ja, til våren kan det fremmes en proposisjon som gir åpning for tvangssammenslåing. Og vi må regne med at regjeringen bestemmer seg for å gå hardere til verks om den fortsetter etter Stortingsvalget, sier Narud, og legger til:

– Derfor blir det vår jobb å sørge for at denne saken blir godt belyst i valgkampen. Vi kommer blant annet til å kartlegge hva alle kandidatene mener om kommunesammenslåing.

Større kommuner førte til bibliotekdød i Danmark

For desentralisering

Lokalsamfunnsforeningen, som Fagforbundets daværende leder Jan Davidsen var med å stifte, arbeider for lokaldemokrati og desentralisering. Foreningen ønsker å delta i debatten om kommunestrukturen og det lokale folkestyret, og er motstander av tvangssammenslutning av kommuner.

Narud er spent og relativt optimistisk, fordi motstanden og motviljen mot sentralisering har vist seg sterk og omfattende i kommune-Norge.

Avgjørende betydning

Han mener Fagforbundets innsats har vært veldig viktig for at troen på at det nytter å gjøre noe har vokst kraftig.

– Fagforbundet – og LO - har spilt en viktig rolle etter mitt skjønn for at man langt på vei har vunnet prosessen. Sammenslåinger skjer reelt frivillig. Det ville ikke skjedd uten, sier Narud, som peker på at også partiene SV og SP, og etter hvert Arbeiderpartiet, har vært tydelige

– Men kampen er altså ikke over, sier Narud.

Regioner

Samtidig vil det trolig bli hard strid om en annen stor reformprosess regjeringen har satt i gang. Det gjelder nye folkevalgte regioner. I meldingen fra april foreslås 10 nye regioner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy