Landsmøtet 2017:

– Alle taper når høyrekreftene vinner fram

Per Flakstad

Forbundsleder Mette Nord åpnet landsmøtet med å oppfordre til et nytt samlende rødgrønt prosjekt, sammen med KrF, de neste fire årene.

2017101611040020171016142439

per.flakstad@fagbladet.no

– Alle høyrepartiene gikk tilbake. Derfor var ikke høstens valg noen seier for Erna solberg. Jeg tror ikke folk i Norge ønsker seg mer høyrepolitikk. Men de rødgrønne partiene sto ikke samlet, og de politiske saken kom i bakgrunnen. Og jeg er skuffet over at vi tapte valget, sa Mette Nord.

Her kan du lese hele talen

Inviterte KrF inn i varmen

Hun oppfordret til et nytt rødgrønt prosjekt: – For å skape ny entusiasme må et slikt prosjekt også omfavne alle gode krefter og organisasjoner som har et hjerte for fellesskapet, sa hun.

Med dette inviterte hun Kristelig folkeparti inn i varmen: – Våre medlemmer er tjent med at KrF og venstresiden samarbeider der det er mylig å skape nye flertall. KrF er på linje med Fagforbundet i mange spørsmål, blant annet profittfri velferd, utvidet fedrekvote, oljeboring i Lofoten og søndagsåpne butikker, sa hun.

Dette blir noen av diskusjonene på landsmøtet

Linjene tilbake til Thrane

I åpningstalen trakk Mette Nord linjene helt tilbake til Marcus Thrane, som nylig ble feiret 200 år etter sin fødsel.

– Marcus Thrane sto for enkle, men den gang reolusjonære tanker. At man ikke trenger å akseptere samfunnesforholdene som de er, og at mennesker som står sammen kan forandre samfunnet, sa Nord.

Ifølge henne finnes det fortsatt dem som mener samfunnsendringer er umulig, og at markedet og penger er det som styrer alt.

– Vår bevegelse ble ikke født i medgang, og trengs aller mest i motgang. Derfor er vi samlet her. Vi har en viktig jobb å gjøre disse fem dagene, sa Mette Nord.

Kampen mot fattigdom og ulikhet

Kampen mot fattigdom og store sosiale og økonomiske forskjeller har vært fagbevegelsens viktigste jobb helt siden Thranes tid.

– Og det er den også i dag, sa forbundslederen.

– Før sto arbeiderne med lua i hånden. Nå står de med mobilen og venter på at det skal tikke inn oppdrag. Det er ren utnytting! Vi må stanse en utvikling hvor store forskjeller på arbeidsmarkedet blir de dype kløfter i samfunnet, fulgte hun opp.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Per Flakstad

– Kan ikke danse til lyden av hovedavtale

– Vi må bli flinkere til å fortelle hva vi gjør. Mye av det vi holder på med tenker ikke folk på. tenk på tariffavtaler. Folk føler ikke overheng på kroppen, de kan ikke danse til lyden av en hovedavtale, og teknisk beregningsutvalg kan ikke spises til middag.

– Men en ugunstig turnus merkes på nattesøvn, dagsform og overskudd når du har fri. Den dårlig tilrettelagt arbeidssituasjon med mange tunge løft kjennes i leddene, i musklene og i sjelettet.

– Tariffoppgjørene vil merkes blant folk flest. Og de kommer til å bli utfordrende i årene som kommer, sa Mette Nord.

– Ikke bar forsvare, men bygge videre

Hun avsluttet med å gå tilbake til Marcus Thrane: – Åtte år med høyrestyre kan synes veldig lenge. Men Thrane satt sju år i fengsel fordi han kjempet mot sult og fattigdom og for stemmerett for alle. Det viser hvor langt vi er kommet. Og vi er kommet dit fordi vi står sammen.

– Men vi har nye kamper å ta. Vi skal ikke bare forsvare det som er bygget opp og kjempet fram. vi skal også bygge videre, enten det er snakk om å dele på arbeidet eller sørge for at tannhelse kommer inn på statsbudsjettet, sa Mette Nord.

Fagforbundets landsmøte 2017 – les alle artiklene her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy