Diskuterte ungdomsbarometer

– Vi må jobbe hardere med organisering av ungdom

ORGANISERING:  Vi må jobbe hardere for å organisere ungdom, svarte Mats Monsen da Anne Grosvold spurte hva han var mest opptatt av.

ORGANISERING: Vi må jobbe hardere for å organisere ungdom, svarte Mats Monsen da Anne Grosvold spurte hva han var mest opptatt av.

Kathrine Geard

Dagens ungdom er trygghetssøkende og snille. Det var panelet enige om da Anne Grosvold ledet sofadebatten på Folkets Hus med mye humor.

20171017143320

kathrine.geard@fagbladet.no ingeborg.rangul@fagbladet.no

Det er ikke et rosa bloggliv de unge ønsker seg, men trygge faste stillinger. Møteleder Anne Grosvold mener at det gir håp for Norge og ungdommene.

Ungdommene vil ha et A4-liv. De velger ikke yrke etter lønn, men etter trivsel.

– De er så fornøyde at de ikke skjønner vitsen med fagorganisering, provoserte Grosvold, og debatten var i gang.

Organisasjonsgrad det viktigste

Nestleder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen mener den viktigste lærdommen av rapporten er nettopp behovet for å heve organisasjonsgraden blant de unge.

– Det må vi ta tak i med en gang ellers taper fagbevegelsen og vi taper trepartssamarbeidet. Selv om det er mye annet spennende i rapporten mener jeg for min del organisasjonsgraden er viktigst. Vi må jobbe enda hardere med dette.

Knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering

Inn i skolen

I tillegg til at organisasjonene selv må gjøre alt de kan for å nå ungdommen, mener Monsen at kunnskap om arbeidsliv og fagbevegelsen må inn i skolen.

– Ungdom må lære om trepartssamarbeidet og hvordan fagbevegelsen fungerer allerede på skolen. Det vil bidra til økt fagorganisering, mener han.

Håpløst med midlertidighet

Ingen av de unge i panelet var overrasket over at ungdom ønsker seg fast jobb framfor høy lønn eller statusyrker. Det var i tråd med deres egne ønsker.

– Dette er et spørsmål vi må arbeide med hele tida. Midlertidighet er håpløst, det gir ingen forutsigbarhet. Vi trenger forutsigbarhet for å kunne kjøpe bolig, bil og leve vanlige liv, sa Monsen.

Rasisme engasjerer ungdommene

Rasisme og å bekjempe fremmedfrykt kom høyest oppe på listen over politiske saker som ungdommene er opptatt av og på bunn kom fremmedfrykt.

Integreringsminsiter Sylvi Listhaug sier i dag til Dagbladet at spørsmålet må være stilt feil, og at undersøkelsen har en slagside ved at det framstilles som en motsetning mellom å bekjempe rasisme og det å være positiv til å begrense innvandring.

Forsker Silje Andresen er ikke enig i det. Men nyanserer bildet med å si at en forutsetning for å få bekjempe rasismen er en bedre integrering.

Retorikk og politikk hører sammen

Astrid Hoem fra landsstyret i AUF mente på sin side at Ap burde ha frontet egen flyktning- og integreringspolitikk bedre .

– Flyktninger må lære seg norsk og delta i arbeidslivet, men samtidig må vi kunne ta i mot flere kvoteflyktninger.

Hun understreket også at retorikk og politikk hører sammen og at det er viktig at Ap motsier en svært polariserende integreringsminister.

Leder for Eleveorganisasjonen, Rahman Chaudry, var mest opptatt av at undervisningen for yrkesfag må gjøres mer virkelighetsnær, og at synet på yrkesfag må endres

– Men jeg er optimist. Vi er kommet langt på få år. I mange fylker kommer nå flere ut i lære. Spesielt i Oslo antallet læreplasser har skutt i været etter at de rødgrønne tok over.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy