Fafo-rapport:

Lønnsforskjellene i Norge øker

TJENESTEYTING: Byggeindustrien er blant områdene der man kan finne lavtlønnede. Andre tjenesteområder er også aktuelle.

TJENESTEYTING: Byggeindustrien er blant områdene der man kan finne lavtlønnede. Andre tjenesteområder er også aktuelle.

Svein Nordrum / NTB scanpix

Ulikhetene mellom lønnsvinnerne og lønnstaperne øker. Hvis utviklingen fortsetter som i dag vil Norge snart ha like store forskjeller som Tyskland og England.

2016110915450020161110113625

hans.henrik@lomedia.no

Nå ligger Norge i Norden-toppen hva gjelder forskjellen mellom de som er lavtlønte, og de som har en «vanlig» lønn. Blant de som tjener minst er det ni av ti som jobber i tjenesteytende sektor.

Her er snittlønna i over 100 yrker

Fafo-rapporten tar for seg lønningene i privat sektor, og viser at lønna til de lavest lønte nærmest stått stille siden 2008.

Forskerne Bård Jordfald i Fafo og Roger Bjørnstad ved Samfunnsøkonomisk analyse har foretatt et dypdykk ned i materien på oppdrag fra LO. Funnene viser at gruppen lavtlønte i privat sektor består av stadig flere innvandrere.

Lav utdanning kan gi kortere liv

Les også: Norge er et land med små forskjeller, men med ett unntak

De to står bak to rapporter. En med tittel «Hva skjer neders i lønnsfordelingen i privat sektor» og en kalt «Innvandringssysselsetting og konsekvenser for norske arbeidere». Rapportene presenteres torsdag denne uka.

Rapportene tar for seg hvem de lavtlønte er, og i hvor stor grad de er del av et organisert arbeidsliv. Funnene viser at stadig færre av de med lavest lønn har tariffavtale.

Totalt har det blitt 450.000 flere sysselsatte i norsk økonomi siden 2003. Til en viss grad har innvandringssysselsetting erstattet norskfødte, ofte på grunn av lavere lønn.

Les mer om rapportene og presentasjonen her.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy