– Veldig mange industribransjer er nå i omstilling, sier Stein Lier-Hansen.
Erlend Angelo
Industrien vil jevnt ha en vekst på 2 til 3 prosent neste år, ifølge Norsk Industris konjunkturrapport.
Rapporten ble lagt fram onsdag og er basert på tilbakemeldinger fra 350 av medlemsbedriftene.
Den slår fast at norsk industri ved inngangen til 2020 er godt posisjonert for å håndtere framtida.
• Denne mannen vil øke lønnsforskjellene i Norge
Hard internasjonal konkurranse
«Med såpass forsiktige anslag på omsetningsøkning spår vi ganske stabil sysselsetting når det gjelder fast ansatte. Industrien må ha produktivitetsvekst for å overleve i en hard internasjonal konkurranse. Da kreves det en viss vekst i omsetningen for å holde på egen sysselsetting», skriver Norsk Industri.
«Når det gjelder innleie, faller dette signifikant, ettersom markedet roer seg og noen større prosjekter som krevde svært mange medarbeidere innenfor en kort tidsperiode, nå går mot slutten», heter det videre.
Ifølge rapporten vil internasjonaliseringen fortsette – til tross for pågående handelskrig, uavklart brexit og terrortrusselen.
• Helsefagarbeider Hanguin flytter hvis hun ikke får et solid lønnshopp
Spurt om lønn
Rapporten ble presentert under arrangementet Industri Futurum 2020. På scenen ble administrerende direktør Stein Lier-Hansen spurt om blant annet lønnsvekst.
– Min jobb er å sørge for at vi klarer å minst opprettholde og helst forbedre konkurranseevnen. Det betyr at det må bli et ekstremt nøkternt oppgjør, sa Lier-Hansen.
• Nå får også Emelie Johanne (23) pensjon for jobben hun gjør
– Det må ta utgangspunkt i at vi må redde industriarbeidsplasser. Det som forsterker den trenden, er at veldig mange industribransjer nå er i omstilling. Omstilling er dyrt og risikofylt, og vi tåler ikke nå å tro at vi skal gå tilbake igjen til en særnorsk lønnsutvikling. Det vil slå beina under unødvendig mange industriarbeidsplasser, fortsatte han.
• – Lønna må øke med minst 40.000 kroner per år
(©NTB)
alexander.vestrum@ntb.no
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen