JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt om Gaza:

– Fiksjon eller virkelighet?

2022021409421620220214094217
Illustrasjondfoto

Illustrasjondfoto

Colourbox

Spørsmålet stilles av MIFFs journalist Bjarte Bjellås i et innlegg 11.02. Et betimelig motspørsmål blir da hvilken virkelighet prøver Bjellås å formidle. Er det virkelig slik at Israel er uten ansvar når det gjelder den humanitære katastrofen som år etter år blir verre på Gaza?

Leder Palestinakomiteen Trøndelag

 

Spørsmålet stilles av MIFFs (Med Israel for fred) journalist Bjarte Bjellås i et innlegg 11.02 på Fagbladet.no.

Et betimelig motspørsmål blir da hvilken virkelighet prøver Bjellås å formidle. Er det virkelig slik at Israel er uten ansvar når det gjelder den humanitære katastrofen som år etter år blir verre på Gaza.

Når man ikke klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet

 En liten faktasjekk synes å være på sin plass. Gazastripen får i all hovedsak sin strøm fra Israel, påstår Bjellås. Beregninger viser at behovet for energi på Gaza utgjør omtrent 640 MW pr. måned. Israel er bare i stand til å levere i underkant av 20 prosent av dette. Den eneste alternative energikilden på Gaza er fossile kraftverk. Disse er totalt avhengig av at det kan leveres brensel utenfra. Noe Israel i lange perioder stopper.

 • Palestinerne fortjener et bedre liv

Hva blir så konsekvensene av at Gaza er strømløst halve døgnet? Fabrikker må stenge og sykehus må redusere driften. Det verste problemet er imidlertid for rensing av kloakk og avsalting av vann. I lange perioder kan ikke renseanleggene driftes, med det resultat at kloakk slippes urenset ut i havet og boligområder.

 

Til slutt merker man dette på vannkvalitet. Akkurat nå er 97 prosent av vannet på Gaza udrikkelig. Ifølge WHO skyldes 12 prosent av dødsfallene blant småbarn infeksjoner grunnet forurenset vann. Er dette, som Bjellås hevder, kun fordi "Hamas har prioritert raketter fremfor infrastruktur"?. Selvsagt ikke. Som Bjellås selv sier: "Det er ikke bare ekstremt ensidig, det er demoniserende."

For faktum er at siden 2008 har innbyggerne på Gaza opplevd fire kraftige angrep fra Israel. Disse angrepene har hatt en ekstrem ødeleggende effekt på infrastruktur. Bare i siste angrep i mai 2021 ble mye nødvendig infrastruktur ødelagt, inkludert det eneste operative avsaltingsanlegget.

 

Gjenoppbygging av ødelagt infrastruktur burde selvsagt vært mulig. Men igjen stikker Israel kjepper i hjulene. Alle er vel kjent med forbudet mot import av sement til Gaza. Dette forbudet gjelder imidlertid også ventiler, rør, treverk og andre maskindeler – et forbud som nærmest umuliggjør reparasjon.

 

Angrep på sivil infrastruktur og kollektiv avstraffelse er definert som krigsforbrytelser – verdenssamfunnet kan ikke lenger se vekk hver gang Israel gjennomfører sine angrep. Verdenssamfunnet kan ikke fortsette å lukke øynene for en blokade som sakte, men sikkert ødelegger fremtiden til 2 millioner mennesker.

 

Vi må handle nå. Før det er for sent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Illustrasjondfoto

Illustrasjondfoto

Colourbox