JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

– For å skape en heltidskultur må vi finne ut hva som skal til for at hver enkelt av oss skal klare å stå i en 100 prosent stilling arbeidslivet ut

2021030910300720210309112731
(Illustrasjonsbilde)

(Illustrasjonsbilde)

Anna Granqvist

– Oscar Aaslund Hovin tegner et bilde av tvang og misnøye som jeg rett og slett ikke kjenner meg igjen i, og han bør holde seg for god til å uttale seg om et prosjekt han tydeligvis ikke har satt seg godt nok inn i.

Helsefagarbeider og Leder i Fagforbundet Skaun

I Fagbladet 04.03.21 skriver Oscar Aaslund Hovin i et leserinnlegg om pilotprosjektet for å øke andelen som jobber heltid i Melhus, Midtre-Gauldal og Skaun. Han beskriver at langvakter og ekstra helg blir tredd nedover hodet på de ansatte og at dette ikke oppleves som frivillig.

Slik blir de nye vaktene: Her skal de se om endret turnus kan gi flere heltidsstillinger

Som Aaslund Hovin så er ikke jeg en stor tilhenger av bruk av langvakter i sykehjem og hjemmetjeneste. En allerede hektisk arbeidshverdag med mange brukere, lite bemanning og økende arbeidsoppgaver gir ikke et godt grunnlag for gode langvakter.

Lange vakter og heltid: – Må sikres en arbeidssituasjon hvor man ikke er halvveis dau ved vaktslutt

Derimot så har man langvakter i mange boliger der mange opplever at det gir bedre tid til brukerne, og man kan bruke dagen til å gi meningsfylte opplevelser isteden for at man er bundet av klokken. Erfaringene er forskjellige, ikke bare fra sted til sted, men fra person til person.

Skal vi klare å skape en heltidskultur i helse og omsorg så handler ikke det om langvakter eller ekstra helg, det handler om hver enkelt av oss.

Mange som jobber i helse, sier at de ikke klarer å stå i en 100 prosent stilling. For å skape en heltidskultur så må vi finne ut hva skal til for at hver enkelt av oss skal klare å stå i en 100 prosent stilling arbeidslivet ut. Kanskje er det flere hjelpemidler – for noen er det færre senvakter, for andre er det alternative turnuser!

Heltidskultur handler om å skape en arbeidshverdag som hver enkelt klarer å stå i med et innhold som oppleves som meningsfylt. Det handler om raushet til hverandre.

At oppgaver som kan gjøres i ukedagene, ikke gjøres på helg. Når noen har behov for en pause, er det mulighet for det. Det må være en forståelse for at vi har forskjellig kapasitet og forskjellige behov på jobb!

Samtidig vil flere i heltid føre med seg positive effekter. Arbeidsoppgaver som primæransvar kan fordeles på flere, og flere kan ta på seg ansvar for elever og lærlinger. Man får mer kontinuitet og forutsigbarhet både for ansatte, brukere og pårørende. Det kan også bidra til at vi får bedre dekning av fagfolk på helg!

For hjemmetjenesten sin del så må vi også tenke annerledes om hvordan vi fordeler arbeidsoppgaver. Med ei langvakt så blir det, ja, flere besøk. Men isteden for å fokusere på antall besøk, så bør fokuset være på hvilke besøk man har i løpet av vakten. Tunge og langvarige oppdrag bør fordeles jevnest mulig utover, og har man mange tunge besøk på dagen, så bør man ha lettere besøk på kvelden, for eksempel.

For oss i Skaun sin del så er fokuset på involvering av de ansatte. Man skal ha eierskap til egen arbeidshverdag og til egen arbeidsplass. De ansatte som er en del av pilotprosjektet, har fått være med på prosessen, og tillitsvalgte har vært involvert hele veien. Ikke tvang, som Aaslund Hovin skriver om i sitt innlegg.

Det er også viktig å huske på at dette er et prosjekt! Det er ingen som har sagt at det er slik vi kommer til å løse deltidskrisen eller at langvakter skal bli standarden i helsetjenesten. Med et slikt prosjekt kan vi høste erfaringer om hva som fungerte og hva som ikke gjorde det! Og vi skal være takknemlige for de ansatte som stiller opp og bidrar til dette prosjektet!

Helt til slutt så vil jeg få sagt at jeg setter ikke pris på at Aaslund Hovin bidrar til å skape uro og misnøye rundt dette prosjektet! Deltidskrisen er et av de største problemene i norsk arbeidsliv per i dag, og arbeidet med heltidskultur er en av våre viktigste oppgaver!

Fagforbundet, de andre forbundene og kommunene har gjennom dette prosjektet funnet vilje til å komme med løsninger som vi nå skal prøve ut! Aaslund Hovin tegner et bilde av tvang og misnøye som jeg rett og slett ikke kjenner meg igjen i, og han bør holde seg for god til å uttale seg om et prosjekt han tydeligvis ikke har satt seg godt nok inn i!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy