JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

– Sprer du feilinformasjon? Skam deg!

2021020212230620210202122434

Colourbox.com

Skeptisk? Det er bra! Den beste vaksinen for skepsis er informasjon fra trygge kunnskapskilder. Vi har alle et ansvar for å spre riktig informasjon.

Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge

Skal du ta koronavaksinen? Noen har allerede tatt den, mens andre venter. Det er en jungel av informasjon der ute og det er vanskelig å filtrere. Hva er fleip og hva er fakta? Sprer du feilaktig vaksine-informasjon som du har lest på Facebook eller sett på en eller annen videoblogg? Slutt med det!

Det er frivillig å vaksinere seg

Tidligere har jeg skrevet at helsepersonell som ikke ønsker å vaksinere seg, bør finne seg en annen jobb.

Det mener jeg fortsatt. Samtidig er ikke dette gjennomførbart. Det kommer alltid til å være noen som ikke ønsker å ta en vaksine, av ulike årsaker. Så lenge vaksiner er valgfritt, skal det respekteres. Dersom man ikke ønsker å vaksinere seg, bør man i hvert fall ha satt seg inn i riktig informasjon fra en trygg kunnskapskilde.

Kunnskap er makt

Det er lov å være skeptisk. Skepsis er bra. Den beste vaksinen for skepsis er informasjon. Det er vanskelig å vite hvilken informasjon man skal forholde seg til. Hvilken informasjon er dokumentert – og hvilken informasjon er ikke dokumentert? Kunnskap er makt, men hvordan finne en trygg kilde?

Gode kunnskapskilder kan være nettsidene til Folkehelseinstituttet, Helse-Norge, Statens legemiddelverk og Felleskatalogen. Jeg anbefaler også Sykepleierpodden, hvor man får en god innføring i koronavaksinen av molekylærbiolog Sigrid Bratlie.

Facebook og ymse nettaviser er ikke en god kunnskapskilde. Vi bør ha tillit til at myndighetene vet hva de gjør. Vi bør i det minste spre riktig informasjon og kunne vise til gode kilder. Sprer vi feilinformasjon, bidrar vi til å skape frykt. Så: Sprer du feilinformasjon? Skam deg!

0,48 prosent har meldt om bivirkninger

Det er allerede meldt om bivirkninger. De fleste har fått lette bivirkninger, mens noen få har fått alvorligere bivirkninger. Per 26. januar har 80.358 nordmenn blitt vaksinert med første dose. Statens legemiddelverk har mottatt 391 meldinger om mistenkte bivirkninger. Det betyr at 0,48 prosent har opplevd en eller annen form for bivirkning som kan relateres til vaksinen.

Den største og vanligste typen av meldinger om mulige bivirkninger går på generelle symptomer og lokale reaksjoner på stikksstedet. Dette er normale bivirkninger som man opplever av de fleste vaksiner.

Godt trent helsepersonell

Noen ganger kan man få alvorligere bivirkninger, som en sterk allergisk reaksjon på vaksinen. Når man tar vaksinen, er man omringet av godt trent helsepersonell som er forberedt på å kunne behandle akutte bivirkninger. Det er en trygghet. Når dette skrives, har ikke ukerapporten fra 26. januar til 2. februar kommet ennå. Denne kan leses på nettsidene til Statens legemiddelverk.

Døden er den vanligste bivirkningen på livet

Når sykehjemsbeboere over hele landet vaksineres, er det ikke overraskende at noen av disse dør, spesielt ikke siden det dør rundt 400 personer i uka på norske sykehjem. Sykehjemsbeboerne som hittil har dødd kort tid etter at de fikk vaksinen, har vært eldre personer med alvorlige underliggende sykdommer. Døden er forventet, grunnet helsesituasjonen til sykehjemsbeboerne. Døden er den vanligste bivirkningen på livet.

Det er en jungel av informasjon der ute og det er vanskelig å filtrere. Vi har alle et ansvar for å spre riktig informasjon. Hold avstand – hold deg unna fake news – ta vaksine!

PS: Jeg er ikke betalt eller sponset av «Big Pharma».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy