MENINGER

Selger unna kystperle

– Vi skal kjøpe nye ferieboliger for pengene

2021052510355020210525104915

Faksimile fra salgsprospekt/Krogsveen

Det er jo ikke sånn at vi nå selger unna arvesølvet bare for å sitte med en haug med penger på konto, skriver Dag Nysæter om salget av millioneiendommen i Oslofjorden.

Leder i EL og IT Forbundet, OneCo Networks, Oslo og Akershus

Kristin Sandaker, jeg kunne også skrevet en lang hyllest til Børrebråten. Om historien til pionerene som kjøpte tomten og bygget hyttene på 1930-tallet. Om mine egne opplevelser som nytt medlem i fagforeningen på 80-tallet med dugnad og kameratskap, og om egne unger som har tilbrakt mange sommerferieuker ved denne fantastiske perlen ved Oslofjorden.

– Umistelige fellesskapsverdier er i spill denne våren i Oslofjorden

Børrebråten eies i dag (og noen få dager til) av min fagforening, EL og IT Forbundet, avdeling OneCo Networks Oslo og Akershus, og fire fagforeninger i Telenor. Alle disse eierne er foreninger som springer ut fra en lang historie med omorganiseringer og outsourcing fra gamle Televerket og etterhvert Telenor. Min forening er den største eieren med en eierandel på 39 prosent. Det har, som du har observert fra din private hytte i området, blitt mer og mer nødvendig å gjøre omfattende oppgraderinger av disse 15 hyttene. Utedo og forskjellige andre versjoner av hyttedoer, utvendig dusj, utvendige vannposter, og i mange av hyttene en standard som i taksten blir beskrevet som «enkel» eller «svært enkel» erfarer vi at de ikke tilfredsstiller det ønsket om standard som mange av våre medlemmer ønsker. Når et feriested har flere eiere er det selvfølgelig også sånn at alle eierne må være enige om å ta kostnadene for nødvendig oppgradering. Vi har opplevd at interessen for dette ikke har vært like stor hos alle eierne. Det er uansett ikke så lett å hente fram de 5–10 millionene, kanskje mer, som har vært nødvendig for å gå løs på en grunnleggende oppgradering.

Så kan man kanskje undres over en fagforeningsmedlemsmasse som ikke lenger tar til takke med den standarden som jeg beskriver. Som ikke lenger er så lett å få med på dugnad. Som eier egne hytter eller velger andre ferieformer.

Det er jo ikke sånn at vi nå selger unna arvesølvet bare for å sitte med en haug med penger på konto. Min forening vil med en gang salget er unnagjort starte prosessen med å kjøpe nye ferieboliger. På fjellet eller ved sjøen. Hytter som våre medlemmer med unger og familie kan ha glede av. Hytter som må være lettdrevne, uten store krav til oppgradering. Hytter som vi har som mål skal ligge godt under markedspris å leie. Og som i motsetning til de siste årene når det gjelder Børrebråten, vil bli brukt av våre medlemmer.

OK, vi har resignert, og det blir en trist dag når vi kvitter oss med 90 års arbeiderhistorie. Men vi mener at dette er den eneste realistiske utveien. Du har rett, Kristin: Tida er gått, klokka er slått. Det ringer for Børrebråten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy