Mange ikke-medisinske oppgaver kan utføres av ansatte uten formell helsekompetanse, mener Seher Aydar.
Frøydis Falch Urbye
Rødts Stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen
I diskusjonen om hvordan vi skal løse utfordringene i eldreomsorgen hører vi ofte at det må satses mer på kompetanse og at vi må få flere i utdanning. Det er viktige tiltak.
Ansatte som ønsker fagutdanning, må få muligheten. Men ofte omtales «ufaglærte» i tjenestene som et tegn på at tjenestene ikke holder god nok kvalitet.
• Er vi ufaglærte plutselig ikke verdt noe?
Og det er riktig at vi trenger flere faglærte og høyskoleutdanna. Men det er ikke alle oppgaver i helsetjenestene som krever helsefaglig utdanning.
Pleiemedarbeidere og andre som jobber i helsetjenesten vår uten formell utdanning, er en helt nødvendig del av bemanningen.
• Bruk stemmeretten, og ta gjerne med deg en venn
Vi står overfor en helsepersonellkrise som gjør at vi må tenke annerledes om hvordan vi skal bemanne tjenestene våre i framtida. Vi må være strengere på hva helsepersonell sin tid blir brukt på. Det gjelder ikke bare leger og sykepleier, men også helsefagarbeidere.
Kommunehelsetjenesten er blitt en mer og mer medisinske krevende tjeneste. Mange av brukerne trenger tett oppfølging og gode observasjoner. De kan trenge at helsepersonell lager en plan for ernæring, følger med på effektene av medisinene de tar og observerer endringer i formen.
Men det medisinske og kompetansekrevende helsearbeidet er bare en del av arbeidet i kommunehelsetjenesten. Det finnes en mengde oppgaver som med fordel kan overlates til pleiemedarbeidere og andre uten helsefaglig utdanning.
Folk skal følges på do, urolige skal ha en kjent hånd å holde i, bord skal dekkes av og på, planter skal vannes, pårørende skal snakkes med, hår skal rulles og kinn skal barberes og folk skal hentes til tannlegetimer og dagsentre.
De ikke-medisinske oppgavene i eldreomsorgen som handler om tilstedeværelse og praktisk hjelp er av stor betydning for opplevelsen av kvalitet på tjenestene. Veldig mye av dette blir gjort og kan gjerne gjøre av folk uten formell helsekompetanse.
Mange av dem som jobber i helsetjenesten uten utdanning, har også mye erfaringsbasert kompetanse som er verdifullt, ikke til erstatning for utdanning, men i seg selv.
I helsetjenesten finner du både dem som jobber noen år mens de finner ut hva de skal bli, de som jobber i helsetjenesten ved siden av en egen bedrift eller kunstnerisk virksomhet og de som bare ikke trives med skole og eksamener. Vi trenger dem alle.
Men vi skylder også å gi dem bedre arbeidsforhold. Mange av dem har jobbet årevis i tjenestene, er godt kjent med menneskene og har stor betydning for arbeidsplasser, men får bare helgestillinger og ekstravakter.
Skal pasienten få møte kjente ansikter og bli godt ivaretatt samtidig som vi sikrer at kompetansen blir brukt rett sted, må vi begynne å se på ansatte uten formell helseutdanning som en ressurs, ikke en nødløsning. Da må vi jobbe for at de også, som resten av laget, får fulle stillinger så de har en lønn å leve av.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox