JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Det er ikke slik at lysene i barnehagen skrus av, de ansatte går hjem og barna står ved porten kl 14:00 i dag»

2021112413104220211124131042
FORVIRRING: Mange foreldre har trodd at vi må hente barna tidlig i dag. Det viser seg vi faktisk må ingen ting. Fotoet er et illustrasjonsbilde.

FORVIRRING: Mange foreldre har trodd at vi må hente barna tidlig i dag. Det viser seg vi faktisk må ingen ting. Fotoet er et illustrasjonsbilde.

Håvard Sæbø

Fagblad-journalist Øystein Windstad HENTER IKKE barna sine før avtalt tid i dag, til tross for barnehageeiernes aksjon om å stenge barnehagene klokka 14.

oystein.windstad@fagbladet.no

Tirsdag fikk jeg og tusenvis av andre foreldre melding om at eierne vil stenge barnehagene i protest mot foreslåtte kutt. Det ble kommunisert at barnehagene vil bli stengt. Dette betyr en inngripen i mange foreldres liv. Det kan være vanskelig å tilpasse seg og hive seg rundt på kort varsel.

Ansatte i private barnehager må ikke slutte tidlig i dag

Holder åpent til vanlig tid

Men: Ved litt nærmere sjekk viser det seg at barnehagene ikke blir stengt, som jeg fikk inntrykk av. Det er ikke slik at lysene i barnehagen skrus av, de ansatte går hjem og barna står ved porten kl 14:00 i dag. I min barnehage (som gir et svært godt pedagogisk tilbud til mine to), vil de ansatte være på jobb som før. Ingen går hjem før tiden og driften går som normalt. Det har jeg også fra flere andre foreldre som har kontaktet styrere i sine private barnehager.

Flere private barnehager deltar ikke i markeringen

Frivillig markering

Det viser seg at vi foreldrene som har kontaktet barnehagestyrere nå får beskjed om at dette er en markering. Som det er frivillig å delta i. Og det er helt opp oss om vi vil hente de små kl 14:00. Eller til vanlig tid. For meg er det noe helt annet enn å få beskjed om at barnehagen stenger. Det er i beste fall en dobbel kommunikasjon fra de som står bak markeringen, Private Barnehagers Landsforbund. Jeg og mine kollegaer i Fagbladet har gransket pengebruken i private barnehager i over ett år. Vi har laget www.barnehagesjekken.no, der foreldre kan sjekke pengebruken i alle private og mange kommunale barnehager.

Noen sliter, mens andre har blitt milliardærer

Vi har sett at det finnes små private barnehager som sliter økonomisk. Vi har også sett hvordan spesielt eierne av kjeder og konsern har blitt milliardærer på barnehage. Det finnes mange gode og relevante spørsmål om hvordan vi kan finansiere barnehagene våre på en bedre måte. Som foreldre er det ett grep jeg reagerer på med denne markeringen. Det er at noen forteller meg at vår og tusener av andres barnehager skal stenge, når den i realiteten er åpen. For meg er det helt greit om foreldre ønsker å delta i denne markeringen og hente barna tidlig.

Tillit?

Men, denne aksjonen kan få en tilsynelatende større støtte enn den i realiteten kan ha. Mange foreldre kan ha oppfatningen av at barnehagen faktisk blir stengt. At vi må hente barna innen kl 14:00. Jeg vil ha en opplyst, redelig og faktabasert debatt om hvordan vi som samfunn kan bli bedre på barnehage. Slik at vi kan sikre et best mulig tilbud til barna våre. Slik at vi sikrer de ansatte vilkår som gjør det attraktivt å jobbe i barnehage. Slik at det også blir attraktivt å drive barnehage. Denne debatten har noen forutsetninger. For meg starter det med at vi som foreldre blir snakket til på en redelig og sannferdig måte. Av de som står bak denne markeringen. Først da kan vi foreldre ta et reelt valg, om vi vil hente barna våre kl 14:00. Eller ikke. For meg er tillit avgjørende når jeg skal ta stilling i en debatt. Jeg henter ikke tidlig i dag, fordi jeg opplever å ikke ha blitt snakka redelig til. Jeg liker ikke når noen forteller meg hva jeg må gjøre eller tenke. Jeg liker valg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy