Fra grasrota

Det er skuffende at nesten 2 av 3 valgte å ikke stemme i kommuneoppgjøret

2020102010371020201020104115

Colourbox.com

Medlemsdemokratiet har talt. Nå har vi fått et resultat og vi må se fremover, skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin.

Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge

Det er lov å være skuffet – ikke bare over resultatet, men også over at kun 34 prosent av medlemmene valgte å bruke sin stemmerett. Nå har medlemsdemokratiet avgjort, og vi må se fremover. Kampen vi har kjempet er ikke forgjeves.

Flertallet sa ja til lønnsoppgjøret i kommunene

Hjemmesitterne avgjorde valget

Jeg er skuffet over resultatet. Jeg er også skuffet over at nesten 2 av 3 valgte å ikke bruke stemmeretten sin. Hele 66 prosent valgte å ikke stemme. Det var de som avgjorde resultatet – ikke de som stemte ja. Heldigvis er jeg ikke alene om å være skuffet. Selv om forbundene har blitt enige med KS om en avtale, betyr det ikke at de er fornøyd. Leser man mellom linjene, ser man at Mette Nord heller ikke er fornøyd med årets resultat i kommuneoppgjøret.

Det er ironisk at hjemmesitterne avgjorde valget, selv om det nesten aldri har vært enklere å stemme.

Tankekors at kritikken kommer først nå

Leser man på sosiale medier, kommer det frem kritikk om manglende stemmeinformasjon. Det kan være mange årsaker til dette, men flere jeg har snakket med som ikke har fått SMS, har enten ikke oppdatert telefonnummeret sitt eller de har takket nei til å motta SMS og e-post fra forbundet. Det er et tankekors at kritikken først kommer frem etter fristen og når resultatet er ute.

Jeg har full tillit til at Mette Nord og forbundsledelsen har sørget for at valget har gått riktig for seg

Samtidig håper jeg at Fagforbundet kan undersøke dette nærmere for å vite hva som har skjedd slik at disse beskyldningene kan legges døde.

Også medlemmene i Delta og FO godtok resultatet

Til tross for at flesteparten stemte ja, var det en stor andel som valgte å stemme nei. Dette bør være en vekker for forbundsledelsen, noe også Mette Nord har uttalt på Fagforbundets hjemmesider. Ikke bare Fagforbundets medlemmer gikk for resultatet, også flertallet blant medlemmene i Delta og Fellesorganisasjonen stemte ja.

Medlemmene i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Utdanningsforbundet valgte å gå imot resultatet i KS-oppgjøret. Dette er tradisjonelt sterke og godt synlige organisasjoner med medlemmer som roper høyt. Hvorfor er de sterke og synlige? Fordi medlemmene er klare på verdien av det arbeidet de gjør.

Jeg tror vi må lære av sykepleierne og lærerne – vi må begynne å sette fokus på viktigheten av våre yrkesgrupper i et samfunnsperspektiv. Uten Fagforbundets medlemmer, kommer ikke samfunnet til å gå rundt. Mens sykepleieren og vernepleieren står på medisinrommet, er det helsefagarbeideren som er sammen med pasientene. Mens grunnskolelæreren og barnehagelæreren har plantid, er det barne- og ungdomsarbeideren og assistenten som er der og er barnas gode og trygge voksenpersoner.

Ingen streik i Oslo. Ansatte får forhandlingsrett på pensjon

Kampen vi har kjempet er ikke forgjeves

Det har aldri vært viktigere å være medlem av en fagforening enn nå. Dersom folk melder seg ut, kan vi i hvert fall glemme økt lønn. Våre arbeidsgivere kjemper ikke for våre rettigheter – ingen kan kjempe for våre rettigheter mer enn en fagforening som organiserer store deler av den norske arbeidsstokken.

Kampen vi har kjempet er ikke forgjeves. Det kommer nye lønnsoppgjør. Tar vi med engasjementet vårt videre inn i våre fagforeninger, er det bra. For hvem er Fagforbundet? Jo, Fagforbundet er nesten 400.000 engasjerte medlemmer som er med på å kjempe for lønns- og arbeidsvilkår. Vi bestemmer og vi er størst.

Det er lov å være skuffet – ikke bare over resultatet, men også over at kun 34 prosent av medlemmene valgte å bruke sin stemmerett. Nå har medlemsdemokratiet avgjort, og vi må se fremover. Kampen vi har kjempet er ikke forgjeves.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy