Werner Juvik
Helsefagarbeider
Det måtte en pandemi til før samfunnet klarte å se en av våre viktigste yrkesgrupper. Bevæpnet med høy kompetanse og engasjement for faget, sørger de for å stoppe smitte og at vi ferdes i rene miljø. Gratulerer med renholderens dag!
Uten dem, hadde langt flere dødd
Sannsynligheten er stor for at du kjenner en renholder. Kanskje har du en venn eller kanskje har du et eller flere familiemedlemmer som arbeider med renhold. Jeg husker godt da jeg fikk være med mormor på jobb da hun vasket. Jeg var imponert over den jobben hun gjorde for at barna og de ansatte på barnehagen og på barneskolen skulle ha det rent rundt seg.
Renholderen Elise får ofte spørsmål om hun ikke vil begynne på en «ordentlig utdannelse», fortalte hun til Fagbladet i starten av koronapandemien. Renholdere har ofte opplevd å bli sett ned på. Selv om renholdsyrket har gjennomgått en renessanse gjennom koronapandemien, tror jeg fortsatt ikke at vi som samfunn har tatt innover oss viktigheten av jobben de gjør. De både har vært og er en stor og viktig del av frontlinjen mot smittespredning.
Uten dyktige renholdere med kompetanse og stolthet for faget, hadde vi hatt langt flere dødsfall i dette landet.
Renholdstjenester tilbake i egenregi
I Askøy, utenfor Bergen, ville kommunen legge ut kommunens renholdstjenester på anbud. Før jul i 2020, ni måneder inn i koronapandemien, fikk 75 kommunalt ansatte renholdere beskjed om at kommunen ville foreslå å konkurranseutsette jobbene deres for å spare penger. Det var ikke første gang det skjedde, heller ikke andre gang. Det var tredje gangen det skjedde. Etter ett drøyt halvår med kamp, snudde kommunestyret. Renholderne ble i kommunen. Du kødder ikke med en renholder.
Mange renholdere har opplevd lignende situasjoner. Når budsjettet kniper, er det en lett løsning for mange virksomheter å vurdere om renholdstjenestene skal settes ut på anbud.
I snart seks år har Forsvaret leid inn private firma for å sørge for renhold på de mange lokalisasjonene som ligger under den militære delen av vår statsmakt. Kort tid etter at de private firmaene tok over renholdet, fortalte flere renholdere til NRK om uholdbare arbeidsforhold. Etter mange års kamp, skal nå renholdstjenestene i Forsvaret igjen tilbake i egenregi, i tråd med Hurdalsplattformen. Også Bergen har tatt tilbake renholdstjenestene i egenregi. Dette har betydd mye for renholderne i landets nest største by.
Fortsatt en vei å gå
Det er ikke bare konkurranseutsetting som er mange renholdere sin bekymring. Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, viser at mange renholdere er utsatt for skader gjennom sin jobb. Muskel- og skjelettskader, belastningsskader og astma er bare noe av det som norske renholdere opplever, ifølge undersøkelsen fra 2019. Nærmere halvparten av de spurte renholderne som hadde hatt fravær, oppga at deres fravær skyldtes helseproblemer som helt eller delvis var forårsaket av jobben.
Det er liten tvil om at vonde rygger, nakker, skuldre og armer fører at mange renholdere må legge karrieren på hylla. Vi har fortsatt en vei å gå for at renholdere skal få et arbeidsmiljø som er helsefremmende.
Ut av bøttekottene!
Visste du at mange renholdere er forvist til bøttekott når de skal ha pause? I sommer fikk Fagbladets lesere se bøttekottet til renholder og tillitsvalgt Siw Støle. Etter 27 år i bransjen, har hun vært innom flere arbeidsplasser, og fortalte at det daværende bøttekottet var en av de beste hun har hatt.
Det er bare noen uker siden jeg hørte de første bøttekotthistoriene. Jeg kunne ikke tro mine egne ører da jeg ble fortalt om renholdere som ble forvist til bøttekott da de skulle spise lunsjen sin. Vi må ha såpass skamvett at vi ikke tillater at folk blir forvist til bøttekott når de skal spise mat.
Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan bruke vanlig folkeskikk. Hilse, smile og ønske folk rundt oss en god dag. Ikke se ned på folk, men møte folk med den respekten som du selv ønsker. De kan faktisk ende opp med å redde livet ditt.
Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet! Gratulerer med renholderens dag – vi er evig takknemlig for den viktige jobben dere gjør!
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Oscar Aaslund Hovin
Per Flakstad
Werner Juvik
Oscar Aaslund Hovin
Per Flakstad