JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

«Et helt unødvendig og uberettiget slag under beltestedet på lærerne»

2022033110283420220331102834
IKKE GLAD: Lærerne har jobbet knallhardt under pandemien, uten å få overtidsbetalt. Derfor er det urettferdig at de framheves som lønnsvinnere, skriver Fagforbund-medlem Kim Pilgaard.

IKKE GLAD: Lærerne har jobbet knallhardt under pandemien, uten å få overtidsbetalt. Derfor er det urettferdig at de framheves som lønnsvinnere, skriver Fagforbund-medlem Kim Pilgaard.

Colourbox

Når sykepleiere og lærere framstilles som lønnsvinnere på Fagbladets nettsider, vet jeg jo at både overskrift og sak er del av lønnskampen i forbindelse med årets oppgjør. Men dette er et helt unødvendig og uberettiget slag under beltestedet på lærerne. For å si det pent.

Medlem i Fagforbundet, aut. psyk. helsefagarbeider og – flau – journalist

Unio har tilbakevist tallene i saken «Sykepleiere og lærere var blant lønnsvinnerne i fjor», så jeg skal konsentrere meg om virkeligheten til min kone. Hun er lærer. Kontaktlærer. Det siste er viktig, for det er de som planlegger, lager undervisningsopplegg, koordinerer, har foreldrekontakt, rapporterer og så videre.

LES OGSÅ: «Nei – lærerne og sykepleierne er ikke lønnsvinnere»

Det gir mer jobb i hverdagen. Mye mer jobb. Og det gir ekstremt mye mer jobb når det skjer noe spesielt. Som for eksempel en pandemi, hvor skolen stenges og man har seks ukers hjemmeundervisning hvor absolutt alt måtte gjøres på andre måter. Det var jobb fra klokken 07 til 21. Pluss litt søndagsjobbing. Deretter var det seks uker med dobbeltjobb fordi noen skulle undervises på skolen og andre skulle undervises hjemme, med forskjellige undervisningsplaner og -opplegg. Mer 07 til 21.

Ja, selv «normal» undervisning ble unormal, fordi man måtte ta hensyn til forskjellige og stadig nye restriksjoner. Man måtte omrokere klasser og klasserom, flytte undervisningsmateriell, vaske pulter, være vakt i flere av friminuttene, pluss, pluss. Alt har vært «mot normalt» i omtrent to år sammenhengende.

Det er i dette landskapet min kone er «lønnsvinner». Det er denne virkeligheten som gjør at jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk, og hjelper seg med en journalistikk som er blottet for nyanser og så ubalansert at jeg blir flau på journaliststandens vegne.

{s1}

Men tilbake til min kone, som altså har jobbet ekstremt mye mer enn normalt de siste to årene. Hadde hun vært assistent, som Fagbladet framhever som lønnstaper, hadde hun fått overtidsbetalt. Fire – fem hundre timer overtid per år hadde gitt et bra lønnsløft for en assistent, ja, for hvem som helst.

Jeg har sett lønnsslippene til min kone. De er klinisk rene for overtidsbetaling. Hun, og tusenvis av andre kontaktlærere, har med andre ord jobbet anslagsvis et halvt årsverk gratis i løpet av pandemien. Og så blir hun utnevnt til lønnsvinner. Det er absurd. Og det er ekstremt provoserende at Fagbladet, finansiert av mitt forbund, klarer å publisere en overskrift og en sak som er så fjernt fra virkeligheten.

Ja da. Lønnskamp er kamp. Men det må være lov å forvente et minstemål av innsikt og moral før man langer ut mot en hel stand.

Jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy