IKKE GLAD: Lærerne har jobbet knallhardt under pandemien, uten å få overtidsbetalt. Derfor er det urettferdig at de framheves som lønnsvinnere, skriver Fagforbund-medlem Kim Pilgaard.
Colourbox
Medlem i Fagforbundet, aut. psyk. helsefagarbeider og – flau – journalist
Unio har tilbakevist tallene i saken «Sykepleiere og lærere var blant lønnsvinnerne i fjor», så jeg skal konsentrere meg om virkeligheten til min kone. Hun er lærer. Kontaktlærer. Det siste er viktig, for det er de som planlegger, lager undervisningsopplegg, koordinerer, har foreldrekontakt, rapporterer og så videre.
LES OGSÅ: «Nei – lærerne og sykepleierne er ikke lønnsvinnere»
Det gir mer jobb i hverdagen. Mye mer jobb. Og det gir ekstremt mye mer jobb når det skjer noe spesielt. Som for eksempel en pandemi, hvor skolen stenges og man har seks ukers hjemmeundervisning hvor absolutt alt måtte gjøres på andre måter. Det var jobb fra klokken 07 til 21. Pluss litt søndagsjobbing. Deretter var det seks uker med dobbeltjobb fordi noen skulle undervises på skolen og andre skulle undervises hjemme, med forskjellige undervisningsplaner og -opplegg. Mer 07 til 21.
Ja, selv «normal» undervisning ble unormal, fordi man måtte ta hensyn til forskjellige og stadig nye restriksjoner. Man måtte omrokere klasser og klasserom, flytte undervisningsmateriell, vaske pulter, være vakt i flere av friminuttene, pluss, pluss. Alt har vært «mot normalt» i omtrent to år sammenhengende.
Det er i dette landskapet min kone er «lønnsvinner». Det er denne virkeligheten som gjør at jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk, og hjelper seg med en journalistikk som er blottet for nyanser og så ubalansert at jeg blir flau på journaliststandens vegne.
{s1}
Men tilbake til min kone, som altså har jobbet ekstremt mye mer enn normalt de siste to årene. Hadde hun vært assistent, som Fagbladet framhever som lønnstaper, hadde hun fått overtidsbetalt. Fire – fem hundre timer overtid per år hadde gitt et bra lønnsløft for en assistent, ja, for hvem som helst.
Jeg har sett lønnsslippene til min kone. De er klinisk rene for overtidsbetaling. Hun, og tusenvis av andre kontaktlærere, har med andre ord jobbet anslagsvis et halvt årsverk gratis i løpet av pandemien. Og så blir hun utnevnt til lønnsvinner. Det er absurd. Og det er ekstremt provoserende at Fagbladet, finansiert av mitt forbund, klarer å publisere en overskrift og en sak som er så fjernt fra virkeligheten.
Ja da. Lønnskamp er kamp. Men det må være lov å forvente et minstemål av innsikt og moral før man langer ut mot en hel stand.
Jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen