IKKE GLAD: Lærerne har jobbet knallhardt under pandemien, uten å få overtidsbetalt. Derfor er det urettferdig at de framheves som lønnsvinnere, skriver Fagforbund-medlem Kim Pilgaard.
Colourbox
Medlem i Fagforbundet, aut. psyk. helsefagarbeider og – flau – journalist
Unio har tilbakevist tallene i saken «Sykepleiere og lærere var blant lønnsvinnerne i fjor», så jeg skal konsentrere meg om virkeligheten til min kone. Hun er lærer. Kontaktlærer. Det siste er viktig, for det er de som planlegger, lager undervisningsopplegg, koordinerer, har foreldrekontakt, rapporterer og så videre.
LES OGSÅ: «Nei – lærerne og sykepleierne er ikke lønnsvinnere»
Det gir mer jobb i hverdagen. Mye mer jobb. Og det gir ekstremt mye mer jobb når det skjer noe spesielt. Som for eksempel en pandemi, hvor skolen stenges og man har seks ukers hjemmeundervisning hvor absolutt alt måtte gjøres på andre måter. Det var jobb fra klokken 07 til 21. Pluss litt søndagsjobbing. Deretter var det seks uker med dobbeltjobb fordi noen skulle undervises på skolen og andre skulle undervises hjemme, med forskjellige undervisningsplaner og -opplegg. Mer 07 til 21.
Ja, selv «normal» undervisning ble unormal, fordi man måtte ta hensyn til forskjellige og stadig nye restriksjoner. Man måtte omrokere klasser og klasserom, flytte undervisningsmateriell, vaske pulter, være vakt i flere av friminuttene, pluss, pluss. Alt har vært «mot normalt» i omtrent to år sammenhengende.
Det er i dette landskapet min kone er «lønnsvinner». Det er denne virkeligheten som gjør at jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk, og hjelper seg med en journalistikk som er blottet for nyanser og så ubalansert at jeg blir flau på journaliststandens vegne.
{s1}
Men tilbake til min kone, som altså har jobbet ekstremt mye mer enn normalt de siste to årene. Hadde hun vært assistent, som Fagbladet framhever som lønnstaper, hadde hun fått overtidsbetalt. Fire – fem hundre timer overtid per år hadde gitt et bra lønnsløft for en assistent, ja, for hvem som helst.
Jeg har sett lønnsslippene til min kone. De er klinisk rene for overtidsbetaling. Hun, og tusenvis av andre kontaktlærere, har med andre ord jobbet anslagsvis et halvt årsverk gratis i løpet av pandemien. Og så blir hun utnevnt til lønnsvinner. Det er absurd. Og det er ekstremt provoserende at Fagbladet, finansiert av mitt forbund, klarer å publisere en overskrift og en sak som er så fjernt fra virkeligheten.
Ja da. Lønnskamp er kamp. Men det må være lov å forvente et minstemål av innsikt og moral før man langer ut mot en hel stand.
Jeg blir forbannet over at Fagforbundet, mitt forbund, velger å kjøre en klassisk splitt og hersk-taktikk.
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen