Illustrasjonsfoto.
Frøydis Falch Urbye
Leder i Fagforbundet
Det er godt å se at du som vår tillitsvalgte er enig i vårt budskap om at hele laget er like viktig – også når lønn skal forhandles og avtales.
Du etterspør i et leserinnlegg den 15. mars hvorfor Fagforbundet ikke har signert en avtale på Ahus om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser i forbindelse med koronapandemien for alle sine medlemmer og ikke bare for sykepleiere.
Det enkle svaret på dette er at det har ikke Ahus sin ledelse sett et behov for. Fagforbundets fagforening ved Ahus har derimot ønsket å inngå en slik avtale med sykehuset.
Men dette korte svaret trenger en noe grundigere begrunnelse. For at en slik avtale skal inngås, må arbeidsgiver og fagforening være enige. Sier en nei, blir det ingen avtale. Arbeidsgiver og Norsk Sykepleierforbund hadde i dette tilfellet laget en avtale som omfattet sykepleierne på Ahus. For at sykepleierne som er organisert i Fagforbundet skulle være omfattet, så etablerte Fagforbundet en tilsvarende avtale.
Fagforbundet mener, som du påpeker, at alle yrkesgrupper i sykehuset har vært like viktige i koronapandemien, og ønsker selvsagt avtaler som sikrer alle våre medlemmer i sykehuset like vilkår. Men det er viktig å understreke at ved inngåelsen av en slik avtale så endrer man vilkår ikke bare for lønn, men også belastning. Vi har inngått avtaler ved andre helseforetak der arbeidsgiver og vi har sett et behov for unntak fra tariffavtalens arbeidstidsgrenser for flere grupper, og vi vil sette oss ned og forhandle om en avtale som omfatter alle våre medlemmer på Ahus hvis behovet vises der også.
Til slutt vil jeg minne om at vi har en stor og velfungerende fagforening for våre medlemmer på Ahus. Jeg vil derfor anbefale at du i ditt videre engasjement benytter deg av kompetansen og mulighetene som fagforeningen representerer. Avtalen du etterspør er nettopp et eksempel på en sak som blir håndtert av den lokale fagforeningen og hovedtillitsvalgte, ikke av Fagforbundet nasjonalt.
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.
Kathrine Geard
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
Jan-Erik Østlie
Illustrasjonsfoto.
Frøydis Falch Urbye
Jan-Erik Østlie