Illustrasjonsfoto
Sissel M. Rasmussen
Hjelpepleier
De siste månedene har jeg virkelig fått merke hvor godt det er å ha en velferdsstat som gir deg den hjelpen du trenger når du har behov for den.
Sånn fungerer nemlig systemet i Norge. Du betaler skatt etter evne og får tjenester ved behov. Som gravid og småbarnsmor er det masse tilbud og mange kontroller som man aldri betaler en krone for. Sånn vil jeg at det skal fortsette å være i Norge.
• – Håper vi på sikt vil få et tannhelsetilbud alle har råd til
Men vi har et hull i systemet og en mangel i velferdsgodene vi får. Nemlig tannhelse.
Det finnes familier med to inntekter som velger å ikke gå til tannlegen på grunn av kostnadene. Da kan vi jo bare tenke oss situasjonen for enslige, aleneforeldre, uføre, deltidsansatte og de uten jobb.
Fortjener disse å få helsehjelp bare hvis de brekker beinet eller skader seg et annet sted på kroppen, men ikke hvis de knekker tanna? For tennene er en del av kroppen vår, og deres tilstand kan påvirke mye annet i resten av kroppen.
• Helse-Høie innrømmer redusert tannstøtte
Tennene påvirker hele livskvaliteten vår. Vi hører stadig historier om mennesker som ikke er i jobb på grunn av dette, som har smerter, som trekker tenner og ikke tar seg råd til å gå til tannlegen for å fikse de. Desto lenger du venter, jo dyrere blir det. Da blir også terskelen for å gjøre noe med tennene bare høyere og høyere.
• Nå må Masooda sende pasientene med tannverk hjem uten behandling
For mange blir tannhelsen en av livets onde sirkler.
Også i Norge, med sitt ellers finmaskede nett av velferdsgoder, finnes det mennesker som har sluttet å smile fordi de ikke vil vise tennene sine. Politikerne snakker varmt om tannhelse og at den er viktig. Men kjære politikere: Slutt å snakke og gi oss et resultat! Få tannhelse inn i egenandelsordningen.
Det er deres ansvar å sørge for at alle får hjelp uansett hvor i kroppen smertene og problemet er.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
Illustrasjonsfoto
Sissel M. Rasmussen
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik