Forhandlingsleder i Fagforbundet: – Tidligpensjon bør være en rettighet – ikke en plikt
– Det er jo også i tråd med arbeidslinja og den generelle politikken overfor eldre arbeidstakere, skriver Tone Faugli.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I en kronikk her i Fagbladet kritiserer Kim Pilgaard Fagforbundet for at dagens særaldersgrenser både innebærer en rett og en plikt til å gå av, vel å merke ved full opptjening i pensjonsordningen.
Det er vi helt enige med ham i. Fagforbundet har krevd at plikten til å gå av ved for eksempel fylte 65 år blir fjernet lenge, men vi har ikke rukket fram i forhandlingene. Vi har ment og mener det samme som Pilgaard, nemlig at dette bør være en rettighet for dem som er slitne, men ikke en plikt for dem som ønsker å jobbe lenger.
Det er egentlig litt rart at arbeidsgiversiden har en så steil holdning til dette. Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe, får anledning til det. Det er jo også i tråd med arbeidslinja og den generelle politikken overfor eldre arbeidstakere.
Det er to hovedgrunner til at noen har særaldersgrenser, enten at jobben er så tung at det er nødvendig å ha en lavere aldersgrense, eller at det kan innebære fare at eldre utfører arbeidsoppgavene, slik det for eksempel er for brannfolk. Særaldersgrensene i offentlig sektor er til dels lovfestet og til dels tariffestet.
Slik lever du godt som pensjonist
Nå kan det se ut til å gå «troll i ord» på dette området. Fra mange hold har det blitt tatt til orde for å fjerne særaldersgrensene. Det er vi ikke enige i. Arbeidet med en ny pensjonsordning for offentlig ansatte er gang, og det kan komme en løsning i løpet av våren. Vi skal og må kjempe for gode ordninger for alle, også for de som har særaldersgrenser og som har behov for dem.
Signalene fra regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie tyder imidlertid på at vi må være forberedt på å diskutere særaldersgrensene, på godt og vondt i inneværende stortingsperiode.