JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

Forhandlingsleder i Fagforbundet: – Tidligpensjon bør være en rettighet – ikke en plikt

– Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe får anledning til det.

– Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe får anledning til det.

Ole Palmstrøm

– Det er jo også i tråd med arbeidslinja og den generelle politikken overfor eldre arbeidstakere, skriver Tone Faugli.

2018012610460020230821171436

tips@fagbladet.no

I en kronikk her i Fagbladet kritiserer Kim Pilgaard Fagforbundet for at dagens særaldersgrenser både innebærer en rett og en plikt til å gå av, vel å merke ved full opptjening i pensjonsordningen.

Kim Pilgaard: – Sliterne fortjener å bli pensjonister litt før oss andre som ikke har slitsomme jobber

Det er vi helt enige med ham i. Fagforbundet har krevd at plikten til å gå av ved for eksempel fylte 65 år blir fjernet lenge, men vi har ikke rukket fram i forhandlingene. Vi har ment og mener det samme som Pilgaard, nemlig at dette bør være en rettighet for dem som er slitne, men ikke en plikt for dem som ønsker å jobbe lenger.

Det er egentlig litt rart at arbeidsgiversiden har en så steil holdning til dette. Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe, får anledning til det. Det er jo også i tråd med arbeidslinja og den generelle politikken overfor eldre arbeidstakere.

Det er to hovedgrunner til at noen har særaldersgrenser, enten at jobben er så tung at det er nødvendig å ha en lavere aldersgrense, eller at det kan innebære fare at eldre utfører arbeidsoppgavene, slik det for eksempel er for brannfolk. Særaldersgrensene i offentlig sektor er til dels lovfestet og til dels tariffestet.

Slik lever du godt som pensjonist

Nå kan det se ut til å gå «troll i ord» på dette området. Fra mange hold har det blitt tatt til orde for å fjerne særaldersgrensene. Det er vi ikke enige i. Arbeidet med en ny pensjonsordning for offentlig ansatte er gang, og det kan komme en løsning i løpet av våren. Vi skal og må kjempe for gode ordninger for alle, også for de som har særaldersgrenser og som har behov for dem.

Signalene fra regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie tyder imidlertid på at vi må være forberedt på å diskutere særaldersgrensene, på godt og vondt i inneværende stortingsperiode.

Dette er særaldersgrense

• Aldersgrensen for stillingen din bestemmer når du kan ta ut alderspensjon.

• Det som kjennetegner stillinger som har særaldersgrense er at jobben enten medfører uvanlig fysisk eller psykisk belastning slik (eksempelvis sykepleiere, renholdere og helsefagarbeidere), eller at jobben stiller spesielle krav til fysiske eller psykiske egenskaper (eksempelvis brannkonstabler og ambulansesjåfører)

• Har du en stilling med særaldersgrense kan du gå av med pensjon tre år før du når aldersgrensen din, om du oppfyller 85-årsregelen. Det betyr at summen av medlemstiden du har i den offentlige tjenestepensjonsordningen og alderen din må bli minimum 85

(Kilde: KLP)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
– Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe får anledning til det.

– Det burde være i alles interesse å legge til rette for at de som vil jobbe får anledning til det.

Ole Palmstrøm