JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

Frys lønningene til de best betalte tillitsvalgte

2022101309092420221018185051

Kristin Margrethe Johansen

Fagforbundet må unngå å lønne frikjøpte tillitsvalgte så høyt at de ikke har råd til å gi fra seg vervet sitt. 

Oscar Aaslund Hovin, helsefagarbeider

Lønnsnivået til frikjøpte tillitsvalgte i regionene og sentralt i Fagforbundet er høyt, sammenliknet med hva medlemmene tjener. Det er på høy tid å vurdere om nivået bør fryses noen år, for å sikre et mer edruelig lønnsnivå.

Høye lønninger

Med godt over 400.000 medlemmer, er Fagforbundet landets største fagforening. Noe av det vakreste med Fagforbundet er de om lag 18.000 tillitsvalgte som hver dag går ut og gjør en jobb for medlemmene rundt omkring på norske arbeidsplasser. I tillegg har forbundet egne tillitsvalgte som skal jobbe med fag- og yrkespolitikk. Noen av disse er kjøpt fri fra sin vanlige jobb for å gjøre en innsats for medlemmene.

• Les: Så mye tjener de tillitsvalgte i Fagforbundet

I en såpass stor organisasjon som Fagforbundet er det viktig med åpenhet. Hva forbundet bruker fagforeningskontingenten din til, er et tema av offentlig interesse.

Det er ingen tvil om at lønnsnivået blant de frikjøpte tillitsvalgte i Fagforbundet er høyt. Majoriteten av de tillitsvalgte har en samlet godtgjøring på godt over 600.000 for å utføre sitt verv på heltid. Tolv av de valgte har millionlønn. De færreste av forbundets medlemmer kan skilte med en slik inntekt.

For mange kan offentliggjøringen av disse tallene være et sårt tema. I den offentlige debatten om godtgjøringer håper jeg at man vil diskutere sak, og ikke person.

Ansvaret kan ikke sammenlignes

Som ordet tilsier, er tillitsvalgte valgt på tillit. Man er ikke valgt på livstid, men kun for en periode. De tillitsvalgte har, uten tvil, et stort og viktig oppdrag i å ivareta medlemmenes interesser. Dette er ikke en åtte til fire-jobb, men et verv som er mer en livsstil enn en jobb. Av den grunn er man ikke omfattet av arbeidsmiljøloven, og må være tilgjengelig utenfor normal arbeidstid.

Dette betyr også at man kan ende opp med å måtte jobbe i sin ferie, dersom noe skjer. Nestleder i sentralstyret, Odd-Haldgeir Larsen, vil ikke si at han har større ansvar enn medlemmene i Fagforbundet. Man kan være både enig og uenig med Larsen om dette. Uansett er ansvaret så forskjellig at det kan ikke sammenlignes.

Det stilles store krav til de tillitsvalgte fra oss medlemmer, spesielt i lønnsforhandlinger. Selv om jeg har stort ansvar som helsefagarbeider på jobb, har Mette Nord et langt større ansvar når hun forhandler lønns- og arbeidsvilkår i kommunal sektor.

Hva dette ekstra ansvaret er verdt, er en annen diskusjon.

Prinsipielt viktig diskusjon

En av mine største bekymringer, er at godtgjøringene er såpass høye at man ikke har råd til å si ifra seg verv. Odd-Haldgeir Larsen peker på at alle blir valgt i demokratiske prosesser. Likevel vil det for mange være et spørsmål om man har råd til å gå ned i inntekt ved å gå tilbake til sin opprinnelige jobb, dersom man skal gi stafettpinnen videre.

Om du er yrkesseksjonsleder i en av regionene, vil du gå ned nesten 270.000 kroner i årslønn dersom du går tilbake til din ordinære jobb som renholder. Dette tar utgangspunkt i at renholdere hadde en snittlønn på 418.200 i 2021.

Kanskje er det på tide å ta en diskusjon i Fagforbundet om det bør være en grense for hvor mange perioder man kan inneha verv, før man må tilbake i sin vanlige jobb i noen år? En regel kunne for eksempel vært at man maksimalt kan være frikjøpt på fulltid i åtte år, før man må tilbake til sin vanlige jobb i to år, før man igjen kan frikjøpes.

Dersom man blir i sine tillitsverv over for lang tid, kan det være en viss fare for at man mister bakkekontakten. For fagbevegelsen er fersk arbeidserfaring minst like viktig som organisatorisk erfaring.

Behov for lønnsfrys

I 2020 valgte forbundsstyret i Fagforbundet å fryse lønnen til de frikjøpte tillitsvalgte på regionalt og sentralt nivå i forbundet. Dette var det samme året da turnusarbeidene assistenter, helsefagarbeidere og sykepleiere kun fikk 76 øre mer å rutte med i timen.

Det er ikke riktig å kutte i lønnen til de tillitsvalgte, men det må være mulig å igjen vurdere om lønnsnivået skal fryses, så man kommer seg ned til et mer edruelig nivå i løpet av noen år. Det er negativt dersom vi skal risikere at forbundet betaler tillitsvalgte så godt at de ikke har råd til å gi stafettpinnen videre.

Dette vil være en viktig diskusjon å ta for både Fagforbundet og andre fagforeninger, spesielt siden det er medlemmene som betaler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy