JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

God jul, du skal på anbud

2020122110380020201221103739

Per Flakstad

Kjære lokalpolitikere. Den beste julegaven dere kan gi de ansatte er trygghet og en arbeidshverdag de kan puste i for å levere de aller beste tjenestene til innbyggerne i kommunen.

Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Askøy

I forbindelse med neste års budsjetter har folkevalgte i flere kommuner fremmet forslag om nedbemanning, konkurranseutsetting og innsparing.

Regningen får de ansatte i form av dårlige lønns- og arbeidsvilkår. For ikke å snakke om pensjonsvilkår. Og det etter å ha jobbet helt på grensen av hva de tåler i lang tid på grunn av koronapandemien.

Det er ikke rart at de tillitsvalgte er sinte, fortvilte og skuffa.

Ansatte trenger en trygg hverdag

Jeg vil gå så langt som å si at folkevalgte har frekkhetens nådegave. Ansatte sendes ut i usikkerhet, og som om ikke det er ille nok, så gjøres det under en pandemi. Det er direkte usmakelig. De ansatte trenger trygghet og en arbeidshverdag de kan puste i for å levere de aller beste tjenestene til våre innbyggere.

Det har vært mange avisoppslag de siste fem årene om brudd på arbeidsmiljøloven, oppsigelser etter virksomhetsoverdragelse og tap av pensjon. Likevel er det noen som ikke kan legge privatiseringsballen død.

La meg komme med et par eksempler:

• Renholder i 72 prosent stilling, 56 år og kommunalt ansatt. Grunnet særaldersgrense kan hen ta ut alderspensjon når hen er 62 år med en pensjonsutbetaling på 66 prosent. Hos privat aktør mister den ansatte 40.000 kroner per år når hen går av som pensjonist. Med en forventet levealder på 86,40 år, vil renholderen tape ca. 900.000 kroner totalt i pensjon livet ut.

• Helsefagarbeider i 72 prosent stilling, 62 år og kommunalt ansatt. Mister retten til AFP dersom hen blir med over til privat aktør. Mister retten til 85 års-regelen og får lavere verdi på oppsatte rettigheter.

85- års regelen er alder + opptjeningsår, det betyr at om du er 62 år og har 25 års pensjonsopptjening så kan du gå av ved 62 år da summen av alder og opptjening blir 87 år.

Oppsatte rettigheter er det tekniske uttrykket som brukes i sammenheng med pensjon man har rett på men ikke har tatt ut, som regel fordi man ikke har nådd stillingens aldersgrense.

Hva med «ostehøvel-kutt» den dagen det er tomt for ost?

Ikke alle private aktører har AFP-ordning for sine ansatte. De som har det er underlagt andre og strengere krav for å kunne gå av med AFP enn i det offentlige. Ansatte som blir virksomhetsoverdratt til ny AFP-ordning kan risikere at de ikke kan gå av med særaldersgrense ved 62 år fordi de ikke rekker å få lang nok medlemstid i ordningen. Slitne kropper risikerer derfor å måtte jobbe lenger, og risikoen for sykdom blir da større.

Det er også en liten sjø av skjulte kostnader som ofte blir glemt i det store regnestykket. For eksempel skal kommunene betale flere hundretusener hvert år i oppregulering av oppsatte rettigheter. De sparer ikke penger på å sette ut tjenestene.

Kommunene våre sliter økonomisk. Kommuneosten skal høvles godt, og med en sylskarp høvel. Men hva vil lokalpolitikerne gjøre den dagen det er tomt for ost?

Kvinnedominerte yrker

Det er ingen overraskelse at det er renholderne og helsearbeiderne som først skal under høvelen. De som har sagt nei til å jobbe andre steder i frykt for å ta med seg smitte til sin hovedarbeidsplass.

Helsefagarbeidere tar færre vakter og går ned i lønn fordi de frykter å spre korona

Det er ikke ukjent at det er stor andel deltid i disse to kvinnedominerte yrkene. Dyktige folk med arbeidsoppgaver som er kritisk for samfunnet vårt og som all sunn fornuft sier bør styres i offentlig regi der kommunen har kontroll på tjenestene. Har virkelig ikke koronaepidemien lært politikerne vår noen ting?

Konkurranseutsetting slengt på bordet

Både min egen lokale forening og Fagforbundet Osterøy har fått konkurranseutsetting slengt på bordet. Det er mange bekymrede ansatte som tar kontakt fordi de er redde for det som ligger på bordet.

Kjære folkevalgt, det er nok nå. Dere er arbeidsgivere for de ansatte i kommunesektoren som leverer samfunnskritiske oppgaver, og det er uklokt å sende dem ut i usikkerhet etter at de har vært med i tidenes dugnad.

Den beste julegaven

Det beste julegaven dere kan gi er jobbsikkerhet til dem dere leder. Det er også vise innbyggerne dere er valgt av at dere tar ansvaret for å gi gode tjenester uten å innføre kostbart byråkrati som konkurranseutsetting vil gi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Hilde Lende Aune

Hilde Lende Aune

Eivind Senneset

Per Flakstad

Hilde Lende Aune

Hilde Lende Aune

Eivind Senneset