Helsefagarbeidere tar færre vakter og går ned i lønn fordi de frykter å spre korona
Helsefagarbeidere er redde for å spre smitten videre dersom de jobber på flere steder. Både Arbeiderpartiet og NSF mener dette ikke er helsefagarbeiderenes ansvar. (Illustrasjonsfoto)
Werner Juvik
Dette hevder Fagforbundet. – At de føler de må si fra seg jobber andre steder, gjør meg forbanna. Jeg synes det er blodig urettferdig, sier Fagforbundsleder Mette Nord.
idun.teeuwen@fagbladet.no
Helsefagarbeider Martine Hægland (47) jobber i Tønsberg kommune med en stillingsprosent på ganske nøyaktig 62,11. Hun har også tatt ekstravakter ved et sykehjem i nabokommunen Sandefjord, for å spe på inntekten.
Nå tar hun kun vakter i Tønsberg fordi hun synes det er dårlig smittevern å jobbe flere steder. Hun går glipp av penger og står i et etisk dilemma, skriver NRK.
– Det er litt forskjellige rutiner de ulike stedene. De kan endre seg ett sted, men ikke et annet. Jeg føler på om det er riktig eller galt av meg å jobbe flere steder, forteller Hægland til NRK.
Hun forteller at hun ønsker å heller jobbe fast på den arbeidsplassen hun har, og at dette også gjør hverdagen mer forutsigbar, både for henne og de andre ansatte, men også for pasienter og pårørende.
• Helsefagarbeider Gunnhild er livredd for å bli en «dødsengel»
Flere er i samme situasjon
Fagforbundet hevder at Hægland ikke er alene om å ta en sånn vurdering.
– Martine og mange med henne tar personlig ansvar for å redusere smittetrykket. At de føler de må si fra seg jobber andre steder, gjør meg forbanna. Jeg synes det er blodig urettferdig, sier Fagforbundets leder Mette Nord, til NRK og peker spesielt på bransjens vikarproblemer:
– Problemet har blitt dobbelt så stort, fordi vi har den smitten vi har. Her bør man se på hele vikarbudsjettet, sørge for å gi fulle stillinger og lage faste arbeidslag rundt pasienter, sånn at man har samme grupper hele veien. Da gjør man sikkerheten bedre, sier Nord.
• Mening: Det er tragisk når pleiere med små stillinger blir skyteskiver for smittespredning på sykehjemmene
Fagforbundets leder Mette Nord.
Nanna Aanes Wolden
– Ingen ulempe
Kommunen mener derimot det ikke burde være et problem å jobbe to forskjellige steder, ettersom det har vært lite smitte i Vestfold.
– Kommunene i Vestfold har dette oppe ukentlig. Sånn situasjonen har vært i høst, ser ikke vi på det som en ulempe at de jobber ulike steder, sier kommunalsjef for helse og mestring, Mette Vikan Andersen til NRK.
• Studie: Helsearbeidere har sju ganger større risiko for alvorlig koronaforløp
Ikke helsefagarbeiderenes ansvar
– Jeg har et veldig tydelig budskap til de som jobber i pleie og omsorg. Det er ikke deres ansvar å sørge for at man ikke sprer smitte på tvers av sykehjem. Arbeidsgiver har et ansvar for at man får en lønn å leve av, sier Arbeiderpartiets eldrepolitiske talsmann, Tuva Moflag til NRK.
Også Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener utgangspunktet skal være faste og hele stillinger, ifølge NRK.
– Når deltidsarbeid blir en smitterisiko, kan det ikke være slik at den enkelte arbeidstaker skal bære det økonomiske ansvaret og risikoen. Vi forventer at erfaringene fører til at arbeidet med heltidskultur forsterkes og at hele stillinger blir normalen også i helsesektoren, skriver leder Lill Sverresdatter Larsen i en e-post til NRK.
Hun opplyser videre at Helsedirektoratet har gått ut med en anbefaling om at ansatte ikke bør jobbe på flere sykehjem, for å hindre smittespredning. Og at dette antas å også gjelde der man jobber på sykehjem og sykehus.
– Om man blir pålagt kun å arbeide på ett sted, og dette er mulig for arbeidstaker og aksepteres av biarbeidsgiver, så må det forventes at arbeidsgiver tilbyr arbeid som dekker opp for dette.