JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

Grattis, gullet i helsevesenet!

2021112608405020220209133555

Werner Juvik

Vi har et stort ansvar i å skape en bærekraftig helsetjeneste hvor man også skal kunne jobbe i framtida, skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin på helsefagarbeiderdagen.

Helsefagarbeider

I dag er dagen vi feirer oss selv – gullet i helsevesenet. Måtte vi alltid lyse opp veien, og lede til håp og vilje, selv på de mørkeste dager.

Vår lojalitet ligger hos innbyggeren

Det vi vet, er at også i framtida, vil helsefagarbeideren utgjøre en stor og viktig del av helsetjenesten. Hver dag jobber vi for å ivareta innbyggernes behov for helhetlig omsorg, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid. Vi som bruker kompetansen vår til å sørge for helse- og omsorgstjenester av ypperste klasse. Samfunnet er avhengig av oss, da vår kompetanse er avgjørende for vår felles velferd.

Vi gir trygghet – både gjennom vår kompetanse, omsorg og i samhandlingen med de som har behov for oss. Vi skal alltid sørge for at innbyggerne får best mulig hjelp, samarbeide tverrfaglig for innbyggerens beste. Vår lojalitet skal ligge hos hovedpersonen: Innbyggeren.

Vi har en kronisk bemanningskrise

«Hei. Vi mangler dag-, kvelds- og nattevakter i hele helga. Er det noen som kan bidra? Ring tilbake så snart som mulig om du kan hjelpe.». Du har sikkert opplevd å få opptil flere slike meldinger, og du har sikkert opplevd å få en klump i magen av disse meldingene. Det har i hvert fall jeg. Disse tekstmeldingene er et symptom på noe alvorlig.

I tillegg til at vi er midt i en pandemi, er vi også i en kronisk bemanningskrise som har blitt forsterket. Det er en krise som har vært varslet i mange år, men som ikke har blitt gjort noe med. Bemanningskrisen vil ikke bedre seg før det kommer tiltak for å rekruttere, beholde og mobilisere flere. Doble vakter, merarbeid og overtid vil ikke løse denne krisa. Faktum er at det er for få av oss, og dersom ikke politikerne på Stortinget og i regjeringen gjør noe, vil problemet eskalere.

Viktig å se hverandre

Mange forteller at de er slitne etter å ha «bidratt» mye og lenge i en pandemi som ennå ikke er over. Jeg tror det vil ta tid før pandemien slipper taket, og vi kan begynne å leve normalt igjen. Det betyr at vi også må behandle oss selv bra, så vi holder ut fram til pensjonsalder.

Som helsepersonell er vi gode til å se andres behov, men vi må huske å passe på oss selv og sette oss selv i førersetet. Det er viktigere enn noensinne å ta på egen maske før man hjelper andre. Ingen har bruk for en hjelper som ikke har hjulpet seg selv. Vi kan ikke komme i en situasjon hvor vi har gitt så mye at vi ikke har igjen noe mer å gi. Det har ikke samfunnet råd til.

LES OGSÅ: Ingen jobb eller sak er verdt å gå til grunne for

Vi må tenke bærekraft

For å skape forandring, må også vi være med på å bidra til denne forandringen. Det finnes så utrolig mye engasjement der ute som ikke blir utnyttet til det fulle. De fleste av oss har meninger når det kommer til temaer som blant annet heltid/deltid, bemanning, lønns- og arbeidsvilkår og fagutvikling. Dette engasjementet håper jeg at alle kan ta med seg inn i sine egne fagforeninger. Det er også på tide å få flere helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere inn i den offentlige debatten.

Vi må være med på å skape en helsetjeneste som er bærekraftig for framtida. Politikerne kan gjøre en del, men jeg tror at også vi må være med og gjøre vår del for at det skal være mulig å jobbe her i framtida.

Vi vet hvilke rammevilkår vi trenger

Det er vi på grasrota som vet hvilke rammevilkår vi trenger for å gjøre en god jobb, det betyr at vi også må være med og kjempe for en bedre tid for dem som kommer etter oss. Det er bare å brette opp ermene og gjøre seg klar til å rope høyt – ikke forvent at noen andre skal gjøre det for oss.

Jeg har tro på framtida, men det kommer til å kreve en del av oss også. Vi må selv være med på å kjempe for hele og faste stillinger, bemanning tilpasset behovet og ei lønn å leve av. Vi er sterke sammen, derfor bør medlemskap i en stor og sterk fagforening være den største selvfølgelighet.

I dag er det vår dag, dagen for oss som utgjør gullet i helsevesenet. Gratulerer med dagen, helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy