JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Hvorfor kan ikke noen alternative behandlinger komme inn under egenandelsordningen?

2023100912561520231009125615

Colourbox.com

De siste årene har det vært mye fokus på tannhelse og at tennene er en del av kroppen. Dette bør inn under egenandelsordningen på lik linje med andre lidelser. Men det finnes også andre behandlinger som etter min mening burde inn i ordningen.

Barneveileder

I vår fikk jeg ganske mange kilo smelt inn i skulderen. Det var ikke så vondt der og da, men med tiden ble smertene verre. Det har vært vondt å løfte armen, og jeg fikk intense smerter som strålte fra skulder og opp til hodet. Dette gjorde at paracet og ibux har blitt brukt jevnlig.

Fastlegen ville sende meg til sykehuset for å ta bilder, men ventetiden der kan være veldig lang.

Syke og uføre: Se hva som skjer med trygdene i statsbudsjettet

Etter å ha gått med smerter i nesten to måneder bestemte jeg meg for å besøke en muskelterapeut, og allerede to dager etter fikk jeg time. Den startet med at jeg fortalte hva som hadde skjedd og hvor det gjorde vondt. Etter at terapeuten hadde kjent litt på musklene og gitt meg litt enkel massasje, mente hun at hun hadde funnet ut hvor smertene var. «Er det her?», sa hun og klemte direkte på stedet som gjorde vondt. Hun fortalte meg at det var flere muskler som var vonde, og hun kunne fortelle meg hva de het og hvor de satt. 

Etter en time med behandling følte jeg meg litt mørbanka, men det føltes samtidig godt. Vi avsluttet timen med at jeg fikk en veiledning på ulike øvelser jeg kunne gjøre hjemme.

Etter en måned var smertene nesten helt borte og både paracet og ibux kunne settes tilbake i skapet.

Det er helt utrolig at jeg fant noe som fungerte og at det var så kort ventetid. Det var veldig positivt for meg. Men det negative for økonomien min er at slik behandling ikke dekkes gjennom ordningen med egenandel.

Jeg måtte til og med betale moms på behandlingen.

Ny reform skal gi folk bedre Nav-tjenester: Tilliten må utvikles lokalt, sier direktør

Jeg er klar over at massasjeterapi blir sett på som alternativ behandling, men jeg skulle ønske at helsemyndighetene ikke skar all slik behandling over én kam. Det er forskjell på massasjeterapi og åndelig healing og krystallterapi, som Norges massasjeforbund skrev i et høringssvar til finansdepartementet i forbindelse med at terapeutene ble momspliktige fra 2021.

Jeg er også klar over at det ikke finnes formelle utdanningskrav eller autorisasjon for massasjeterapeuter, men jeg vet samtidig at det er strenge krav for å bli medlemmer av Norges massasjeforbund. Medlemmer må ha tatt godkjent massasjeutdanning og medisinsk grunnstudium på 500 til 800 timer med anatomi, sykdomslære, fysiologi og nevrologi.

Kanskje kan et medlemskap etter slike kriterier gjøre at også massasjeterapeuter kan få avtaler med det offentlige helsevesenet og komme inn under egenandelsordningen.

Det er mange som går sykemeldte på grunn av liknende smerter og demper dem med smertestillende medisiner og betennelsesdempende kurer som fungerer sånn passe.

Jeg tenker at det må være både i den enkeltes interesse, men også i myndighetenes at vi har universelle ordninger som bidrar til at folk ikke går sykmeldte lenger enn de behøver. Det er både de og samfunnet tjent med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy