Tillitsreformen i Nav er et møysommelig arbeid. Silja Ildgruben, administrerende direktør i Nav økonomi stønad, sier det arbeidet må gjennomføres stein for stein.
Morten Hansen
morten@lomedia.no
Regjeringens tillitsreform skal gi bedre tjenester til innbyggerne gjennom å gi større faglig frihet til dem som jobber i førstelinjen i staten og kommunene. Det er de som jobber nærmest brukerne, for eksempel veiledere i Nav og barnevernskonsulenter.
Nav er derfor en viktig del av reformen i staten.
Silja Ildgruben, administrerende direktør i Nav økonomi stønad, påpeker at hvis reformen skal få betydning i Nav, er det fordi man jobber med den enkelte enheten.
– Det er lokalt man må finne ut hvordan man gjennom samarbeid skal utvikle tilliten. Man må starte med å bygge stein på stein, så tror jeg vi vil merke god effekt av tillitsreformen i Nav etter hvert, sier Ildgruben.
• EU vil ha friere flyt av pensjon og sykepenger over grensene
Reell medvirkning
Nav har blant annet gjennomført en spørreundersøkelse blant alle NAV-ansatte om hvor og hvordan skoen trykker.
De har og sett på tiltak som kan gi større handlingsrom blant de ansatte som jobber med brukerne.
I undersøkelsen kommer det fram at det er et gap mellom ledernes og de ansattes opplevelse av medvirkning. De ansatte opplever de har mindre reell medvirkning.
– Det er et av funnene vi synes er viktig å synliggjøre. Det bør skape en god diskusjon på den enkelte enheten. Hvis det stemmer, hva kan det gjøres lokalt. For man ønsker å oppnå de samme tingene, understreker Ildgruben.
Lokalt eierskap
Ildgruben sier det viktigste er at alle ledere, tillitsvalgte og ansatte får eierskap til målene i reformen og starte opp arbeidet i sin enhet.
– De må stille spørsmålet; hva er det som utfordrer tilliten hos oss. Og så jobbe med tiltak og forbedringsområder i egen enhet. Så vil vi i virksomhetsnivå, på bakgrunnen av kartleggingene som er gjort, sette i gang tiltak som er etatsovergripende, sier Ildgruben.
• Nav feiltolket reglene for barnetrygd og kontantstøtte – nå gjenåpnes fire straffesaker
Bruke kunnskapen
Navs mål er at de ansatte skal få mer tid til å bruke sin egen kunnskap til å lage gode løsninger for brukerne.
Nav-direktøren sier reformen ikke vil føre til økte budsjetter eller flere stillinger. Etaten må se på hva de kan gjøre for å gi de som jobber nærmest brukeren mulighet til å bruke mer av sin kunnskap.
– Vi må spørre oss selv om hva er det som stopper det i dag? Er det styring på feil ting? Hva er det som utfordrer tilliten i dag? Hva må til for å ta det handlingsrommet som finnes i bruk, sier Ildgruben.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard