JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Kontantstøtten øker ulikhetene mellom kvinner og menn, derfor må den bort

2021102710334220211027103325
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Colourbox.com

Når drøyt 80 prosent av kontantstøtten går til kvinner, viser det at den bidrar til å øke den sosiale og økonomiske ulikheten mellom kvinner og menn. Slik kan vi ikke ha det.

Hjelpepleier

De siste dagene har jeg lest mye om kontantstøtta og kommentarfeltet er fullt av begrunnelser for hvorfor denne er viktig for enkelte. Kontantstøtte er økonomisk hjelp du kan få hvis du har barn mellom ett og to år som ikke har fått tildelt fulltidsplass i barnehage. Den er også for dem som av ulike grunner har behov for å være lenger hjemme med barnet. Kontantstøtta er på 7500 kroner i måneden, og hvis barnet har deltidsplass i barnehagen blir kun deler av summen utbetalt.

Ny regjering: Lover å lovfeste retten til heltid og å jobbe for gratis tannhelsetjeneste

Det er mange grunner til at barn ikke går i barnehage. De som føder på «feil tid» på året og ikke oppfyller kriteriene for opptak må vente et helt år på neste mulighet. Derfor burde alle kommuner hatt minst to årlige barnehageopptak, gjerne oftere. Det er ikke riktig at datoen du blir født på avgjør om du får begynne i barnehage som ettåring eller ikke.

Uten barnehageplass har ikke foreldrene så mange valg, og dessverre ser vi at det nesten uten unntak er mor som må bli hjemme. Dette er ikke rettferdig og skaper ikke likestilling. 7500 kroner i måneden er langt unna en inntekten i en fulltids jobb, og de mister viktig pensjonsopptjening og muligheten til å opparbeide andre rettigheter.

Det er også ulike grunner til at noen velger bort barnehageplass. En viktig grunn har jeg skrevet om tidligere, nemlig de som velger bort barnehage fordi de ikke har råd. Derfor bør barnehagen være gratis.

Gratis barnehage koster, men kan spare samfunnet for store summer når barna vokser til

Kontantstøtte er etter min og mange andres mening en dårlig løsning både for barnet og familien. Arbeiderpartiet og SV vil erstatte kontantstøtten med en ventestøtte for foreldre som har søkt, men ikke fått barnehageplass. I vår vedtok Høyre at de vil skrote kontantstøtten, og også Venstre vil avvikle den.

Få partier sier noe om hvilke alternativer de ser for seg, men to årlige opptak i barnehagene og mer treffsikre økonomiske tiltak trengs. De som vil ha barnehageplass må få det.

I mars 2020 var 80,2 prosent av de som mottok kontantstøtte kvinner. Dette viser at ordningen bidrar til å holde mange kvinner borte fra arbeidslivet over tid, og da bidrar ordningen til å øke de økonomiske og sosiale ulikhetene mellom kvinner og menn. Det kan vi ikke godta.

Tanken bak kontantstøtteordningen var god da den ble innført, men jeg tror ikke den er løsningen i 2021.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy