JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Gratis barnehage koster, men kan spare samfunnet for store summer når barna vokser til

2021080914045320210809140555

Colourbox.com

Barnehagene et så viktig pedagogisk tilbud at alle må få muligheten uansett livssituasjon og størrelsen på foreldrenes lommebok. Det er på tide å innføre gratis barnehage for alle.

Hjelpepleier

Allerede på 1800 tallet startet man med en type barnehage hvor noen kvinner hadde ansvaret for barna. Siden den gangen har utviklingen vært enorm. I dag er en barnehage mye mer enn et sted hvor barna kan være når foreldrene er på jobb. For noen er barnehagene et trygt sted vekk fra ustabile hjem. Barnehagene er også et sted for læring og et sted for å vokse og utvikle seg til å bli selvstendige mennesker.

Vil forhindre store utbytter og sikre kvalitet: Utvalg foreslår kommunal styring av private barnehager

Dagens barnehager har samlet mye kompetanse og faglig kunnskap som er viktig for barna. Og ikke bare er dette viktig for de små, men også for foreldrene deres. Selv har jeg en 2-åring som lærer nye ting hver uke. Det viktigste er samspillet med andre. Det å dele på leker, å kunne krangle og bli venner igjen, å si unnskyld og lære å samarbeide med andre. Utviklingen er enorm.

I 2003 ble det satt i gang et arbeid for å sikre full barnehagedekning, og med hjelp fra private aktører så fikk man dette til. I 2009 ble det en lovfestet rett til barnehageplass for alle som ønsker det.

Regjeringen vil at halvparten av de ansatte i barnehagene skal være barnehagelærere innen 2025

Men selv om man har rett til plass, velger noen å ikke ha barna i barnehagen. En av grunnene er økonomi. Ifølge en artikkel i Aftenposten i 2013 valgte flere familier kontantstøtte framfor barnehageplass. Det kan være ulike grunner til et slikt valg, men jeg ønsker å konsentrere meg om de som velger bort barnehagen fordi de ikke har råd til å la barna gå der.

Dette kan vi løse ved å innføre gratis barnehage for alle.

Ifølge Aftenposten sparer det offentlige penger på å la foreldre velge kontantstøtte framfor barnehage. Men sparer vi egentlig så mye penger hvis vi lager et regnestykke som går over lang tid? Mange av barna som ikke får gå i barnehage på grunn av foreldrenes økonomi kommer fra ressurssvake hjem eller fra hjem der tidlig språktrening kan være viktig med tanke på senere skolegang og yrkeskarriere.

At nettopp disse barna får et pedagogisk tilbud i barnehagen kan spare det offentlige for store utgifter senere.

Fattingdomsforsker: Neppe smart innsparing på sikt

Derfor er barnehagene et så viktig pedagogisk tilbud at alle må få muligheten uansett livssituasjon og størrelsen på foreldrenes lommebok.

En god barndom legger grunnlaget for hvordan du vil få det resten av livet. Barnehagen er et viktig sted for barnet og barnets behov for omsorg, utvikling og lek. Barnehagen er også et viktig sted for å utjevne sosiale ulikheter.

Det er på tide å fylle opp alle landets barnehageplasser med glade barn som er klare for å lære, leke og vokse - uansett foreldrenes inntekt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy