JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forhindre store utbytter og sikre kvalitet: Utvalg foreslår kommunal styring av private barnehager

Martin Guttormsen Slørdal

Kommunene bør få økt ansvar og myndighet over private barnehager, mener utvalg. Fagforbundet applauderer.

2021061612133820210616122753

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

I dag fikk kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby overrakt rapporten «Du er henta – finansiering av private barnehager» fra det regjeringsoppnevnte Storberget-utvalget, som har sett på finansieringssystemet for private barnehager.

Et flertall i utvalget, bestående av utvalgsleder Knut Storberget og representanter fra Virke, KS, Fagforbundet og Utdanningsforbundet, foreslår omfattende endringer basert på en lokal samhandlingsmodell.

Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner

Mer ansvar til kommunene

Utvalgets flertall vil gi mer makt og myndighet til kommunene både når det gjelder å stille vilkår for tilskudd og vilkår for kvalitet, blant annet til bemanning og gode lønns- og arbeidsvilkår. Utvalgs-flertallet vil at kommunene skal ha mer kontroll over hvilke barnehager (kommunale, kommersielle eller ideelle) som skal stå for det samlede velferdstilbudet.

Mindretallet, som består av Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ønsker en annen modell, kvalitets- og mangfoldsmodellen – dette er i stor grad en videreføring av dagens ordning, med et grunntilskudd til de private barnehagene.

Nå kjøper kommunen kirkens barnehageselskap

Fagforbundet støtter flertallet

Fagforbundet, som selv er med på å utgjøre flertallet, er glad for de forslagene som nå ligger på bordet.

– Vi vil at velferdskronene skal gå til å lage verdens beste barnehage for barna, ikke ende som profitt for velferdsselskaper. Derfor er vi positive til at utvalget legger opp til at kommunene skal få mer ansvar for barnehagetilbudet, og at det skal bli mer åpenhet og kontroll rundt pengene fellesskapet bruker på barnehagene, sier forbundsleder Mette Nord i en pressemelding.

Her kan du sjekke økonomien i din barnehage: Fagbladets barnehagesjekken

Superprofitt

Utvalgets flertall er bekymret for de små barnehagene, og for den store profitten som finnes i bransjen, spesielt i de store kjedene. De ønsker større kontroll og åpenhet om pengeflyten i velferdstjenestene. Private barnehager får et årlig tilskudd på 22 milliarder i overføringer – foreldrebetalingen utgjør 4 milliarder kroner.

I rapporten pekes det på at egenkapitalavkastningen og driftsmarginen for private barnehager er svært høy, og høyere enn gjennomsnittlig avkastning av selskapene på Oslo Børs. Mens den årlige avkastningen på Oslo Børs lå på 8,4 prosent fra 2007-2016, var den gjennomsnittlige årlige egenkapitalavkastningen for private barnehager på 28,3 prosent i samme periode.

– Det er nesten så jeg ikke tror det jeg leser, men dette bekrefter det Fagforbundet har sagt i lang tid. Vi kan ikke ha det slik at det skal være mer lønnsomt å drive private barnehager enn å drive industri, sier Mette Nord.

Hun mener utvalgets forslag vil sikre at fellesskapets midler går til barnehagene, og hindrer at noen kan tjene seg rike på barnehagedrift.

Guri Melby opplyser at utvalgsrapporten nå skal sendes på høring.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy