JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestrategi

Regjeringen vil at halvparten av de ansatte i barnehagene skal være barnehagelærere innen 2025

Regjeringen vil heve kompetansen til ansatte i barnehager.

Regjeringen vil heve kompetansen til ansatte i barnehager.

Colourbox

Regjeringen vil at alle barnehageansatte skal få tilbud om etter- og videreutdanning og at halvparten av de ansatte skal være barnehagelærere innen 2025.

2021062414282020210624142818

marte.bjerke@fagbladet.no

I dag la regjeringen fram en ny strategi for kvalitet i barnehagene. Nøkkelen til en god barnehage ligger i de ansattes kompetanse, mener kunnskapsminister Guri Melby (V) som la fram strategien sammen med statsminister Erna Solberg (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Guri Melby mener de ansattes kompetanse er avgjørende for kvaliteten på barnehagene. Her er hun på vei for å hente sine egne barn.

Guri Melby mener de ansattes kompetanse er avgjørende for kvaliteten på barnehagene. Her er hun på vei for å hente sine egne barn.

Anita Arntzen

– De ansatte vet hva som trengs for å gi barna gode erfaringer og støtte. Derfor har vi laget denne strategien som vil gi alle ansatte i barnehagen et viktig kompetanseløft, sier Guri Melby i en pressemelding.

LES OGSÅ: Utvalg foreslår kommunal styring av private barnehager

Stor variasjon i kvalitet

Forskning viser at kvaliteten på barnehagene varierer og at det er store forskjeller på hva slags kompetanse de ansatte har.

For å følge opp strategien vil regjeringen opprette et nasjonalt forum for kvalitet i barnehagene, sammensatt av sentrale aktører i sektoren. Det er også satt ned et offentlig utvalg som skal foreslå ulike modeller for etter- og videreutdanning for lærere og andre ansatte i barnehage og skole.

SE OGSÅ: Temaside om barnehageøkonomi

Flere barnehagelærere og mer masterutdanning

Her er de viktigste målene i regjeringens strategi:

• Innen 2025 skal 50 prosent av de ansatte i barnehagen være barnehagelærere. I dag er det 43 prosent barnehagelærere.

• Fram mot 2030 skal andelen barnehagelærere og styrere med mastergradsutdanning øke. Kompetanse på mastergradsnivå vil styrke barnehagenes arbeid med ledelse og kvalitetsutvikling.

• Det skal bli flere fagarbeidere i barnehagen fram mot 2030. I dag har 22 prosent av de ansatte i barnehagene fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere.

• For resten av de ansatte skal det foreligge en plan for hvordan formell relevant kompetanse kan opparbeides.

• Alle ansatte skal få mulighet til å delta i etter- og videreutdanning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy