JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Lite relevante tall om barnehagesektoren i 2020

2020121110520020210127090335
Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

PBL

– Utdaterte tall om bemanning gir et lite presist bilde av barnehagesektoren ved utgangen av 2020.

Administrerende direktør

PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

PBL ønsker mest mulig åpenhet om økonomien i barnehagesektoren. Barnehagene er i stor grad finansiert av offentlige tilskudd, og da bør det være en selvfølge at offentligheten også får innsyn i hvordan offentlige midler både i kommunale og private barnehager disponeres.

Derfor synes vi det er interessant at Fagbladet har utarbeidet et verktøy som kan gi foreldre, media, politikere og andre interesserte en bedre mulighet til å se nærmere på nøkkeltall innenfor økonomien.

Her kan du se hva barnehagen «din» bruker pengene på

Ettersom flertallet av kommunene ikke bidrar til å gi innsyn i sin halvpart av barnehagesektoren, havner derfor mesteparten av oppmerksomheten på de private. Det er vi vant med, og det skal vi tåle.

Det er likevel problematisk når inntrykket som etterlates, gjennom redaksjonell bruk av enkelteksempler og utdaterte tall, er at private barnehager ikke bruker tilskudd i tråd med formålet, mens kommunene slipper unna kritisk søkelys.

La det være klart: Det finnes barnehager som før 2018/2019 har hatt en grunnbemanning som sannsynligvis har vært lovlig, men som likevel har vært i grenseland for hva allmennheten opplever som greit.

Men at dette bare gjelder private barnehager, er ikke tilfellet. For eksempel rapporterte de kommunale barnehagene i Brønnøy i 2016 en gjennomsnittlig grunnbemanning på 7,7 barn per ansatt. Ordføreren uttalte den gang til lokalavisa at lave tilskudd «må være et bevis på at kommunen driver godt og effektivt».

Regnskaps- og bemanningstall fra før bemanningsnormen, som de Fagbladet bruker, er uansett ikke spesielt relevante hvis målet er å beskrive nå-situasjonen i barnehagesektoren.

De siste offentliggjorte tallene stammer fra utgangen av 2019, drøyt fire måneder etter at bemanningsnormen skulle være innfridd. Da var det 156 kommunale og 158 private barnehager som ikke oppfylte bemanningsnormen. 10,9 prosent av de kommunale og 6,5 prosent av de private barnehagene hadde på det tidspunktet ikke oppfylt pedagognormen med eller uten dispensasjon.

Når vi samtidig vet at mange private barnehager per definisjon ikke hadde fått finansiering til å oppfylle bemanningsnormen, og noen kommuner opererer med så lave tilskuddssatser at det knapt er mulig for private barnehager å oppfylle alle krav uten å gå i minus, hadde flere hundre barnehager høyere bemanning enn tilskuddene reelt ga grunnlag for.

Den største utfordringen i den private barnehagesektoren i dag er ikke at noen går med overskudd, men at for mange ikke gjør det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy