JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagesjekken

Fagbladet lanserer databasen «Barnehagesjekken»:

Søk blant over 4000 barnehager: Nå kan du se hva barnehagen «din» bruker pengene på

I samarbeid med Senter for Undersøkende Journalistikk har journalist Øystein Windstad (t.v) og utviklingsredaktør Vidar Eriksen, og flere i Fagbladets redaksjon skapt «Barnehagesjekken».

I samarbeid med Senter for Undersøkende Journalistikk har journalist Øystein Windstad (t.v) og utviklingsredaktør Vidar Eriksen, og flere i Fagbladets redaksjon skapt «Barnehagesjekken».

Fagbladet

For første gang kan alle søke og finne detaljerte tall om pengebruken til alle private og mange offentlige barnehager.

2020120711410020210126135415

idun.teeuwen@fagbladet.no

Nå kan du få innblikk i pengebruken til over 4000 barnehager. Fagbladet lanserer nå databasen «Barnehagesjekken», der du enkelt kan få oversikt over økonomien til «din» barnehage.

Siden mai i år har Fagbladet gransket pengebruken til hundrevis av barnehager, ved hjelp av statlig registrerte tall og en spørreundersøkelse, som gir et unikt innblikk i økonomien til over 4000 barnehager.

Fagbladet har fått innsyn i regnskapstall til alle norske private barnehager og de kommunale som har svart på vår spørreundersøkelse.

Databasen gir tilgang til regnskapstall fra til sammen 3041 private barnehager og 30 prosent av de 2689 offentlig eide barnehagene.

Tallene har ikke vært offentlig tilgjengelig før, og blir publisert i Fagbladets åpne database «Barnehagesjekken».

Klikk deg inn her for å sjekke «din» barnehage

Prosjektet er gjort med støtte fra og i samarbeid med Senter for Undersøkende Journalistikk ved Universitetet i Bergen.

Kvittering for barnehageprisene

Fagbladets journalist Øystein Windstad begynte allerede før mai i år, å gruble på hvorfor det er så vanskelig å finne ut av hva pengene dine går til når du har barn i barnehage.

– Når vi går på Kiwi og betaler 500 kroner får vi en kvittering på nøyaktig hva pengene blir brukt på. Når vi betaler barnehagen 5000 kroner i måneden får vi ikke det. Da mine to gutter skulle i barnehagen, innså jeg at jeg ikke visste noe om hvordan pengene jeg betaler barnehagen, blir brukt, sier han.

Nå vil han bøtelegge ulovlig pengebruk i privat velferd

Spørsmål som: «Hvorfor er dette slik?» og «Hva kan vi gjøre med dette?» begynner det største graveprosjektet i Windstad sin karriere.

Det hele starter med småprat med andre foreldre, som fortalte om dårlige opplevelser fra barnehager med dårlig råd. De måtte på dugnader og fikk vite at ulike tilbud ikke kunne gis på grunn av dårlig økonomi.

Windstad begynner deretter å grave i de offentlig tilgjengelige tallene for frittstående barnehager. Så klarer han å få innsyn i regnskapstall fra over 3000 private barnehager.

Med et overveldende Excel-ark med tusenvis av linjer og kolonner med kompliserte summer i innboksen, sender han det videre til Fagbladets utviklingsredaktør Vidar Eriksen.

– Kan vi gjøre noe med dette? spør Fagbladets journalist.

Og det kan han. Eriksen baserer databasen på innsynstallene fra de private barnehagene, for så å koble til tall fra en rekke andre tilgjengelige databaser. Innsamlingen av mer informasjon, som blant annet tall fra offentlige barnehager, fortsetter og journalistene Guro Gulstuen Nordhagen, Bjørn Arne Johansen, Ida Søraunet Wangberg sammen med redaksjonssjef Michael Brøndbo blir med i prosjektet.

– Vi testet nettapplikasjonen på hverandre og andre, og har spekulert mye om hvordan vi skal gjøre den brukervennlig. I perioden fremover vil vi gjerne ha gode tips til forbedring. Dette er bare begynnelsen, sier Eriksen.

{f1}

Ferieleilighet, BMW og VIP-billetter: Saken er politianmeldt og barnehagen risikerer store pengekrav

Viktig for foreldre over hele landet

– Mange lurer på dette, og jeg tror dette vil ha en stor verdi for mange. Dette er en tjeneste folk kan bruke, og gir for første gang innsyn for alle i hvordan penger blir brukt. Det er viktig at man har tilgang til faktabasert kunnskap, slik at vi kan ha en reell og ordentlig debatt om barnehagedrift, sier journalist Windstad.

Han gir en stor takk til Senter for Undersøkende Journalistikk ved Universitetet i Bergen, som har støttet finansielt og trodd på prosjektet.

– Jeg vil også takke mine utrolige flinke kollegaer som har gjort en drøm til virkelighet. Jeg setter stor pris på at jeg har fått muligheten til å holde på med dette på fulltid siden mai. Det er utrolig motiverende å jobbe et sted hvor man får tid og ressurser til å få gjort store graveprosjekter som dette, sier han.

Per Christian Magnus, senterleder for Senter for Undersøkende Journalistikk sier at journalistikk om barnehager er viktig og betydningsfullt for mange.

– Jobben Øystein Windstad, Vidar Eriksen og Fagbladets journalister har gjort er en borgertjeneste. Det gir alle en mulighet til innsyn i noe som ligger nært mange. På samme måte ser vi at det vil ligge mye journalistikk i kjølevannet av denne databasen. Det er både stort og avgjørende. Den bidrar til et av de viktigste oppgavene pressen har: Nemlig å opplyse borgerne, sier Magnus.

Nye SSB-tall: Så mye går til utbytte i private barnehager

Slik ser «Barnehagesjekken» ut. Her kan du søke opp «din» barnehage eller barnehagene i din kommune.

Slik ser «Barnehagesjekken» ut. Her kan du søke opp «din» barnehage eller barnehagene i din kommune.

Barnehagesjekken

Slik bruker du «Barnehagesjekken»:

• Gå inn på Fagbladet.no

• Dersom du leter etter en spesifikk barnehage: Søk navn og trykk «Enter»

• Da får du tilgang til informasjon som blant annet: Summen barnehagen bruker på personalet, hvor mye barnehagen betaler i husleie, hvor mye overskudd barnehagen har hvert år og hvor fornøyde foreldre er. Dette blir sammenlignet med snittet i landet.

• Dersom du vil ha et overblikk over en kommune: Søk opp kommunen du lurer på og trykk «Enter»

• Da får du tilgang til en oversikt over alle barnehagene i kommunen, og kan trykke på de du vil vite mer om.

I «Barnehagesjekken» kan du blant annet sjekke hvor fornøyde foreldre er, personalkostnader, transaksjoner med nærstående, husleie, kostpenger og matinnkjøp, overskudd og eventuelle anmerkninger.

I «Barnehagesjekken» kan du blant annet sjekke hvor fornøyde foreldre er, personalkostnader, transaksjoner med nærstående, husleie, kostpenger og matinnkjøp, overskudd og eventuelle anmerkninger.

Barnehagesjekken

«Barnehagesjekken» henter inn data fra disse kildene:

• Regnskapsinformasjon fra Brønnøysundregisteret. Proff.no

• Innrapportert resultatregnskap og årsmelding fra private barnehager til Utdanningsdirektoratet. (Basil)

• Resultater fra blant annet foreldreundersøkelsen, antall barn etter alder og bemanningstetthet. (Udirs barnehagestatistikk)

• Innsynsbegjæring i diverse regnskapstall vedrørende kommunale barnehager.

• Diverse statistikk som omhandler barnehagedrift på kommune- og landsnivå. (SSB/Kostra)

• Kommunenes tilskuddssatser til private barnehager. Barnehagemonitor.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy