JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt vil ha smekk som svir: Nå vil de bøtelegge ulovlig pengebruk i privat velferd

VIL BØTELEGGE: Rødt har fått med seg SV på at selskaper som driver privat velferd og bruker penger ulovlig, skal få bøter.

VIL BØTELEGGE: Rødt har fått med seg SV på at selskaper som driver privat velferd og bruker penger ulovlig, skal få bøter.

Jan-Erik Østlie

Vi har et system som oppfordrer til svindel med skattepenger, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes: – Syke som får for mye fra Nav må i fengsel. Samtidig slipper snuskete velferdsprofitører unna med millionsvindel.

2020120310122220201203101222

oystein.windstad@fagbladet.no

De siste årene har det kommet nyhetsoppslag om eiere som har brukt penger fra barnehager på alt fra BMW X5 til spa-opphold.

En kommune sendte nettopp krav om at en eier må betale tilbake 16 millioner kroner. Kommunen mener at eierne har brukt penger som skulle gått til barna og barnehagen på seg selv og private formål som ferieleilighet i Tyrkia.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier det i dag er risikofritt for private å drive ulovlig:

– Vi ser gang på gang at det eneste som skjer når en velferdsprofitør svindler med skattepengene våre, er at de må betale tilbake det de har tatt. Det finnes ingen reell straff for denne typen tyveri fra fellesskapet, sier Moxnes til Fagbladet.

I dag er praksis at eiere av barnehager som blir tatt for ulovlig pengebruk, må betale tilbake. Det er ikke godt nok, mener Rødt og Moxnes.

• En milliard i overskudd for private barnehager i 2019

– Profitører går fri mens syke må i fengsel

Rødt-lederen mener det foregår en forskjellsbehandling i samfunnet:

– Det kan ikke være sånn at en syk person som får 100.000 kroner for mye fra Nav, må i fengsel. Mens en snuskete velferdsprofitør som svindler fellesskapet for millioner, slipper fri uten noen som helst form for sanksjoner. Slik det er i dag, har vi en system som legger til rette for svindel med skattepenger, sier Moxnes og fortsetter:

– Derfor jobber vi nå for at de som driver kommersiell velferd og misbruker offentlige penger skal få bøter som skal avskrekke, sier Rødt-lederen.

Partiet viser i et stortingsforslag at Datatilsynet kan straffe selskaper som bryter personvern-reglene med inntil fire prosent av inntektene. Rødt mener at en bot på samme størrelse også bør komme for private i velferd som blir tatt for ulovlig pengebruk.

• Karin fikk 40.000 mer i lønn da barnehagen ble kommunal

Fikk støtte fra SV

Rødt ønsker at regjeringen skal gå til forvaltningen for å få utredet et bøtesystem.

Tirsdag stemte Stortinget over forslaget om bøter til lovbrytere innen privat velferd. Forslaget fikk støtte av SV, og ble stemt ned.

Men Rødt lover flere runder i Stortinget og opplyser til Fagbladet at de vil fortsette å jobbe for bøter for ulovlig drift i kommersiell velferd.

Tirsdag ble det også foreslått strengere kontroll og reguleringer av salg av barnehage-eiendom.

Det har blant annet blitt avdekket at eiendommer brukt av Norlandia-barnehagene og som kjeden fikk billig eller gratis av kommuner, ble solgt videre til et australsk oppkjøpsfond.

Forslagene om strengere regulering og kontroll med salg av barnehage-eiendommer fikk støtte av de rødgrønne-partiene og fikk ikke flertall.

• Tror ikke på ny profittfest i private barnehager

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy