JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Milliardærer solgte barnehager til utenlandsk oppkjøpsfond

Fikk gratis tomter fra kommunen: Tjente store penger på salg

DRIFTIGE: Adolfsen-brødrene Roger og Kristian har gjort det stort med barnehager , pasienthotell, sykehjem og asylmottak.

DRIFTIGE: Adolfsen-brødrene Roger og Kristian har gjort det stort med barnehager , pasienthotell, sykehjem og asylmottak.

SCANPIX/INGAR STORFJELL

De to brødrene fikk tomter til barnehage billig eller gratis fra norske kommuner. Så solgte de over 100 norske barnehager og tomter til et australsk hedgefond for nesten tre milliarder kroner.

2020082411582020200824115919

oystein.windstad@fagbladet.no

Når mange norske barn løper inn porten på barnehagen, er bakken under bena deres eid av menn i dress og slips i Sydney, Australia.

I fjor kjøpte det australske fondet Whitehelm Capital 117 norske barnehagebygg og tomter. Barnehagene ble solgt av brødrene Kristian og Roger Adolfsen som står bak Norlandia-konsernet.

• Barnehage like lønnsomt som olje

PIONEER: Adolfsen-brødrene har delt inn virksomheten sin i flere selskaper. Pioneer Property Group eier over 170 barnehagebygg i Skandinavia. Det er dette selskapet som ble solgt til Australia. Brødrene eier fortsatt rundt ti prosent av selskapet.

PIONEER: Adolfsen-brødrene har delt inn virksomheten sin i flere selskaper. Pioneer Property Group eier over 170 barnehagebygg i Skandinavia. Det er dette selskapet som ble solgt til Australia. Brødrene eier fortsatt rundt ti prosent av selskapet.

Tri Nguyen Dinh

Kommuner har solgt til rabatt

Klassekampen har gått igjennom hvordan Adolfsen-brødrene har fått tak i tomtene de har solgt til Australia. Barnehagene ligger fra Karmøy til Tromsø.

Brødrene har kjøpt barnehager og tomter fra både private og kommuner. Gjennomgangen viser at kommunene har solgt tomtene billigere enn de private. Klassekampen skriver at når Adolfsen-brødrene har kjøpt fra private, har snittprisen per kvadratmeter vært 872 kroner. Kommunene har solgt tomter til 567 kroner.

• Private barnehager med milliardoverskudd

Fikk gratis tomter

Norlandias barnehage-reise startet i Tromsø i 1997. Da fikk Adolfsen-brødrene gratis tomter av Tromsø kommune. Disse barnehagene er nå solgt til det australske hedgefondet Whitehelm Capital.

De to Tromsø-barnehagene ble vurdert til å være verdt rundt 60 millioner kroner, med en årlig avkastning på 6,25 prosent. Adolfsen-brødrene har også tjent godt på barnehager i Bodø. Klassekampen skriver om at Adolfsen-brødrene kjøpte tomter fra Bodø kommune for 9,5 millioner kroner i 2011. Fire år senere ble de fem barnehage-tomtene vurdert til å være verdt 134 millioner kroner.

• Barnehage-eiere med over 100 millioner i utbytte

Viser til at eiendomspris utvikler seg annerledes

– Som kjent utvikler ikke alltid eiendomspriser seg i takt med konsumprisindeksen, sier Roger Adolfsen til Klassekampen på spørsmål om prisen på eiendommene de har kjøpt. Videre sier han:

– Et salg av eiendommer fra de forskjellige operatørene som driver har tvert imot tilført driverne kapital slik at de kan utvikle drifta av barnehagene. Det er kanskje en av grunnene til at private barnehager som kjent scorer høyt på kvalitet og kundetilfredshet, sier Adolfsen som er styreleder i Pioneer Property Group, som er brødrenes eiendomsselskap.

I kommersiell velferd har det blitt vanlig at eierne deler inn i minst to selskaper. Ett som driver eksempelvis barnehage, og et annet som eier byggene og tomtene. Roger Adolfsen sier til Klassekampen at det at de leier ut til seg selv, ikke har noe med muligheten til å hente ut mer penger å gjøre:

– Leienivå for alle eiendommene både i Norge, Sverige og Finland var for øvrig på det som er et bransjemessig etablert nivå», skriver Adolfsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy