Meninger

Når skal LO ta kampen for bemanning i tariffoppgjøret?

2021060713100620210607131121
– Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem, skriver innleggsforfatteren.

– Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem, skriver innleggsforfatteren.

Anna Granqvist (illustrasjon)

– LO må ta kampen NÅ - offentlig ansatte har hverken tid eller råd å vente mer, skriver Thorleif Berthelsen.

Medlem i Fagforbundet

Som medlem i Fagforbundet forbauser det meg at LO godtok forhandlingsresultatet i kommuneoppgjøret. Samtidig gikk Unio til streik for økt rekruttering til vår alles offentlige velferd. Streiken ble historisk populær, med 74 prosent støtte i befolkningen (Respons Analyse).

Unio var villig til å gjøre alvor av det sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen påpeker i Fagbladet 5/2021.

Under overskriften «Elsker jobben, hater » forteller hun om sakens kjerne: Det er for lav bemanning, og det fører til at helsearbeidere brenner seg ut og slutter.

Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem. I utdanningssektoren står det også dårlig til med vedvarende høyt antall ufaglærte.

Hvis LO deler Unio sitt syn på utfordringene i kommunene, lurer jeg på når LO vil ta kampen i et tariffoppgjør. For Skolenes Landsforbund og sykepleierne i Fagforbundet ser vel også at det er en sammenheng mellom lønn og rekruttering? For oss fagorganiserte kan ikke denne sammenhengen først og fremst være aktuell når det er snakk om å rekruttere direktører.

Fagforbundet Trøndelag ser disse sammenhengene, da de vedtok støtte til Unio-streiken og uttalte «Deres kamp er alles ». Det er enhet og solidaritet i arbeiderklassen som vil føre til at vi vinner igjennom med kravene – enten om man er organisert i LO, Unio eller YS.

I fjor fikk vi høre fra arbeidsgiverne at fagforbundene måtte være moderate på grunn av koronautgifter. I år hørte vi det samme – NHO ønsket sågar reallønnsnedgang.

Det samme vil arbeidsgiverne si neste år – dette har de alltid sagt. Og nå skal myndighetene fordele regningen etter koronatiltakene. Gjett hvem som vil bli presset på lønninger og velferd da!

LO må ta kampen NÅ – offentlig ansatte har hverken tid eller råd å vente mer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy